fredag 30 januari 2015

Constantia Glen

Constantia Glen ligger högt upp på sluttningarna i Constantia-dalen, bara tjugo minuter från Kapstadens centrum. Omgivningarna är verkligen enastående vackra. Detta område hörde på 1600-talet till Simon van der Stels historiska egendom, där den första sydafrikanska vinodlingen startade, men dagens Constantia Glen är en mycket modernare skapelse, som bara har varit igång sedan 1997. Deras vackra utsikt kan avnjutas från en mycket trevlig terrass, där det serveras brickor med kallskuret och ostar till de utmärkta vinerna.

Här odlas framförallt de klassiska Bordeaux-druvorna, för både vita och röda viner. Vinerna är sedan namngivna efter hur många druvor som ingår i blenden. 2013 Constantia Glen Two är t.ex. en vit blend bestående av sauvignon blanc och semillion. Förvisso en trevlig bekantskap, men lite för mycket ek för min smak. Då föredrog jag istället den friska och syrliga rena 2014 Sauvignon Blanc som också erbjuds. Den passade perfekt i den 35-gradiga högsommarvärmen. Mina sydafrikanska kollegor hällde rikligt med is i sina glas, men den vanan har jag ännu inte anammat.

De röda vinerna börjar  med 2011 Constantia Glen Three, en Bordeaux blend bestående av cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot. Röda frukter och lagom mycket syra ger ett inbjudande, lättdrucket, mjukt vin men det finns lite seriösa men väl inlindade tanniner i bakgrunden, så några ytterligare år på flaska kan nog göra det ännu bättre.

Utsikt från vinprovningsterrassen
Vingårdens flaggskepp heter 2010 Constantia Glen Five. Det är också en Bordeaux blend, med de tidigare nämnda tre röda druvorna, plus malbec och petit verdot. Vinet har en härlig doft av mörk frukt, läder och tobak. I munnen är det fylligt och strävt, med klar lagringspotential. Jag blev förtjust i både Three och Five, vilket givetvis resulterade i lite inköp. Handlar man för mer än 1000 rand, så är det gratis leverans till dörren hemma i Johannesburg. Jag tackar!


1 kommentar:

Putte sa...

Vinleveransen tog exakt en vecka. Leverans idag hem till dörren.