lördag 1 mars 2014

Groot Constantia


Förra helgen tog jag familjen med mig till Kapstaden för att visa dem denna pärla. Vi hade strålande väder och hann med både Robben Island och Cape Point, och mycket annat däremellan. Högt på min önskelista stod givetvis en tur till Stellenbosch, och kanske t.o.m. Franschhoek, men efter högljudda protester från barnen så blev jag tvungen att kompromissa. Istället för en heldagsutflykt, så fick barnen en sovmorgon på hotellet, medan vi vuxna gjorde en snabb tur till Constantia.

Vi hade bara tid för ett vingårdsbesök, så det fick bli den sydafrikanska vinindustrins Grand Old Dame, Groot Constantia. Detta var en gång i tiden den holländske guvernören Simon van der Stels herresäte, och han började plantera druvor här 1685, och skapade därmed den äldsta vingården i Nya Världen. Nuförtiden är detta ett mycket populärt utflyktsmål, bara en kvart från Kapstadens centrum. Här finns förutom vingården med vinprovningar och visningar, två restauranger och ett historiskt museum. Omgivningarna är bedårande vackra så det är lätt att förstå attraktionskraften.

Vi var dagens första gäster i det stora vinprovningsrummet. Här finns tre stora barer, och otaliga bord och bänkar, så att flera busslaster turister skall kunna tas emot samtidigt. Därför kändes det lyxigt att ha hela stället för oss själva. För 30 rand får man prova fem valfria viner från listan. Det hälls generöst, och mina fem viner blev helt plötsligt åtta, då de såg mitt genuina intresse. Produktionen är bred, och innehåller både vita och röda viner, bubbel och sött.

Jag inledde provningen med två vita. Den första var en blandning av 60% Semillon Blanc och 40% Sauvignon Blanc från 2013. Trevlig och okomplicerad, men den lämnade inget större bestående intryck. Nästa vin var från samma årgång men nu 100% Sauvignon Blanc. Här var det lite mera bett i syrorna och ett ganska kapabelt fisk- och skaldjursvin.

Sedan var det dags för röda viner. Jag började med 2011 Constantia Rood. Detta är ett blandvin som i princip innehåller alla röda druvsorter som odlas på egendomen, dvs Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz och Pinotage. Detta är ett fruktigt vin med plommon och svarta vinbär. Tanninerna är mycket mjuka och detta skall drickas ungt. Ett utmärkt vardagsvin till pizza eller pasta t.ex. Nästa vin var 2011 Constantia Cabernet Sauvignon. Det här är ett klart kraftigare vin, som passar bra till en rejäl köttbit. Det går utmärkt att dricka nu, men det känns som om lite lagring inte skulle skada heller. Här finns både lite hallon och svarta vinbär i härlig kombination.

Det sista vinet på min lista var 2011 Gouverneur's Reserve Red. Detta är en klassisk Bordeaux-blandning, bestående av 54% Cabernet Franc, 36% Merlot och 10% Cabernet Sauvignon. Det har fått vila på mestadels nya ekfat, och det ger ett kraftigt vin som än så länge är purungt, och definitivt behöver lagras ett antal år. Om man lyckas se bortom de nu väl kraftiga tanninerna så finns här stor potential. Efter dessa fem viner, så bjöd personalen i rask takt på lite bonus i form av 2011 Shiraz, 2012 Pinotage och 2012 Cape Ruby Port. Här var jag framförallt imponerad av Pinotagen som var både fruktig och välbalanserad.

Groot Constantias mest exklusiva vin, Grand Constance, får man tyvärr inte prova. Det kostar ca. 300 rand för en halvflaska så man förstår kanske varför. Detta är ett riktigt klassiskt dessertvin, som lär ha varit en av Napoleons dryckesfavoriter. Det är ett naturligt sött vin gjort på halvt soltorkade Muscat de Frontignan-druvor.

Besöket slutade med att jag plockade ihop en blandad låda av röda godsaker, samt två halvflaskor Grand Constance, och sedan beställde transport direkt till hem till dörren i Johannesburg. Det tog fem dagar, och sedan kunde jag lasta in ytterligare 14 flaskor i vinkylen. Den börjar bli ganska full redan.

Inga kommentarer: