söndag 22 april 2012

Pinor Noir-helg

Det har väl inte undgått någon läsare av denna blogg att min favorit-druva är pinot noir, och gärna då från Bourgogne. Under den gångna helgen var det dock dags att prova lite pinot även från Nya Världen. På fredagkvällen inledde vi med en argentinare minsann. Det var 2009 Salentein Reserve Pinot Noir från Uco Valley i Mendoza-distriktet. Vingården ägs av en framgångsrik holländsk entreprenörsfamilj, och flaskan är inhandlad under resa i Nederländerna. Detta är en smakrik, nästan kryddig pinot noir med viss röd frukt, men utan den höga syra som man hittar i de flesta europeiska viner från denna druva. Jag tyckte det smakade riktigt bra, om än inte lika nyanserat som en elegant Bourgogne.

Nya Världen-temat fortsatte sedan även under lördagen. Då var det dags för Nya Zeeland att bidra med god pinot noir. Vi korkade upp 2008 Craggy Range Zebra Vineyard Pinot Noir från Bendigo i Central Otago. Denna ganska exklusiva nya zeeländare (279 kr då den släpptes på Bolaget) erbjuder plommon av det lite syrligare slaget, och även toner av kaffe och choklad i avslutningen. Inte dumt alls!

På söndagkvällen avslutades denna pinot noir-helg med en halvflaska av Berry Bros and Rudds härtappade 2009 Extra Ordinary Red Burgundy. Leverantör av detta vin är Maison Roche de Bellene, Nicolas Potels negociant-business i Beaune. Det är en specialblandad cuvée som verkligen är härligt ursprungstypisk. Här får man både syrliga hallon och jordgubbar med en frisk och lätt touch. Hade jag bott i London, på lagom avstånd från BBR, så hade detta varit mitt hus-vin. Vive Bourgogne!

Inga kommentarer: