tisdag 20 januari 2015

Besök hos Dieu Donné


Jag hade nyligen möjlighet att köra runt in Western Cape för att besöka återförsäljare. Vi startade dagen i Worcester, och körde sedan därifrån mot Stellenbosch. Vi tog bakvägen genom Franschhoek-passet, och det var verkligen ett bra vägval. När man kommer över krönet och blickar ner i Franschhoek-dalen, så skådar man nog ett av de vackraste vinodlingsområdena i världen. Det var lunchdags, så jag ansåg det synnerligen lämpligt med ett stopp i Franschhoek, innan det bar av till nästa återförsäljare.

Längs huvudgatan i byn fanns det förvisso många restauranger som såg lovande ut, men dessvärre också oroväckande många turistbussar. Mina sydafrikanska medresenärer i bilen var bara måttligt vinintresserade, men jag lyckades ändå övertala dem till en liten omväg uppför bergsluttningen. Jag hade nämligen fått syn på en skylt som pekade mot Dieu Donné, en av mina favoritproducenter. Man tar av från huvudgatan och kör ett par kilometer brant uppåt tills vägen tar slut, och då är man framme.

Även härifrån är utsikten över dalen enastående, och det finns både en rymlig vinprovningsbar samt en mycket bra restaurang, Rocha, på plats. Medan mina kollegor studerade lunchmenyn och njöt av utsikten, så provade jag vinerna. Vi inledde med en trevlig Sauvignon Blanc och en Chardonnay, men Dieu Donnés paradgren är de röda vinerna. Det finns två kvalitetsnivåer, först de vanliga Dieu Donné, och sedan premiumvinerna som kallas The Cross Collection. Jag fastnade för en 2011 Shiraz med fyllig frukt och fina toner av vitpeppar och läder. Ett definitivt fynd för 95 rand. 2010 Merlot var nästan ännu bättre, med mörka bär, fina tanniner och klar lagringspotenial. För ynka 105 rand borde jag ha köpt fler flaskor. Jag slog även till på några av de dyrare flaskorna i The Cross Collection, även om det inte gick att prova dem på plats. Lite dumsnålt av vingården kanske, men priset på 310 rand (vilket är en riktigt saftig prislapp här i Sydafrika) avskräcker nog många köpare. 2008 Shiraz/Viognier kommer därför att bli en ny bekantskap. 2011 Merlot/Cabernet Sauvignon har jag dock druckit innan, och det är ett av de bästa sydafrikanska vinerna hittills, väl värd sina 310 rand.


Efter provning lade jag en beställning på 12 flaskor, som levererades tre dagar senare fram till dörren i Johannesburg. Mycket bra service! Lunchen på restaurangen Rocha var också i toppklass. Jag kan varmt rekommendera ett besök på Dieu Donné, både för vinerna, utsikten och maten.

4 kommentarer:

Per and Britt, BKWine sa...

Du hittade i alla fall till kanske den vackraste vingårdsutsikten i Franschhoek. Kommer du tillbaks kan du ta en extra promenad några hundra meter vidare uppåt (från parkeringsplatsen) till kanske en av Franschhoeks minsta producenter My Wyn.

-P

Putte sa...

Stort tack för tipset Per. Det blir garanterat ett återbesök på Dieu Donné och då lovar jag att hitta till My Wyn. Jag har ju redan följt era fotspår i Languedoc, så jag gör det gärna i Sydafrika också.

Per and Britt, BKWine sa...

Har faktiskt aldrig besokt My Wyn. Bara fatt det rekommenderat. Har promenerat upp dit (varmt!) men inte traffat de som gor vinet.

Kan ocksa rekommendera t.ex. Rickety Bridge (halsa till Wynand, vinmakaren), Boekenhoutskloof.

Hittar du ngra intressanta sa beratta garna!

-P

Putte sa...

Då lovar jag att rapportera när jag kommer till My Wyn. Rickety Bridge känner jag väl till, men jag har inte själv varit på plats ännu. Deras Cab, Paulina's Reserve, är riktigt bra. Andra favoriter i Franschhoek är Akkerdal och La Chataigne, bägge små producenter med hög kvalitet och personlighet.