tisdag 25 december 2012

Kenyanska viner

Kenyanska löpare känner man ju till, men kenyanska viner? Vi har förmånen att få spendera julen i detta fantastiska land, och då gäller det ju att prova de lokala produkterna. Initialt har vi fokuserat på den himmelska frukten, såsom färsk mango och ananas, men två flaskor kenyanskt vin har faktiskt också konsumerats. Vinproducenten i fråga heter Rift Valley Winery, och ligger i Naivasha, ca 1,5 timme med bil nordväst om Nairobi. Här har en pensionerad kenyanskt politiker, med ekonomiska resurser, byggt upp en liten inhemsk vinindustri, men expertis anställd från Sydafrika.

Vinerna säljs under varumärket Leleshwa, och vi började med att prova 2010 Leleshwa Shiraz till en smakrik kycklingcurry. Frukten var bra, men en dominans av blåbär, balanserad av en viss syra. Tanninerna lyste dock med sin frånvaro och vinet smakade en smula "kokt". Detta har dock en helt naturlig förklaring, efter en ganska långvarig exponering till drygt 30-gradig hetta. Leleshwa funkar som ett hyfsat vardagsvin, men det är ingenting som jag kommer att fylla resväskan med.

Vin nummer två var 2011 Leleshwa Sauvignon Blanc. Här får man syrlig citrusfrukt, främst grapefrukt, men smaken är kort och tunn. Detta funkar möjligtvis iskallt som en drink vid poolen, men som matvin till vår välkryddade red snapper höll det inte riktigt måttet. Kenya är nog fortfarande ett land för vinimport, inte export. Vi har medfört både bourgogne och champagne i bagaget, så att vi inte skall lida någon nöd över nyår. Rapport följer.....

Inga kommentarer: