lördag 15 mars 2014

Riebeek Valley

I veckan gjorde jag mitt tredje besök i Kapstaden, å tjänstens vägnar. Jag har ännu inte hunnit göra en riktig vinresa, men ändå lyckats klämma in lite vinprovning varje gång, och så även nu. Vi besökte bl. a. vår återförsäljare i Malmesbury, ca. 70 km norr om Kapstaden, och centralort för vindistriktet Swartland. Han var vänlig nog att bjuda oss på lunch, och tog oss då till den lilla vinbyn Riebeek Kasteel i den otroligt vackra Riebeek Valley. Här ligger bl.a. den i Sverige välkända producenten Allesverloren. Lunchen intogs på den lilla italienska restaurangen Mama Cucina, och den goda pastan krävde ju ett glas vin eller två.

Riebeek Valley är känd för att producera utmärkt Shiraz, så vår värd rekommenderade 2012 LAM Syrah från den lokala producenten Lammershoek Winery i Paadeberg. Denna egendom ägs av österrikaren Paul Kretzel, gift med en sydafrikanska, så ganska mycket av hans viner går på export till Österrike. Han producerar två kvalitetsnivåer, där LAM-vinerna görs på druvor från ganska unga vinstockar, medan Lammershoek-vinerna får druvorna från de äldre vinstockarna, som det finns gott om. Vinerna görs så naturligt som möjligt utan kemikalier eller filtrering. LAM Syrah är en fruktig och ganska lätt syrah med härliga körsbärstoner och bra balans. Jag kommer definitivt att hålla utkik efter Lammershoeks viner på hyllorna hädanefter.

Den trevliga lunchen följdes av en liten rundtur i byn, och av någon outgrundlig anledning så blev det ett vinprovningsstopp på Riebeek Cellars. Detta är det lokala kooperativet, dit 12 vinodlare levererar sina druvor. Man producerar tre olika kvalitetsnivåer, Riebeek Cellars Collection, A Few Good Men och Kasteelberg. Priserna är högst modesta, och börjar på 30 rand (ca. 20 kr) och det dyraste vinet kostar inte mer än 106 rand (ca. 70 kr). Vi provade oss glatt igenom sortimentet, under sakkunnig och vänlig ledning bakom baren. Kasteelberg Shiraz var utmärkt, med tydliga toner av kaffe och tobak, med mörk frukt. Kasteelberg Viognier var likaså en trevlig bekantskap. Jag fastnade också för Riebeek Cellars Shiraz/Cinsault som är ett utmärkt mjukt, fruktigt sommarvin till pasta eller pizza. För 20 svenska kronor är det ett svårslaget fynd.

Besöket avslutades med lite shopping. 18 väl valda goda flaskor är nu på väg till Johannesburg. Leverans är utlovad till måndag. Det är ett smidigt och trevligt sätt att köpa vin. Det kommer garanterat att bli fler besök i Swartland.

Inga kommentarer: