måndag 9 maj 2016

Lynx, La Bri och Maison

I Lynx Wines monter på Winter Sculpture Fair fanns såväl ägaren själv, Dieter Sellmeyer, som den unge vinmakaren, Helgard van Schalkwyk, på plats för att presentera sina viner, och vi får en trevlig pratstund. Jag blir nyfiken på deras prestigevin, som helt enkelt heter The Lynx. För 400 rand, (drygt 200 kr) så är det nog det dyraste vinet på hela festivalen. Helgard berättar att druvsammansättningen kan variera kraftigt från år till år. Ambitionen är helt enkelt att göra det absoluta bästa vinet från varje årgångs druvor, och det är inte alltid samma druvor som utgör det bästa materialet. 2013 så var t.ex. The Lynx en Rhône blend, medan 2014 är en Bordeaux blend, med huvudsakligen cabernet sauvignon, för det var de bästa druvorna det året. Vinet är en raritet för endast två tunnor tillverkades, så jag var givetvis tvungen att investera i en flaska. Jag fastnade också för deras nyligen buteljerade 2015 Cabernet Sauvignon, och 2014 Shiraz. Välgjorda, bra viner, för under svenska hundralappen, som kommer att fungera perfekt under den annalkande sydafrikanska vintern.  


Nästa stop blev grannmontern, där tjejerna från La Bri höll till. Jag fick träffa vinmakaren, Irene Waller, till höger på bilden, som mycket entusiastiskt beskrev sina viner. Hon avslöjade att hennes egen favorit är 2013 La Bri Syrah. Här har hon också blandat i 2 procent viognier, som pressas och får jäsa tillsammans med syrah-druvorna, vilket gör vinet lite mjukare och mer balanserat. Efter provsmakning var det bara att hålla med. Jag provade även Irenes Bordeaux blend, 2013 La Bri Affinity, med knappt 50% cabernet sauvignon, följt av merlot, cabernet franc och petit verdot. Här finns ganska kraftiga tanniner, som kommer att tjäna på ytterligare några års lagring. Det sista vinet som provades var 2015 La Bri Chardonnay (jag vet, fel ordning). Här har Irene åstadkommit ett mycket smakrikt och charmerande vin, med varsam ekfatslagring. Hon använder begagnade 300 liters tunnor där vinet får vila i nio månader, efter jäsning. Härliga toner av både citrus och syrliga gröna äpplen, som får det att vattnas i munnen. En ny favorit!


Det blev även ett stopp hos Maison, vars goda Shiraz jag har njutit av tidigare. Den nya årgången, 2013, smakade utmärkt, med mörka körsbär i fin balans. Den färgade damen nedan var en ypperlig säljare, och lyckades nästa pracka på mig två lådor, men jag värjde mig och nöjde mig med en. Däremot föll jag pladask för deras 2014 Maison Viognier. Här blandas aprikoser och persikor med ett syrligt citrus-bett som är svårt att motstå. Det blev två lådor ändå.....


Härligt att få upptäcka nya favoriter. Winter Sculpture Fair kommer att fortsätta vara en "måste aktivitet" så länge vi bor här. I år njöt vi också av en underbar picknick i gröngräset, tillsammans med sex glada vänner. Bättre vuxen-utflykt får man leta efter.

www.lynxwines.co.za
www.labri.co.za
www.maisonestate.co.za

Inga kommentarer: