fredag 1 maj 2009

Grillpremiär!Fortfarande gräsänkling, men jag fick ändå lite sällskap på valborgsmässoafton. Syrran och svågern med familj stannade till ute på Värmdö, på sin väg till andra festligheter i Stockholm under helgen. Jag sparkade igång grillen för säsongen och lade på ett ordentligt rack revbensspjäll, noggrannt marinerat i Billy Bones BBQ Sauce. Lite klyftpotatis och en ceasars-sallad till detta så var måltiden komplett. Viss blir matlagning i ett nafs mycket enklare när grillsäsongen sätter igång.

Trots den Amerika-inspirerade maten, så blev det vin från andra länder. Vi inleder med en röd österrikare: 2006 Josef Lentsch Pinot Noir. Blek röd färg, och en doft av både hallon och jordgubbar. Sedan framskymtar också ett pikant inslag av lite multna löv. I munnen fortsätter de röda bären att samsas i ett lätt men behagligt rödvin. Detta passade definitivt bättre att sippa på före maten, än att försöka matcha de kryddiga revbensspjällen. Finns på allas vårt monopol för 145 kr.

Nej , för att tackla maten kommer en australiensare fram: 2004 Yalumba Shiraz Viognier, ett blandvin från olika vingårdar i South Australia. Producenten Yalumba har varit i business i 150 år, och marknadsför sig därför som Australiens äldsta familjeägda vinproducent. Vinet är givetvis mycket mörkare och kraftigare än det första. Doften domineras av plommon och viss kryddighet. I munnen rejäl plommon-frukt, ganska mjuka tanniner och en viss eldighet (alkohol 14%). Inte alls dumt som grill-vin. Årgång 2006 erbjuds nu i beställningssortimentet för 108 kr.

Inga kommentarer: