onsdag 5 juni 2013

Flytt till vinland

Nu har det varit sällsynt lite skrivande här på ett tag. Jag ber om ursäkt, men det har sina förklaringar denna gång. Våren har varit fylld av tjänsteresor och förhandlingar kring ett nytt jobb, ett spännande utlandsuppdrag. Det kommer att innebära flytt till ett land söderut, där det odlas betydligt fler vindruvor än i Sverige. Jag talar inte om Frankrike, utan något ännu längre söderut, nämligen Sydafrika.

Jag är definitivt novis när det gäller sydafrikanska viner, men det skall det snabbt bli ändring på. Jag hoppas kunna ge er direktrapporter från Stellenbosch och andra intressanta vinstäder innan året är till ända. Vindistrikten ligger visserligen alla samlade i ett kluster nära Kapstaden, och vi kommer att bo i Johannesburg, nästan i andra ändan av landet, men målen för ett antal helgutflykter är ganska givna redan.

Det har blivit ett par tjänsteresor söderut, och i förra veckan rekommenderade en lokal kollega en mycket god Cabernet Sauvignon från just Stellenbosch, nämligen 2011 Warwick The First Lady. Bra balans, mjuka tanniner och en härlig frukt med både syrliga röda bär och lite söta svarta vinbär. Detta ger verkligen mersmak. Vinet avnjöts till en välsmakande mör strutsfilé, så det finns en del spännande att upptäcka i matväg också. Fortsättning följer.....

8 kommentarer:

Red Scream sa...

Ah, ha så trevligt! Det finns mycket gott i Sydafrika. Hoppas du blir lika sauvviefrälst som jag! ;-)

Per and Britt, BKWine sa...

Spännande! Finns en hel del svenskar där nere. Till och med en del som jobbar inom vin. Intressant och ganska märkligt land tycker jag, de få gånger jag varit där. Både mycket välkomnande och lätt destabiliserande. Hoppas komma dit i mars igen nästa år (vi har en av våra vinresor till Sydafrika) då. Om du råkar vara nere i vinlandet då kanske det vore tillfälle att träffas!

-P

Putte sa...

Hej Ulf!

Jo, Sydafrika är så mycket mer än "Foot of Africa"-boxar. De cabbar jag har smakat hittills har alla varit bra. Sedan finns det en hel del spännande blends också.

Putte sa...

Hej Per!

Det vore väldigt kul att sammanstråla i mars om det är möjligt. Sydafrika tror jag är ett oerhört fascinerande land, men med enorma kontraster i alla dimensioner, som kan vara svårt att till fullo ta in som svensk. Det skall bli ett riktigt äventyr.

Innan Afrika-avfärd hinner jag med en sista tur till södra Frankrike i juli. Några nya bra tips i Languedoc?

Per and Britt, BKWine sa...

Vart ska du i Languedoc? Turner-Pageot har jag kanske namnt tidigare (halsa fran oss!). Eller http://www.domaineterresgeorges.com/ (som ar med i boken. Eller ngn av de tre eller fyra som finns i Puechabon (tror det ar i stort sett alla i den byn som ar bra). Kanske den alldeles nya Saint Sylvestre (<a html="http://www.bkwinephotography.com/wine-picture-of-the-day/unbelievable-this-soil-domaine-montcalmes-languedoc/>Unbelievable, this soil!</a> (halsa fran oss!). Eller....... :-)

-P

Putte sa...

Fantastiskt bra tips. Stort tack Per. Jag skall bl. a. till Aniane, för att hämta upp en beställning hos Mas de Daumas Gassac, och då ligger ju Puechabon utmärkt till. Sedan vill jag gärna fortsätta upp till Pic St Loup. Där finns mycket kvar att upptäcka.

Per and Britt, BKWine sa...

Jo dar ocksa, massor att upptacka. Har du t.ex. provat Mas Martin (strax intill Pic St L, finns med i Languedoc-boken)? Eller en nyare producent http://www.zelige-caravent.com/. Kul att det ar *nagon* som gillar Languedoc! Vi har svart att fa folk till vara vinresor till Languedoc. :-( Vi far val fortsatta att kampa pa...

-P

Putte sa...

Languedoc är verkligen en "hidden gem" i vinvärlden. Så många bra viner till överkomliga priser, vackert landskap, fantastiskt klimat och supertrevliga människor. Det är bara en tidsfråga innan jag bosätter mig där. Vi får fortsätta att sprida budskapet.