måndag 30 januari 2012

Vinshopping i Berlin

Förra helgen tillbringades i den spännande metropolen Berlin, och det blev faktiskt tid för lite strosande i vinaffärer. Inte långt från vårt hotell, i norra kanten av Alexanderplatz, hittade jag ett vinotek som hette Koch. Väl inne i butiken så tyckte jag att utbudet av diverse spritsorter vida översteg vinsortimentet, men jag gjorde likväl ett litet fynd. Vad sägs om 2000 Savigny-les-Beaune Premier Cru Cuvée Fouquerand från Hospices de Beaune för en bit under 30 €! Det fick bli den första Berlin-souveniren i packningen.

Under dag två tillbringade vi en eftermiddag på det imponerande varuhuset KaDeWe. Hela våning 6 i detta shoppingpalats kallas finsmakaravdelningen. Här finns ett enormt utbud av delikatesser från jordens alla hörn, kryddor, bröd och bakverk, ett chokladsortiment utan dess like, och givetvis också en rejält tilltagen vinsektion. Jag spatserade runt där i en dryg timme och fullkomligt njöt av utbudet. Priserna var OK, men det är definitivt inte en budget-ställe, utan hit kommer man för att hitta ovanliga och intressanta flaskor. Resväskan var tyvärr redan trång, så enda inköpet blev en Rheingau-favorit: 2006 Peter Jacob Kühn Quarzit Riesling trocken. Jag var också riktigt lockad av några dammiga vintage port, men det får bli nästa gång. Missa inte sjätte våning på KaDeWe om ni är i Berlin!

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Shit, låter grymt. Det är inte svårt få tiden att gå på ett sådant ställe.

Även jag har letat lite äldre port eller madeira.. Vet inte om Krohns Colheita på SB är nåt att ha?!

Putte sa...

Hej Fredrik! Jo, helgen i Berlin var mycket lyckad, även om mitt resesällskap hade ett större intresse för tyskt öl än för vin. Jag har ingen egen erfarenhet av Krohn Colheita, men prisnivån är ju inte allt för avskräckande, så det kan nog vara värt att prova. Hoppas att vi ses den 11:e.