tisdag 19 april 2011

Påsklov i Languedoc


Efter flera intensiva arbetsveckor, så är det nu äntligen dags för påsklov. Det inleds med att gå upp klockan fyra en lördagsmorgon, för att komma med Ryan Airs flight från Skavsta till Beziers i Languedoc. Den okristligt tidiga morgontimman glömmer jag dock snabbt när vi redan vid lunch sitter på en uteservering i badorten Cap d’Agde och lapar sol och glufsar i oss moules & frites. Det sköljs ner med en alldeles utmärkt Picpoul de Pinet, det krispiga lokala skaldjursvinet.

På väg till lunchrestaurangen så passerade vi lördagsmarknaden, och det gick ju inte att strosa förbi den helt obesedd. Bland ostar, grönsaker, olivoljor orch tvålar så fanns det givetvis också vin. Från bakluckan på en skåpbil sålde Saint Chinian-producenten Chateau Calmette sina varor. Det blev både några flaskor rött och en flaska rosé, så att den omedelbara konsumtionen de närmaste dagarna var säkrad.

2007 Chateau Calmette Saint Chinian Rouge avnjöts redan till kvällen, tillsammans med lite grillad kyckling, sallad och ost. Härlig mörk frukt, lite garrigue i doften och mjuka tanniner satt som en smäck, för den facila summan 6,50 €. Det var en bra början på denna Frankrike-vistelse. Senare under veckan så drack vi även årgång 2008 av samma vin, som dock inte var riktigt lika bra som 2007:an.

Inga kommentarer: