söndag 27 mars 2011

Söndagsmiddag med St. Joseph

Vi pustar ut efter ett intensivt 7-årskalas, och lagar en gräddig fläskfilégryta med oliver, kryddiga korvar, paprika, syltlök och lite annat smått och gott. Denna anrättning kräver ett lite mustigare vin, och jag plockar fram 2006 Domaine Cheze Cuvée Ro-Rée från Saint-Joseph i norra Rhône. Detta vin inhandlades i Paris för ett par år sedan. Det är gjort på 100% Syrah, och har fått vila 12 månader på ekfat.

Doften är en härlig blandning av örtkryddor och mörk frukt, främst björnbär. I munnen är det fortsatt mörk frukt, men med lite animaliska toner av köttsaft, och sedan både peppar och salmiak i avslutningen. Detta föll mig verkligen i smaken, och årgång 2006 är synnerligen drickbar nu.

Medan vi sitter och sippar på vinet så kommer en fin räv tassande över tomten utanför köksfönstret. Ibland är det inte så dumt att bo en bit utanför asfaltdjungeln.

Inga kommentarer: