söndag 27 november 2011

Goda viner på Grand Hotel

I fredags var vi bjudna på fin bankett i Spegelsalen på Grand Hotel. Det var bara att dra på sig smokingen, och gå dit och njuta. Middagen inleddes med en fiskpaté. Till detta drack vi 2007 Pinot Gris Beblenheim från producenten Marcel Deiss i Alsace. Ett smakrikt och gott vin, med tropiska frukter, gråpäron och lite restsötma. Även om jag gillade vinet i sig, så hade jag nog önskat mig något torrare och krispigare till patén.

Till varmrätt blev det en rejäl köttbit. Nu hade vi 2008 Malleolus från Bodegas Emilio Moro, Ribera del Duero i glasen. Detta vin är gjort på 100% tempranillo, eller tinto fino som druvan kallas i Ribera del Duero. Det är ett fylligt, kraftigt vin med härliga mörka bär, och lite kaffetoner på toppen. Det passade perfekt till köttet. Vina Espaniola importerar, och det kostar 240 kr i beställningssortimentet. Detta vill jag gärna dricka igen.

Till efterrätten serverades 2006 Chateau Fayau från det bil-klingande distriktet Cadillac i Bordeaux. Här produceras söta viner, snarlika Sauternes, men generellt betydligt billigare. Just Chateau Fayau kostar 82 kr för en halvflaska på Systembolaget. Det är faktiskt prisvärt, för man får fin ädelröta-karaktär och härliga honungstoner för pengarna. Det blev en fin avslutning på middagen. Sedan väntade dansgolvet......

Inga kommentarer: