lördag 3 april 2010

Bordeaux i påsk


Påskfirande i Skåne innebär mycket god mat, men på dryckesfronten har det mest bjudits på öl och snaps. Då jag inte är någon stor snapsdrickare har jag avstått från de starka dryckerna och suttit bakom ratten från festligheterna. Då kan man istället kosta på sig att korka upp en god Bordeaux när man kommer tillbaka till lugnet i sommarstugan.

Vi börjar med 2000 Chateau Le Bourdieu från Médoc. Detta är ett fynd från taxfree-butiken på Bryssels flygplats. Egendomen är planterad med 50% merlot och 50% cabernet sauvignon. Både doft och smak domineras av svarta vinbär. Det är välgjort och mycket ursprungstypiskt. Sammanfattningsvis en elegant Cru Bourgeois som jag gärna köper igen.

Den andra flaskan Bordeaux som vi korkar upp kommer från den motsatta sidan floden. Det är 2001 Chateau Haut-Segottes en Grand Cru från Saint-Emilion. Denna egendom är planterad med 60% Merlot, 35% Cabernet Franc och 5% Cabernet Sauvignon, men cuvéen sägs ofta få en majoritet Cabernet Franc. Doften är lite jordig, och detta följs upp med mörk frukt, bra tanniner och också en ganska hög syrlighet. Detta är en helt ok St. Emilion, men flaskan från Médoc vinner definitivt den här duellen om min näsa och smaklökar får bestämma.

Inga kommentarer: