söndag 11 december 2011

Champagnetips inför nyår 2011

Jag börjar märka i besöksstatistiken att alla gamla inlägg som handlar om champagne har ökat markant i popularitet. Kan det vara så att champagnedrickarhögtiden framför alla andra, nyår, står för dörren igen? Det kanske är dags för lite vältajmad konsumentupplysning, dvs årets champagnetips.

Vi börjar med en ny favorit i den lite humanare prisklassen. Det är NV Michel Turgy Brut Blanc de Blancs Grand Cru för 249 kr. Med andra ord 100% chardonnay som ger en frisk, krispig smak med grapefrukt och äpplen. Denna champagne passar perfekt som aperitif. Vi kommer att inleda årets julbord med ett glas Turgy, innan sillen angrips.

Ytterligare en ny bekantskap som jag har fastnat för under året är NV Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée. För 279 kr får man en snustorr kvalitetschampagne med både brödighet och citrus. Lägger man på en tjuga så kan man inhandla Launois årgångschampagne från 2005, även den en Blanc de Blancs. Jag har tyvärr inte själv provat den än, men ryktet säger att även den är mycket god.

Jag vill även slå ett slag för mina gamla favoriter från Palmer & Co. Det finns tre olika champagner i Systembolagets sortiment från detta högkvalitativa kooperativ. Instegsvarianten heter bara NV Palmer & Co. Brut, och är alltid ett säkert kort för 234 kr. Min favorit är dock årgångsvinet, 2005 Palmer Millésime Brut för 274 kr, med härliga äpplen och citrus. För ytterligare 20 kr så får man Palmer Blanc de Blancs, men jag tycker Millésime är bättre.

En annan favorit som jag inte vill missa i denna listning är NV Pierre Peters Cuvée Réserve. För 269 kr får man en frisk, grapefruktig chardonnay-baserad champagne, som aldrig gjort mig besviken.

Sist men inte minst vill jag slå ett slag för den champagne som serverades på Nobelbanketten härom dagen. Vinet heter NV Veuve Fourny Premier Cru. Det finns i beställningssortimentet för rimliga 249 kr. Jag har redan beställt hem två flaskor, som jag planerar att konsumera på nyårsafton. Det är ju lite vanskligt att rekommendera ett vin som jag ännu inte smakat, men duger det till kungen och nobelpristagarna, så skall det nog vara drickbart även för dig och mig. Gott nytt år!

2 kommentarer:

Red Scream sa...

Hehe, hos mig ökar besöksfrekvensen istället på inlägget som visar hur du öppnar granatäpple! Antar att det säger något om mig som vinbloggare, buhu... ;-) Kul med xwineleverens av pastavinet förresten!

Putte sa...

Vad dricker man till granatäpple? Xwine skötte sig exemplariskt, så det kan nog bli flera beställningar därifrån. Dessutom smakade Barberan minst lika gott som på Högberga.