måndag 23 december 2013

Gardo & Morris del 1


Härom dagen kom en trevlig leverans till dörren. Vinimportören Gardo & Morris, baserad i Saltsjöbaden, erbjöd helt enkelt en sortimentsprovning på hemmaplan. Företaget drivs av det äkta paret Frida Gårdö Morris, och Benjamin Morris, vinmakare från Nya Zeeland. De har hållit på sedan 2006, och fokuserade initialt på restaurangdistribution, men har numera även ett antal produkter på Systembolagets hyllor. De gör egna viner på Nya Zeeland med inköpta druvor, och importerar också en Coffee Pinotage från Sydafrika.

Den första etappen i sortimentsprovningen blev två vita viner från Nya Zeeland. Vi började med 2011 Gardo & Morris Te Mana Chardonnay. Vinet är gjort på druvor från Hawkes Bay, som har fått jäsa, och även lagras, på små franska ekfat. Det ger ett smakrikt, lite smörigt vin, med toner av grapefrukt och persika. Vi drack det till ugnsbakad lax, och det var en lyckad kombination.

Vin nummer två var 2012 Gardo & Morris Waipara Sauvignon Blanc Semillon. Sauvignon-druvorna har bara sett ståltank, medan Semillon-druvorna har fått lite eklagring. Samtliga druvor kommer från vingårdar i Waipara Valley. En tydlig doft av tropisk frukt attraherade mig genast. I munnen, mycket smakrik, med passionsfrukt och mogen honungsmelon, och sedan en trevlig avslutning med lite citrussting. Vi drack detta till musslor, och det fungerade alldeles utmärkt.

Bägge vinerna är mycket trevliga, och jag dricker dem gärna igen. Hustrun föredrog Chardonnay medan min favorit blev Sauvignon Blanc Semillon. Prisvärda är de också. Chardonnay kostar 119 kr och Sauvignon Blanc Semillon 99 kr, och de finns i det ordinarie sortimentet.

Inga kommentarer: