söndag 29 juni 2008

Vintips - Montecillo Reserva

Idag lyxade vi till oss med en söndagsmiddag på Wermdö Golfklubbs restaurang, Le Golf. En underbar utsikt över en glittrande Grisslingefjärd, god mat och givetvis ett gott vin. Vi valde 2002 Montecillo Reserva. En sammetsmjuk Rioja som smakade utmärkt till både minutbiff med bearnaisesås och en stor smaskig hamburgare. På Systembolaget finns detta vin bara i beställningssortimentet för 129 kr, men det är definitivt värt att beställa. 

lördag 28 juni 2008

Vintips - Serra da Estrela

Idag blev det grillning i ösregn. Jag hade marinerat en laxsida i lite Honey Mustard-dressing, och sedan gjort ett foliepaket av allt sammans. Det ångade ordentligt från grill-locket, men laxen blev riktigt god. Till detta drack vi en 2007 Serra da Estrela, från distriktet Rias Baixas i Spanien. Detta är ett vitt vin gjord på Albarino-druvan. Det var en riktigt frisk och krispig upplevelse, med en angenäm ton av grapefrukt i eftersmaken. Vinet kunde dock inte riktigt stå emot den feta laxen. Ett bättre matval hade varit skaldjur eller en magrare vit fisk. Serra da Estrela släpptes som en tillfällig nyhet den 1 maj, men det finns fortfarande flaskor kvar på 42 Systembolag runt om i landet. Priset är 119 kr. 

Hollywood och vin

Det är inte helt ovanligt att avdankade Hollywood-personligheter satsar på en karriär som vinmakare på ålderns höst. I helgen drack jag en 2005 Fess Parker Pinot Noir från Santa Barbara County, Kalifornien, vilket fick mig att tänka på detta fenomen. Vem är då Fess Parker? Jo, han var en av USA:s mest populära skådespelare under 50- och 60-talen. Han hade huvudrollen som Davy Crockett i en omåttligt framgångsrik serie under TVn:s barndom på 50-talet. Senare spelade han även Daniel Boone, ytterligare en Vilda Västern-hjälte. Efter detta har Fess Parkers kännetecken blivit pälsjägarmössan med tvättbjörnssvansen, en symbol som även dyker upp på vinetiketterna sedan 1989, då han sadlade om till vinmakare.  Men hur smakade då Fess Parkers vin? Jo, det var en ganska trevlig bekantskap. Bra klassiska Pinot Noir-smaker, men jag tyckte att den höga alkoholhalten (15,2%!) förtog lite av upplevelsen. Alkoholen slog helt enkelt ut en del av nyanserna i vinet.  

Annars är ju den mest kände vinmakaren från Hollywood utan tvivel Gudfadern-regissören Francis Ford Coppola. Han har byggt upp ett riktigt framgångsrikt vin-imperium, naturligtvis med viss inspiration från Italien. Hans ganska breda utbud börjar med de lite enklare vardagsvinerna Rosso & Bianco, sedan kommer Diamond Collection, och de mer exklusiva vinerna heter fyndigt nog Director's Cut. Coppolas viner finns inte på Systembolaget, men han har bra distribution i hela USA, så håll ögonen öppna om ni råkar befinna er på andra sidan Atlanten. Det blir en vin- och Hollywood-souvenir i ett.

måndag 23 juni 2008

K&L Wine Merchants

Jag fick just ett tips från en god vän som bor i San Fransisco. Han gav mig länken till sin hovleverantör av viner, K&L Wine Merchants. De har en helt fantastisk webb-sida med ett mycket imponerande utbud av viner, utmärkta beskrivningar av varje vin, och allt går att beställa med en knapptryckning på datorn. De tar t.o.m. emot internationella beställningar, men leveranserna begränsas än så länge till Sydkorea, Hongkong och Japan. Vi bor i fel del av världen! Funktionaliteten på www.klwines.com är dock något för Systembolaget att studera. När de kommer upp i den här nivån kan vi börja prata om kundservice. Tack för länken Per!

söndag 22 juni 2008

Bästa vinfilmen - Sideways

Om ni har missat filmen Sideways från 2004, så har ni något att se fram emot. Vinsnobben, och misslyckade författaren Miles, skall ta med polaren Jack på en sista grabbresa innan Jacks förestående bröllop. Färden går till vindistrikten i Santa Barbara County, norr om Los Angeles, i Miles underbara klassiska Saab-cab. Det blir mycket vindrickande (mest Pinot Noir), vackra kvinnor och många förvecklingar. Mycket sevärt!

Den första vingården Miles besöker i filmen heter Sanford, i Santa Rita Hills. Där försöker han lära ut vinprovandets ädla konst till Jack, utan någon större framgång. I helgen drack jag en 2005 Sanford Pinot Noir, som jag faktiskt köpte efter att ha sett filmen första gången. Snacka om lyckad produktplacering. Jag gick i alla fall på det. 

Vinet smakade utmärkt till lite grillad fläskfile, men även om druvan är densamma, så spelar Sanford tyvärr inte i samma division som bourgognen från midsommarafton. Jag inhandlade min flaska för $25 under en USA-resa, och det blir nog svårt att få tag på vinet i Sverige, men håll ögonen öppna nästa gång ni är i Kalifornien. Kan ni inte dricka vinet, så kan ni i alla fall se vingården på film - i Sideways. 

fredag 20 juni 2008

Vintips - Bourgogne till midsommar

Sill och nubbe i all ära, men när den traditionella midsommarlunchen väl är avklarad, så återgår jag gärna till vin när det blir dags för middagen. Så skedde även i år. Grillen sparkades igång och på den lades väl marinerade kalkonbröst. En klassisk mat-vin kombination är ju fågel och röd Bourgogne, så jag stegade ner i källaren och fiskade upp en flaska 2001 Beaune du Chateau Premier Cru, från producenten Bouchard Pere & Fils. Det visade sig vara en synnerligen lyckade kombination även denna gång. Beaune du Chateau säljs på Systemet för 209 kr, och nu är det årgång 2006 som erbjuds. Min flaska inhandlades för några år sedan till ett något lägre pris, och har sedan fått samla damm i källaren. Ett vin för över 200 kr kan tyckas dyrt, men om man uppskattar god Bourgogne får man här definitivt bra kvalitet för de pengarna. 

lördag 14 juni 2008

Vintips - La Lupa Moscato d'Asti

Vi dränker sorgerna över Sveriges sena förlust mot Spanien, med svenska jordgubbar och La Lupa Moscato d'Asti. Ett vin som väl infriar förväntningarna. Kombinationen med jordgubbar är suverän. Det är som att dricka buteljerad Piggelin-glass. Friskt, sött, med härliga pärontoner och lätta bubblor. Köp en låda om ni kan. Bättre sommarvin får man leta efter!

Amarone i skärgården

Man kan få för mycket av EM-fotboll i TV-soffan. Därför smet jag iväg på en skärgårdsutflykt med båten igår kväll. Jag fick med mig två av gossarna också. Efter 20 minuters färd kom vi fram till vår favorit-ö, Korsholmen i kanten på Nämdöfjärden. Upp med tältet, lite varm korv på spritköket, och sedan bara njuta av en fantastisk solnedgången. Mycket bättre än fotboll i TV-soffan, det kan jag lova.

När gossarna har krupit ner i sovsäckarna i tältet, korkar jag upp en halvflaska Tommasi Amarone och sätter mig på en klippa med utsikt över havet. Bara jag, halvmånen, några fiskmåsar och ett gott vin. Amaronen smakar utmärkt, även om dryckeskärlet är minst sagt fältmässigt. Life is good!

måndag 9 juni 2008

Favorit i Bourgogne - Domaine Lucien Jacob

Domaine Lucien Jacob är en vinproducent i den lilla byn Echevronne, i en dalgång en bit bortom de berömda Corton-sluttningarna. Många svenskar har redan stiftat bekantskap med familjen Jacob via Dina Vingårdar, konceptet där man kan "hyra" en vinrad. Domaine Lucien Jacob är en av deras populäraste vingårdar, och det var också så jag först kom i kontakt med dem. Efter att ha betalt årshyran, och dessutom förskottsbetalat för tre lådor vin, så var det dags att hämta hem dyrgriparna. Jag packade in hela familjen i bilen, med ett dyrt och heligt löfte om hotell med pool, och sedan bar det av söderut, den heta sommaren 2003. 

Väl nere i Bourgogne så insåg jag att med två små barn i släptåg så fick man maximera vingårdsbesöken till högst ett om dagen, men detta skulle då göras grundligt. På Domaine Lucien Jacob fick vi först beskåda de berömda vinraderna vi hyrt, sedan bar det av tillbaka till familjens fastighet mitt i byn, vid torget och kyrkan. Där i källaren produceras utmärkt vin, och vi lät oss också väl smaka i deras provningsrum. Jag föredrar deras röda viner, och där är det svårt att gå fel.

Det finns en utmärkt Hautes Cotes de Beaune, ett bra sommarvin i den lättare stilen, som gärna kan serveras en smula kylt. Sedan gör de också en mycket trevlig Savigny Les Beaune. Vi avnjöt årgång 2004 på terassen under helgen. Dessa viner är mycket överkomliga prismässigt, och man köper dem gärna lådvis. I en något högre prisklass finns en Gevry Chambertin och en Beaune Premier Cru från läget Les Cents Vignes. Dessa flaskor har också letat sig ner i min källare.

När man är på besök så inser man att Domaine Lucien Jacob även attraherar de lokala byborna. De kommer i en strid ström, inte i första hand för vinerna, utan för att köpa den högkvalitativa Creme de Cassis som också tillverkas här. Det finns även Creme de Mur (blåbär), och min personliga favorit, Creme de Framboise (hallon). Med några dylika flaskor med sig hem i bagaget, är det sedan lätt att muntra upp sig i det svenska vintermörkret genom att blanda en sagolik Kir.

Vi blev så förtjusta i Domaine Lucien Jacob att vi gjorde ett återbesök sommaren 2006, men denna gång utan någon dyr vinradshyra. Bemötandet var dock minst lika vänligt, provningen lika generös, vinerna lika goda, och sist men inte minst, priserna lika bra. Åk dit, och ni behöver inte ta omvägen via Dina Vingårdar!  

lördag 7 juni 2008

Vintips - Valle Reale

Igår kväll åt jag middag på en av Piazza Navonas charmigaste turistfällor, Tre Scalini. Maten var ganska medelmåttig och vinlistan kort och fantasilös, men vad gör det när man sitter på ett av världens vackraste torg, med utsikt mot den fantastiska fontänen, och underhållen av magnifik "people watching" och duktiga gatumusikanter.

På vinlistan fanns bara ett vin på halvflaska, husets vin, Colle Moro Montepulciano d'Abbruzzo. Det var inte av de bättre italienska viner jag druckit. Då föredrar jag definitivt Systembolagets version, Valle Reale Montepulciano d'Abbruzzo för 86 kr. Ett mycket trevligt vardagsvin som vi avnjöt till grillad kyckling och färskpotatis härom veckan, dock ej i den unika miljön på Piazza Navona.

fredag 6 juni 2008

Viva Roma!

En av mina chefer i Tyskland är mycket förtjust i Italien. Det innebär att han brukar lägga ett par möten om året i detta charmerande land. Tyvärr tar han inte hänsyn till de svenska helgdagarna, så detta innebar att jag i år fick fira den svenska nationaldagen i Rom. Efter mötet så blev det dock lite tid över både till turistande och vininköp så jag skall definitivt inte beklaga mitt öde.

Senast jag var i Rom var påsken 1992. Då stötte jag av en händelse på en utmärkt vinaffär med en synnerligen välfylld källarvåning. Jag kom dock vare sig ihåg namnet eller adressen, men jag hade ändå lite hum om i vilket område den låg. Efter att ha beundrat St. Peterskyrkan och klättrat högst upp i kupolen, strosade jag tillbaka mot centrum, utefter Tibern. Då skymtar jag en piazza med höga palmträd, som såg lite bekant ut, ett kvarter in från floden. Det var Piazza Cavour och där ligger minsann Enoteca Costantini. Det blev ett kärt återseende efter 16 år, och jag kan intyga att källaren fortfarande är lika välfylld av italienska kvalitetsviner.

Vad hittade jag då när jag botaniserade bland hyllorna? Jo, först fastnade jag för en 2002 Barbi Brunello di Montalcino. Brunello har länge varit en av mina favoriter, så det är aldrig fel att utöka samlingen där hemma. Sedan dök jag på ett vin med det talande namnet 2002 Nino Negri Inferno. Detta är en Valtellina Superiore, ett DOCG-distrikt i norra Italien, vid Alpernas fot. På Systemet finns Le Tense Sassella från samma distrikt och producent, för 126 kr. Vill ni läsa mer om det utmärkta vinet så besök bloggkollegan här.

Sist men inte minst, så föll jag för en noshörningsetikett från kultproducenten La Spinetta. Jag missade alldeles tåget då Systembolaget släppte ett antal viner från denna producent i maj, men jag har läst mycket om dem i efterhand hos andra vinbloggare, och därmed blivit nyfiken. När jag nu stod inför en hel hylla med olika noshörningsetiketter så fick det bli ett första smakprov i form av 2005 Ca' Di Pian Barbera d'Asti. Både Finare Vinare och Frankofilen har skrivit utförligt om detta vin, låt vara en årgång äldre.

Dessa ädla drycker kommer nu att transporteras hem i resväskan med stor omsorg i morgon bitti. Viva Roma!

http://www.la-spinetta.com/

http://www.pierocostantini.it/