lördag 20 september 2014

Pinot Noir i Sydafrika

Är man Pinot Noir-älskare så är tyvärr inte Sydafrika det bästa vinlandet att befinna sig i. Denna ädla druva utgör endast 1 ynka procent av vinodlingsarealen i Sydafrika. En ganska logisk förklaring kan ju vara att det nästan är för varmt i detta soliga land, för en druva som gärna vill ha det lite mera kylslaget. Det är dessutom osedvanligt svårt att hitta utländska viner på hyllorna här. Minst 95% av utbudet utgörs av lokal produktion, så ibland längtar jag faktiskt till Beaune. Som tur är har jag smugglat med mig några äkta Bourgogne som ligger på lut i vinkylen.

Nu har jag dock, mot alla odds, hittat en trevlig lokal Pinot Noir. Det är ett vin som heter 2012 Felicité, och det produceras av Newton Johnson Family Vineyards, utanför Hermanus, på sydkusten i den region som kallas Elgin. Detta familjeföretag har blivit lite Pinot Noir-experter på den sydafrikanska marknaden. Det är kanske de svala havsvindarna kring Hermanus som gör att druvan trivs här.

Felicité är ljust i färgen, och kan med fördel serveras lite lätt kylt. Det är en sympatisk Pinot Noir i den lite lättare stilen, med friska hallontoner och en lång tillfredsställande avslutning. Det fungerar alldeles utmärkt till lite kallskuret en varm sommardag, speciellt när man har hunnit bli hjärtligt trött på alla tunga Shiraz och Pinotage.

4 kommentarer:

Red Scream sa...

Hur är det med Hamilton Russell? Har du provat deras pinot?

Putte sa...

Bra tips. Jag har faktiskt inte provat dears Pinot Noir ännu, men Hamilton Russell har ju ett grundmurat gott rykte. Det får bli inköp och provning snarast.

Anonym sa...

Du måste ju testa Mr P från Iona...

Putte sa...

Tack för tipset. Detta är en helt ny bekantskap så jag måste genast spåra upp en flaska och prova.