lördag 20 mars 2010

Cava från Raventós i Blanc


Nu har jag haft förmånen att tillbringa två dagar i Barcelona för att provköra den nya Audi A8. Ibland är jobbet tufft. Första dagens provkörning gick dessutom genom vinodlingarna i Penedes, med ett lunchstopp på vingården Raventós i Blanc. Av förklarliga skäl blev det inget tillfälle till provsmakning av varorna där, eftersom eftermiddagen innehöll ett höghastighetstest på bana, som fick prioriteras, men det var ändå en trevlig miljö att vistas i.

Raventós i Blanc är en ganska ung bodega, grundad 1986, men familjen Raventós har odlat vin på dessa marker sedan 1497. Det är framför allt en cava-producent även om man också har stilla viner i sortimentet. Anläggning är mycket imponerande, med väl tilltagna utrymmen och en modern arkitektur i tegel. Man klarade utan problem av att husera 150 hungriga bilhandlare från Norden. Kvalitetsambitionerna är höga, och man använder sig enbart av druvor från de egna odlingarna, som skördas för hand. Det innebär också att produktionen är lite mer begränsad än hos närmaste grannen tvärs över vägen, Codorniu.

På kvällen, efter ett antal mil både på allmän väg och bana i den fantastiska A8:an, fick vi till slut tillfälle att smaka Raventós cava, som fördrink till middagen. Två varianter serverades, dels standard-cavan 2007 L'Hereu Reserva Brut och sedan en rosé-cava, också från 2007, som heter de Nit Reserva. Båda var bra med krispigt frisk citrus och härliga små bubblor. Detta är så nära champagne man kan komma, utan att vara där. Min favorit blev faktiskt rosén, så några sådana flaskor fick följa med hem.

En del av Raventós viner finns på Systemet, och PrimeWine importerar. I sortimentet just nu hittar jag den snustorra Brut Nature för 99 kr, och från beställningssortimentet kan man få Gran Reservan Elisabet Raventós för 199 kr. Jag tycker dock att PrimeWine omedelbart skall försöka få in rosén. Den var riktigt smaskig.

Inga kommentarer: