lördag 23 augusti 2014

Carins vinprovning

Kära hustrun fyllde år i veckan, och hon önskade sig en vinprovning tillsammans med sina väninnor. Det är ju inga problem att organisera, så vi köpte in lite extra vinglas, och plockade fram fyra trevliga sydafrikanska röda viner ur förrådet. Tio glada damer dök upp till dukat bord, och sedan var det bara att köra igång, även om det var en viss utmaning att först få en syl i vädret. Vi provade halvblint, och nedan ser ni vinbeskrivningarna som jag hade förberett:


Carins födelsedagsvinprovning 2014-08-21

Halvblind provning av följande viner:


2011 Rickety Bridge Paulina’s Reserve Cabernet Sauvignon, Franschhoek

Detta vin är gjort till hundra procent på Bordeaux-druvan Cabernet Sauvignon. Det är ett ganska kraftigt vin, som lagrats hela 24 månader på ekfat. Det ger en viss strävhet, och bra lagringspotential. I smaken kan man hitta svarta vinbär, en antydan till mint, och rentav lite blyerts.
169 rand på SPAR

2012 Kloovenburg Merlot, Swartland

Merlot är den andra klassiska Bordeaux-druvan. Detta är ett mjukare vin än Cabernet Sauvignon, med mindre strävhet, och en nästan sötaktig fruktighet, från röda bär. Merlot-viner kan också upplevas som lite syrliga.
Köpt på vingården i Swartland för ca. 130 rand, men Kloovenburgs viner finns även på SPAR.

2010 Painted Wolf Guillermo Pinotage, Swartland

Pinotage är ju Sydafrikas egen druva, som togs fram som en korsning av Pinot Noir och Cinsault, av en professor på Stellenbosch University 1925. Det här vinet är ganska fylligt och domineras av mörka bär, såsom mogna blåbär. Det har lagrats 14 månader på ekfat, vilket ger lite vaniljtoner.
Svårt att få tag på. Endast 2400 flaskor producerade. Köpt via Wine Logistics (grossist) för ca. 130 rand.

2010 Waverly Hills SMV, Tulbagh

Detta vin är en blend, bestående av druvorna Shiraz (Syrah), Mourvedre och Viognier, som normalt odlas i Rhone-dalen i södra Frankrike. Waverly Hills satsar på helt biologiskt odlade druvor, utan någon användning av kemikalier i jordbruket.
Detta är ett ganska mjukt och fruktigt vin. Smaken domineras av röda bär och plommon, med lite kryddighet (peppar) i den långa eftersmaken.
Köpt via Wine Logistics för 87 rand (fynd!!).

Ingen lyckades pricka in alla fyra vinerna, men det var ganska svårt. En provning av olika europeiska viner hade varit lättare, för där är variationen betydligt större i årgångar, klimat, terroir etc. Några korrekta gissningar trillade dock in. Alla vinerna var bra, men det var Paulina's Reserve Cab och Waverly Hills SMV som gick åt först, så vi får väl kalla dem favoriterna.

Kvällen avslutades med limepaj och lite 2010 Boplaas The Chocolate Cape Vintage Port. Inte så dumt! Jag tror att alla var nöjda med födelsedagsfirandet.

Inga kommentarer: