fredag 10 februari 2012

Mytologiskt vin från Grekland

Normalt reser jag kanske i tjänsten någon gång i månaden, men det här året har rivstartat med en resa i veckan. Nu bar det av söderut, hela vägen till Aten. Väl där så gäller det ju att göra sitt bästa för att stödja den lokala ekonomin. Därför blev det givetvis några vininköp. Längst ned på hyllan stod det klassiska vita vinet Retsina, som ju är kryddat med kåda från pinjetallen. Det kostade bara 3 € flaskan, men jag klev faktiskt upp några prissteg.

Jag fastnade först för ett vitt vin på den lokala druvan Assyrtiko, från den gudomligt vackra ön Santorini. Detta kommer nog väl till pass framåt sommaren till skaldjur och fisk, då det beskrivs som krispigt med citrus och mineralitet.

Sedan blev det ett rödvin med det mytologiska namnet 2008 Amethystos, från en vinregion med namnet Drama. Det ligger i nordöstra Grekland, inte så långt från den bulgariska gränsen. Vinproducenten heter Domaine Costa Lazaridi. Det är ett blandvin gjort på druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och den lokala varianten Agiorgitiko. Vi korkade upp det redan på fredagkvällen, och blev helt charmerade. Doften är fruktig med plommon och svarta vinbär. I munnen fortsatt fruktighet, med mjuka tanniner, en fin fyllighet, och viss eldighet i avslutningen. Detta dricker jag gärna igen. Vinet finns faktiskt också i det svenska beställningssortimentet, för 199 kr.

Så till det mytologiska: Enligt legenden så var Amethystos en vacker kvinna som uppvaktades av ingen mindre än vinguden Dionysos. Hans inviter avvisades dock, och hon bad till gudarna om hjälp att förbli oskuld. Gudinnan Artemis förvandlade då henne till en vit sten. Dionysos hällde sedan vin över stenen som blev vackert lila. Därmed är detta är också berättelsen om hur ädelstenen ametist uppstod. De gamla grekerna trodde att just amestist motverkade berusning, och därför utformades vinbägare av amestist. I modern grekiska betyder amethystos "icke berusade". Tänk vad mycket allmänbildning som man kan suga upp genom vinintresset.

Inga kommentarer: