söndag 3 februari 2013

Nyårsafton i bushen

Bättre sent än aldrig. Här kommer den sista rapporten från Kenya. 


Nyårsafton blir faktiskt sista dagen i den kenyanska bushen, och då gäller det ju att sluta på topp. Dagen inleds med en så kallad bush breakfast. Det innebar en avancerad frukostpicknick i en acacia-dunge några kilometer från lodgen. Vi sitter vid dukat bord och äter en rejäl brunch där ägg och bacon steks över öppen eld, några meter bort. Det är lockande att öppna den första champagneflaskan redan nu, men vi håller oss till kaffe och juice. Till saken hör att vår dunge i princip är omringad av elefanter. Det är en enorm känsla att sitta och äta ute i naturen med dessa stora, majestätiska djur på mindre än 100 meters avstånd. Vi får dock instruktioner att snabbt avbryta frukosten och hoppa in i bilarna om de skulle komma för nära, och en av chaufförerna står på vakt för att kunna förvarna oss.

Några timmar senare är vi tillbaka på lodgen, och det är dags för lunch. Kocken har lagat en riktigt härlig lammcurry. Vår safariguide, och tillika min morbror, är en stor champagne-älskare, och han hävdar med bestämdhet att just lunch är bästa tillfället att dricka champagne. Jag är benägen att hålla med, och det är ju trots allt nyårsafton. Vi låter korken flyga på en flaska medhavd D. Henriet-Bazin Blanc de Noir Grand Cru som tidigare är recenserad här. Denna fylliga 100% pinot noir fungerar förvånansvärt bra till curryn.

Tjurskallig vägspärr

Eftermiddagen fortsatte med ytterligare en game drive på Loisaba, som avslutades vid deras stora damm, med en så kallad "sundowner". Denna safaritraditon innebär helt enkelt en drink i solnedgången på naturskön plats, men så här på nyårsafton sammanstrålade safarijeepar från alla grannrancher till ett riktigt cocktailparty. Vi blev lite försinkade på vägen dit av en stor elefanthanne som stod mitt över vägen och mumsade på en buske, och han hade inte en tanke på att flytta på sig för en ynka Toyota Landcruiser. Vi fick vackert vänta tills han hade ätit färdigt, innan vi kunde köra vidare mot dammen. Väl där serverades en perfekt blandad Pimm's och givetvis också iskalla Tusker, det kenyanska lagerölet, i glatt sällskap med både ortsbor och tillresta gäster. 

Sålunda vederkvickade återvände vi sedan till Kamogi, där kockarna hade dukat till nyårsfest i matsalen. Vi inledde med vitlöksfrästa räkor, som sköljdes ner med 2005 Cattier Cuvée Renaissance Premier Cru Brut. Denna årgångschampagne är gjord på 40% pinot noir, 20% pinot meunier och 40% chardonnay. Stilen är lite friskare och fruktigare än lunchchampagnen, med en ganska hög syra, och passar nog egentligen bättre som aperitif än till maten, men vi lät oss väl smaka ändå. Både Onkel P och jag var dock rörande överens om att lunchdrycken vann på knock-out.

Därefter serverades minsann en äkta Pekinganka med alla tillbehör, och då övergav vi champagnen till förmån för den sista flaskan 2002 Louis Latour Corton, som smakade om möjligt ännu bättre denna afton. Vilken måltid, vilken nyårsafton, vilken resa! God champagne och bourgogne i all ära, men dagens mest bestående minne var nog ändå den tjurskalliga vägspärren ovan.

Inga kommentarer: