söndag 1 mars 2015

Exotiska viner - Sula Vineyards, Indien

Under förra året hade jag tillfälle att åka på en tjänsteresa till Mumbai. Det var kort och intensivt. Vi såg i princip bara hotellrum, konferensrum, en hotellrestaurang och den fullständigt kaotiska trafiken, och sedan bar det av hemåt igen. Vid middagen fick jag dock smaka flera indiska viner som var helt OK, och på flygplatsen köpte jag ett par lokalproducerade flaskor som en souvenir från detta korta besök.

Häromdagen var det så dags att prova 2013 Dindori Reserve Viognier från Sula Vineyards. Först några ord om producenten, för deras bakgrund är intressant. Deras slogan är: "at the forefront of the Indian Wine Revolution" och det finns faktiskt substans bakom detta påstående. I mitten av 90-talet lämnade Stanford-utbildade Rajeev Samant sitt jobb i Silicon Valley, för att återvända till sina indiska hemtrakter. Inspirerad av Kalifornien grundade han Sula Vineyards, i Nashik, 180 km nordöst om Mumbai, med hjälp av Kerry Damskey, en erfaren vinmakare från Sonoma. Här hade faktiskt odlats vindruvor länge, men bara bordsdruvor. Nu planterade Rajeev och Kerry initialt Sauvignon Blanc och Chenin Blanc för att börja producera indiska kvalitetsviner. Den första årgången från Sula Vineyards släpptes år 2000, och det har varit en framgångssaga sedan dess. Idag producerar man alla typer av vin, och dominerar totalt den indiska vinmarknaden med 60% marknadsandel. Man försöker också utveckla vinturismen i landet, med vingårdsbesök och provningar vid sin anläggning i Nashik.

Så åter till Dindori Reserve. Detta är ett av Sulas prestige-viner, från vingården Dindori. Vinet är sympatiskt, med  tropiska frukter och lite bitter grapefrukt i avslutning. Det finns en del restsötma kvar trots 14% alkohol, så det fungerar utmärkt som aperitif eller till lite kryddig indisk mat. Detta var helt klart en trevlig bekantskap, som inte behöver skämmas för sig i den stora vinvärlden.

Inga kommentarer: