lördag 20 februari 2016

Caroline's Wine

Min vinbloggarkollega Ulf, på Red Scream and Riesling (är inte detta världens bästa namn på en vinblogg?) är snart på väg till Sydafrika. Därför fick jag ett mail där han frågade om lite tips, bl.a. om jag kunde rekommendera en bra vinbutik i Kapstaden. Tyvärr stod jag då helt svarslös. Jag brukar ju handla mitt vin direkt ute på vingårdarna, så jag har faktiskt aldrig haft behov av att uppsöka en vinbutik i Kapstaden.

Denna graverande kunskapslucka bör dock genast täppas igen. Efter lite googlande kom både Ulf och jag överens om att Caroline's Fine Wine Cellar på Strand, mitt i Kapstadens CBD (Central Business District), såg mest lovande ut. Som tur var hade jag redan en nära förestående tjänsteresa till Western Cape inplanerad, så ett rekognoseringsbesök kunde lätt ordnas. Jag landade ganska sent på eftermiddagen, och Caroline's Wine stänger redan kl. 17:30. Därför, efter en mycket snabb incheckning på hotellet, gick jag med raska steg, i 40 graders afrikansk sommarhetta, ca fem kvarter till 62 Strand Street. Vilken lycka att få krypa ner i svala källarvalv fyllda av vinflaskor, efter denna svettdrypande promenad.

Jag kan med en gång säga att Caroline's Wine direkt klättrade upp på min globala top 5 lista över bra vinbutiker. Här hade jag kunnat stanna i flera timmar, men stängningsdags kortade tyvärr besöket till en dryg halvtimme. Utbudet av sydafrikanska viner är mycket imponerande, och de har många av boutique-vinerna som näst intill omöjliga att få tag i andra butiker (Miles Mossop, Beeslaar, etc). De har en särskild hylla med alla viner som fick fem stjärnor i den senaste utgåvan av Platter's Wine Guide. Smart försäljningsknep, det funkade definitivt på mig.

Dessutom har de det klart bästa sortimentet av europeiska viner som jag någonsin sett i Sydafrika. Jag hittade många trevliga bourgogner, och en gammal favorit från Chateauneuf du Pape, Domaine Barroche, fanns också till en någorlunda rimlig peng. Mest imponerande var nog ändå deras urval av Moulin Tochais, med årgångar så långt tillbaka som 1982. Caroline direktimporterar från producenterna i Europa, utan mellanhänder, och kan på så vis hålla priserna i schack.

Personalen är dessutom både trevlig och kunnig. Jag plockade på mig sex flaskor, så transporten först tillbaka till hotellet, och sedan vidare till Johannesburg var en liten utmaning. Detta löstes elegant med en frigolitlåda med plats för sex flaskor, och sedan tillverkades ett bärhandtag med hjälp av ett tjockt hampa-snöre som surrades enligt alla konstens regler. Ett mycket bra besök. Ulf, du måste gå dit! För er som inte har vägarna förbi Kapstaden så kan jag istället rekommendera ett besök på www.carolineswine.com.

  

5 kommentarer:

Red Scream sa...

Hahaha! Tack så mycket för det epitetet ;-) Och tack för alla tips! Det ska bli jättekul att komma ner. Självklart måste jag besöka Caroline's! Ha det fint, Ulf

Putte sa...

Ha en riktigt bra resa. Synd att jag måste jobba. Annars hade jag kommit som ett skott till Kapstaden.

Per and Britt, BKWine sa...

Ett stenkast fran hotellet dessutom!
-P

Anonym sa...

Carolines har också en butik i Waterfront som är mycket bra. Vaughan Johnson i Waterfron brukar också ha en del kul vin men Carolines är bättre./Mats A

Putte sa...

Hej Mats! Tack för tipset. Jag har varit inne hos Vaughan Johnson, men det är trångt och alltid fullt med turister, så jag har aldrig haft ro att studera vinsortimentet ordentligt. Han har dock en rolig skylt utanför på svenska: "Viner från Kapprovinsen".