tisdag 29 juli 2014

Besök hos Kloovenburg

I veckan hade jag återigen tillfälle att besöka den lilla byn Riebeek Kasteel i regionen Swartland. På väg till lunchrestaurangen stannade vi till hos vinproducenten Kloovenburg, precis vid västra infarten till byn. Här har odlats vin sedan 1704. Nu produceras både vin och olivprodukter av familjen du Toit.

Vi kliver in i det stora provningsrummet med en rejäl bardisk, och blir varmt mottagna av vinmakaren själv. Han låter oss raskt prova igenom hela sortimentet. Vi börjar med rosé, sedan chardonnay både med och utan ek, följt av en utmärkt sauvignon blanc. Därpå rött, med merlot, cabernet sauvignon, shiraz och en blend som heter Eight Feet. Namnet kommer från att ägarfamiljens fyra söner trampade druvorna till den första årgången. Druvblandning varierar från år till år, men årgång 2010, som vi provade, består av 50/50 cabernet sauvignon och shiraz.

Alla vinerna var välgjorda, och ganska lätta och fruktiga i stilen. Visst finns det lite tanniner och stuns i främst de cabernet-baserade vinerna, men absolut inget tungt och klumpigt. Jag beställde en låda vardera av sauvignon blanc, shiraz, merlot och Eight Feet. Beställning gjordes i torsdags, leverans hem till dörren i Johannesburg måndagen efter, och jag behövde inte ens betala något extra för frakten. Då är det lätt att köpa vin!

Kloovenburg var en mycket trevlig upplevelse, med en synnerligen vänlig och kunnig provningsledare, bra viner, och en charmig miljö. Dessutom erbjuder de även en uppsjö av olivbaserade produkter, både sådana som man skall äta, och sådana som man skall smörja in sig med. Jag kommer gärna tillbaka hit, gärna i sällskap med hustrun. Här finns både ett guesthouse och härliga vandringsleder upp i bergen att tillgå. Det låter väl som en bra helgutflykt.

Inga kommentarer: