fredag 25 mars 2016

Vinflaskor spridda över världen

Påskhelgen spenderas hemma i Sverige. Vi har nu vant oss vid den nästan ständigt lysande solen i Afrika, så det var lite av en chock att komma tillbaka till grå himmel, snöglopp och plus två grader. Just nu tittar dock solen fram, så det kanske finns hopp om våren även här.

Vad som också drabbade mig vid hemkomsten, var insikten om total oreda i vinförrådet. Jag har inte längre koll på vilka flaskor jag äger, och var de befinner sig. I Sydafrika är redan vinkylen smockfull, och jag har istället börjat inreda en garderob för att kunna förvara överflödet. I Sverige har jag viner nere i källarskrubben, och dessutom i ett skåp på vinklubben Grappe. Överblick saknas, och nu riskerar dessutom några av flaskorna att bli övermogna, om inte åtgärder vidtas.

Den stora vininventeringen inleddes på askonsdagen på Grappe. Krypandes på knä, med pannlampa, lirkade jag ut dåligt staplade flaskor från den understa hyllan i vårt skåp. Sedan blev det avprickning mot lista, och alla diskrepanser noterades noggrant. 18 flaskor rödtjut som bedöms som drickfärdiga plockades sedan hem till källarskrubben, där det finns större möjligheter till konsumtion.

På skärtorsdagen fortsatte sedan insatsen nere i källaren hemma. Nu har jag ordning och reda på både källarskrubb och Grappe, allt numera listat på utmärkta CellarTracker. Nu gäller det bara att göra samma inventering i Sydafrika, och sedan disciplinerat bokföra alla insättningar och uttag ur de tre olika vinförråden.

I tider av fruktansvärda terroristdåd, flyktingströmmar, svält, minusränta och annat elände, så är nog oreda i vinsamlingen att betrakta som ett äkta champagneproblem, men det är nu åtminstone tillfälligt löst. Vi får se hur länge ordningen varar.......

Inga kommentarer: