söndag 6 november 2011

Kantareller och bourgogne

I helgen blev det ytterligare ett lyckat besök i svampskogen. Vi var ju där främst för att skörda trattkantareller, men döm om min förvåning när jag istället ser helt knallgula svampar sticka fram i det vissna höstgräset. Vanliga gula kantareller, i november! Det blev en halv korg gula, och sedan ytterligare 1,5 korg trattisar. Bästa svampturen hittills tror jag faktiskt.

Efter idogt rensande blir det dags för svamptoast. Till denna kantarellfest så krävs ju också ett gott vin. Det blir 2003 Beaune Toussaints Premier Cru från Patriarche, inköpt på plats i Beaune förra sommaren. Vad kan jag säga: "A match made in Heaven" summerar det hela ganska bra. När jag sticker näsan i glaset får jag yppig frukt, men inte de vanliga jordgubbs- och hallontonerna, utan mera körsbär. I munnen först en frisk syra på tungan, som följs upp av körsbären, och en antydan till bränt socker. Vinet smeker gommen, och kompletterar de smörstekta kantarellerna charmant. Voila!

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Svampskogen har inte vart sig lik denna säsong :)
Bourgogne i all ära men om du är sugen på nebbiolo så har jag anordnat en liten bloggträff (o vanligt folk ;)) på Högberga Gård den 26 nov. Skulle vara kul om du kom! Vi är ett gäng vinbloggare som kommer. Och en o annan ostbloggare ;)

Självkostnadspriset är 425:- Vad som ingår kan du läsa mer om på: http://www.who-cut-the-cheeze.se/2011/10/inbjudan-en-kvall-med-fratelli-revello-ostar-och-mat/

Putte sa...

Hej Fredrik!
Tack för trevlig inbjudan. Jag är visserligen ganska insnöad på bourgogne, men nebbiolo funkar definitivt också. Jag bokar in detta!

Fredrik sa...

Strålande, skickade dig ett mail imorse från mobilen, brukar gå sådär...

Blir du en eller flera? Är du ensam kan du alltid hänga med David Svenssonsmakaren :)

/Fredrik