lördag 17 september 2016

The Unusuals Wine Show

Jag har nyligen upptäckt en trevlig liten oberoende vinbutik bara 5 minuter från kontoret, som heter Wine Menu. Den är perfekt placerad för en kort avstickare under lunchen. Teamet bakom Wine Menu ordnade för några veckor sedan en mycket trevlig vinprovning, kallad The Unusuals. Fokus var på druvor som inte är så vanliga i den sydafrikanska vinindustrin, även om många av dem är välbekanta för européer.

Upplägget var mer som en vinmässa än en organiserad provning. Cirka 40 olika producenter hade bjudits in att presentera sina viner i en lokal på anrika Wanderer's Club, men enbart viner gjorda på ovanliga druvor fick medverka. Det innebar att även väletablerade producenter kom dit med bara en eller två flaskor ur sitt stora sortiment, och små producenter med udda druvor fick en chans att skina. Nästan alla viner som erbjöds hade jag aldrig ens sett förut. Mycket spännande!

Med 40 producenter på plats är det omöjligt att redovisa allt, men här är några av mina höjdpunkter, som också resulterade i inköp. Thelema presenterade en mycket trevlig och modest prissatt torr Muscat de Frontignan som kommer att bli vårt pool-vin framöver. Från Hughes Family Wines i Malmesbury provade vi Nativo. Det är en vit blend med huvudsakligen viognier, men kompletterat av chenin blanc, grenache blanc och rousanne. Mycket intressant och mycket gott!

David Sadie öppnar nästa flaska
Raats Family var där med sina Cabernet Franc-viner (som inte är så ovanliga), och jag blev förförd. Deras bästa 2013 Cabernet Franc är ganska dyr med sydafrikanska mått, men det blev inköp ändå. Kvällens absoluta stjärna var dock David Sadie. Han driver en liten vinproducent i Swartland, tillsammans med sin fru Nadia. Han presenterade två blends under kvällen, och jag föll för bägge två.  Den vita heter Aristargos och är komponerad av chenin blanc, rousanne, clairette blanche, viognier och semillion. Det röda heter Elpidios och blandar friskt sydfranska druvor som syrah, carignan, cinsault, grenache och mixar sedan in lite pinotage också. Bägge vinerna är mycket komplexa, smakrika och spännande. Verkligen kul att upptäcka. Det fick bli en låda av vardera.

Sammanfattningsvis en mycket trevlig vinkväll med många nya bekantskaper. Jag hoppas att detta blir ett årligen återkommande arrangemang.





Inga kommentarer: