lördag 10 december 2016

Flotsam & Jetsam

Äkta paret Chris och Suzaan Alheit skapade Alheit Vineyards så sent som 2010, men de har redan nått kultstatus, och deras vita vingårdsbetecknade viner säljer slut så fort de släpps. Läs gärna deras hemsida, där de ingående beskriver sin vin-filosofi. Det kan få de flesta vin-fantaster på fall.

Nigab representerar Alheit in Sverige, men tyvärr finns bara ett fåtal flaskor i deras restaurang-sortiment. Privatimport kanske?

Alheits viner är normalt ganska dyra, men förra året lanserades Flotsam & Jetsam som deras instegsviner. Det finns en röd Cinsault och en vit Chenin Blanc. Båda är gjorda på druvor från äldre vinstockar, "bushvines", som inte har bevattnats.

Jag hade nöjet att dricka 2016 Flotsam & Jetsam Cinsault igår. Det är ett relativt alkoholsvagt vin för sydafrikanska förhållanden, bara 12%, med en ljus röd färg. Det kändes lite som att dricka en sydafrikansk variant av Beaujolais Nouveau. Det var lätt, friskt, fruktigt och kul. Det är ett rött vin som passar den heta afrikanska sommaren perfekt. Jag rekommenderar servering lätt kyld vid poolkanten.

Inga kommentarer: