söndag 24 mars 2013

Gattinara, en ny trevlig bekantskap

Som ni ser har denna flaska en mycket speciell form, och det räckte för att fånga mitt intresse på System-hyllan, och ledde till ett omedelbart spontanköp för ett tag sedan. När man också inser att detta faktiskt är halvmogen Nebbiolo från ett spännande distrikt så blev köpet riktigt intressant.

2005 Travaglini Tre Vigne kommer från Gattinara, som är klassad som en DOCG i Piemonte. Vinet är gjort på 100% Nebbiolo, och druvorna har plockats från tre olika historiska vingårdar, därav namnet. Travaglini är ett familjeföretag som funnits sedan 1920. De säger själva att Gattinara mycket väl kan jämföras med sina mer berömda grannar, Barolo och Barbaresco, och jag är nästan benägen att hålla med.

Doften ger karaktäristisk viol, och sedan följer en fruktig smak med mogna plommon och körsbär. Det är mjukt och fylligt. Det finns lite stadiga tanniner i bakgrunden, men de är redan väl avslipade. Detta är helt enkelt jättegott. Varför köpte jag inte fler flaskor? Detta måste ha varit ett tillfälligt släpp, och jag tror priset låg runt 200 kr. Nu går det att beställa Travaglini Gattinara Riserva i beställningssortimentet för lite mera pengar. Kan definitivt vara värt att prova, det också.

Mondeuse de Savoie

Även i år har det blivit lite skidåkning i de franska alperna över sportlovet, och då gäller det ju att passa på att prova traktens delikatesser. Viner från Savoie hittar man nämligen inte på Systembolagets hyllor varje dag.

Veckans utropstecken i vinkonsumtionen blev 2011 Philippe Grisard Mondeuse. Mondeuse är en ovanlig blå druva, som nästan enbart odlas i Savoie. Den ger relativt kraftiga och kryddiga viner, som också tål att lagras några år. Jag stiftade bekantskap med druvan redan förra året, på en turistfälla till fonduerestaurang i Val d'Isère, och då var jag inte så imponerad. Den här gången är det dock mycket bättre. Syrliga björnbär och lite tanniner i bra balans. Detta smakar utmärkt till de lokala ostarna. (Reblouchon kan varmt rekommenderas).