måndag 3 september 2012

Skaldjursfest à la Bretagne


Efter Bordeaux så landar den franska rundresan i södra Bretagne, för två veckors sol och bad. Det blir därmed också tillfällig paus i vingårdsbesöken. De första riktigt intressanta vinbyarna i Loiredalen, såsom Vouvray eller Chinon, ligger nästan tre timmar bort, runt staden Tours, så det krävs riktigt dåligt strandväder för att den utflykten skall bli av.

Under tiden passar vi på att njuta av vad Bretagne har att erbjuda, och förutom fantastiska stränder, och ett mäktigt tidvatten, så står också skaldjur högt upp på listan. Fredagkvällen innan OS-invigningen (dvs en dryg månad sedan) ägnas åt en riktig skaldjursfest med ostron, musslor och nykokta langoustines. Allt smakar underbart, och sköljs ner med Muscadet Sevre et Mains Sur Lie. Denna AOC runt staden Nantes producerar torra, friska vita viner på muscadet-druvan, eller Melon de Bourgogne som den också kallas. 

Producenten Chateau de Racapé från byn Le Landreau har smällt upp en egen butik på vägen till stranden, för att fånga in turisterna, och vi tillhör definitivt den lättfångade skaran. Jag slår till på deras vanliga Muscadet Sevre et Mains Sur Lie av årgång 2011, men också en något dyrare variant, en Selection Vieilles Vignes. Bägge två smakar alldeles utmärkt till de salta blötdjuren, med mineraltoner, citrus och en liten gnutta honung och melon. Det dyrare vinet är dock lite fylligare och mer komplext i smaken. Det var faktiskt värt att spendera 60 cents extra. Normalflaskan kostar 3,50 € och Vieilles Vignes hela 4,10 €. Bra pris/kvalitet värde på detta, eller hur. 

Inga kommentarer: