onsdag 31 december 2008

Vintips - Luzon Verde


Även i USA kan man hitta annat än amerikanska viner, så det blev faktiskt spanskt idag. Jag stötte på 2006 Luzon Verde i den lokala vinbutiken. Det kommer från det mindre kända distriktet Jumilla, strax söder om Alicante, och är gjort av ekologiskt odlade druvor. Förra årgången av detta vin fanns faktiskt som en tillfällig nyhet på Systemet för något år sedan, men nu tror jag tyvärr att lagren är slut. Goda Spanska Viner importerade då, och det är bara att hoppas att det kommer tillbaka, för detta är ett riktigt trevligt vardagsvin. Ungt, fruktigt, smakrikt, lättillgängligt utan att bli mesigt, och med en härligt kryddig eftersmak.

Dagen har för övrigt spenderats på en dagsutflykt till Key West. En riktig party-stad, och full av turister som redan verkade ha startat nyårsfirandet. Jag vallfärdade till baren Sloppy Joe's, där en av mina husgudar, Ernest Hemingway, brukade hänga när det begav sig. Jag tror dock att "Papa" ägnade sig åt starkare drycker än vin på den tiden. Nu kan jag säga: Been there, done that, got the t-shirt! 

måndag 29 december 2008

Vintips - Lobster Cove Chardonnay



Det blev inget besök på Discount Package Store i Islamorada, utan jag hittade istället Martini's Fine Wine & Spirits. En ganska modest butik, men vinsortimentet var helt OK, inklusive lite champagne, så det blir nog ett återbesök inför nyårsafton. Den här gången var jag dock ute efter ett läskande vitt vin, passande i den för nordbor tropiska hettan. Det blev 2005 Lobster Cove Chardonnay av en enda anledning, etiketten. Om ni tittar närmare på bilden här intill så ser ni ett gäng glada skaldjur som har party på stranden, med undertexten: "Life's A Beach". Vem blir inte charmad av detta? Vinet kommer från Mendocino County i norra Kalifornien, och är producerat av Meeker Vineyards.  Vinet hör till den lättare stilen av amerikansk chardonnay, med mer krispig citrus och lite tropisk frukt, än smör och vanilj. Det är alltså frågan om ett vin som inte har haft någon kontakt med ek. Det fanns också en viss bitterhet i eftersmaken, som om en del av citronskalen kommit med i anrättningen. Vi drack det som en aptitretare före maten, och det var ganska angenämt, men vinet hade nog gjort sig ännu bättre tillsammans med skaldjuren på etiketten.

lördag 27 december 2008

Islamorada och öl


Nu har vi förflyttat oss till tropiska breddgrader. Vi befinner oss i Islamorada, på en ö i Florida Keys, ungefär halvvägs mellan Miami och Key West. Jag måste dock bekänna att vinkonsumtionen har gått ner något sedan vi kom hit. När man sitter vid poolen, solen strålar, palmerna vajar och det är 27 grader i skuggan, då passar helt enkelt en iskall öl bättre. C gjorde ett tappert vinförsök igår, då hon till lunchen beställde in ett glas Kendall Jackson Chardonnay. Efter fem minuter i solen så var vinet jolmigt, och hon tvingades späda ut de ädla dropparna med is för att få det drickbart igen. Då smakar en Red Stripe Lager från Jamaica bättre.
 
Jag har dock fyllt på förrådet av favoriten J. Lohr Seven Oaks, eftersom priset i den lokala livsmedelsbutiken här var 3 dollar billigare än på Manhattan. Det finns också en "discount package store" någon kilometer bort. Vi får väl utforska deras utbud inför nyår. Något annat än Budweiser har de säkert. 

torsdag 25 december 2008

Vintips - J. Lohr Seven Oaks


På plats här i USA fortsätter vi att återuppleva gamla favoriter. Igår var det dags för 2006 J. Lohr Seven Oaks. Detta är en Cabernet Sauvignon från Paso Robles. Jag drack faktiskt det här vinet första gången redan 1993. Jag hade då bjudit hem en kollega från USA på middag, till vår lilla tvåa i Göteborg. Han hade med sig en flaska J. Lohr som gåva. Det visade sig att Jerry Lohr, som grundade, och fortfarande driver denna ganska stora vinproducent, är min kollegas farbror. Nu 15 år senare är min gamle kollega en av mina bästa vänner, och Seven Oaks håller fortfarande måttet.

Vi dricker denna Cabernet Sauvignon till amerikansk hämtpizza. Vi orkar inte laga mat i den lilla lägenheten, med tre hungriga barn i hasorna. Dessutom måste vi ju kraftsamla inför julaftonens julbord. Vinet är dock ett utmärkt pizza-vin, med ett överflöd av smakrik frukt, här finns både körsbär och blåbär i mängder, plus en försvarlig dos vanilj. Detta balanseras av ganska seriösa tanniner, och det finns också en angenäm kärnbitterhet i eftersmaken. Är man ute efter en smakrik och publikfriande amerikansk Cab, så levererar alltid J. Lohr Seven Oaks. Jag måste nog få med mig några flaskor hem, om inte annat för gamla minnens skull.

tisdag 23 december 2008

Vintips - Jigsaw Pinot Noir


Ett av gårdagens inköp från Burgundy Wine Company har redan hunnit konsumeras. Vi korkade upp 2007 Jigsaw Pinot Noir från Oregon till några goda ostar. Det kändes lite grann som barnarov, och jag tror att den resterande flaskan får följa med hem till Sverige och vila sig lite i källaren innan den svarta plastkorken dras. Detta är en Pinot Noir i den lättare stilen, med mycket röd frukt, lite syra och ganska beskedliga tanniner. Jag associerar till väl utspädd hallonsaft. Inget kraftpaket alltså, men ett behagligt sommarvin i rätt sammanhang.

måndag 22 december 2008

Burgundy Wine Company


På väg till affären där vi handlar mat under besöket på Manhattan, så får jag syn på en skylt som får mig att stanna till: Burgundy Wine Company.  Det ligger helt enkelt en ganska exklusiv vinbutik på denna relativa bakgata mitt på Manhattan. Jag är ju givetvis tvungen att kliva in och stilla min nyfikenhet. Jag möts genast av en kunnig säljare som inleder med att bjuda på två Rhone-viner ur sortimentet. En bra start....

Det visar sig att denna anspråkslösa butik är utsedd till en av de femtio bästa vinaffärer i hela USA av ett stort vinmagasin. De har specialiserat sig helt och hållet på tre områden: Bourgogne, viner från Rhone-dalen och Pinot Noir från Oregon, och här är utbudet minst sagt imponerande. Jag tror aldrig att jag har sett så många Bourgogne Grand Cru på ett och samma ställe förut, möjligtvis undantaget Lavinia i Paris. Säljaren anförtror mig också att det som visas i butiken är bara ca. 15% av deras totala sortiment. Resten finns i källaren, men han kan lätt göra en sökning i datorn om jag letar efter något speciellt. Jag själv tycker att de 15% som jag ser runt omkring mig räcker ganska långt.

Eftersom just Bourgogne ligger mig särskilt varmt om hjärtat så blir det en härlig stund i butiken. Jag skulle lätt ha kunnat bränna hela semesterkassan på dyrgriparna, men det känns ju lite knäppt att åka till Manhattan för att köpa franska viner som sedan skall släpas tillbaka över Atlanten. Till slut blir det istället ett par Pinot Noir från Oregon: 2007 Jigsaw och 1997 St Innocent, men sedan kunde jag inte hålla mig ifrån bourgognerna helt och hållet. I en "lagerrensningslåda" hittar jag en 2004 Mazy-Chambertin Grand Cru till ett ganska överkomligt pris, från producenten Armelle & Jean-Michel Molin. Detta är en liten familjefirma i byn Fixin i norra Cote de Nuits. Det skall bli spännande att se hur de har klarat av det ganska svåra året 2004. Men vinerna från Gevry-Chambertin brukar må bra av några år i källaren, så jag får väl vänta ett tag först.

Om ni befinner er på Manhattan så är Burgundy Wine Company en väldigt trevlig upplevelse för en vinentusiast. Adressen är 143 West 26th Street, mellan 6:e och 7:e avenyn.

Statue of Liberty och Liberty School Cabernet Sauvignon


Idag blev det en utflykt till Statue of Liberty och Ellis Island. Klarblå himmel och många fina foton, men också årets kallaste dag med en bitande vind. Därför smakade den varma svenska glöggen oerhört gott när vi kom tillbaka.

Apropå Liberty, igår kväll korkade vi upp den nyligen inköpta 2006 Liberty School Cabernet Sauvignon till D:s fantastiskt goda lasagne. Detta vin drack vi ganska ofta då vi bodde i Atlanta, och det var alltid ett säkert kort. Det smakade förvisso bra nu också, men mina preferenser har kanske utvecklats något sedan jag drack det senast. Fortfarande inbjudande, lättdrucket, med mjuka tanniner och mycket röd frukt. Nu tyckte jag dock att syrorna var aningen för höga, och vinet lite tunnare i mitten. Gott, men ingen fullträff!

lördag 20 december 2008

Union Square Wines & Spirits


Att strosa omkring på Manhattan är alltid en upplevelse, och oftast en trevlig sådan, även om kylan bet lite i kinderna idag, -5 grader. Området kring Union Square erbjuder bra shopping, restauranger och en populär utomhusmarknad i parken. Efter en god och mycket amerikansk lunch på Heartland Brewery hamnade jag på Union Square Wines & Spirits. Adressen är 140 4th Avenue, ett kvarter söder om själva Union Square, vid korsningen med 13th Street.

De hade ett mycket imponerande utbud av internationella viner, bland det bästa jag sett i USA, men det amerikanska sortimentet var i gengäld lite mindre, men av mycket hög kvalitet. Förutom dyrbara klassiker som Silver Oak, Shafer, Ridge och Cakebread, fanns det ett intressant utbud från lite mindre producenter. Jag fastnade för följande flaskor:

2006 Joel Gott 815 Cabernet Sauvignon - California Blend
2006 Ridge Three Valleys - Zinfandel från Sonoma County
2007 Layer Cake Cabernet Sauvignon - 100% Cab från Napa Valley
2007 Montinore Estate Pinot Noir - från Willamette Valley i Oregon
2006 Liberty School Cabernet Sauvignon - gammal favorit från Paso Robles

Nu återstår att bestämma sig vad som skall drickas upp på plats, och vad som åker hem i frigolit-lådan.

Jul i New York, nyår i Florida


Nu befinner vi oss i USA, närmare bestämt mitt på Manhattan. Det blir julfirande här med svåger och svägerska, och sedan drar vi vidare till Florida Keys för lite sol och bad. Jag kommer med andra ord inte att befinna mig i närheten av några intressanta amerikanska vingårdar den här gången, men jag hoppas ändå kunna rapportera om lite amerikanska vinupplevelser, från restauranger och vinbutiker. Jag har med mig min kära frigolitlåda med plats för 12 flaskor. På vägen hit innehöll den bara en flaska äkta svensk glögg till svågern, men jag hoppas fylla den med lite spännande amerikanska flaskor under resan gång, att forsla hem till källarskrubben. Fortsättning följer......

Oljebaren och Jean-Luc Thunevin

För ett par dagar sedan var jag på Oljebaren på Torsgatan i Stockholm. Detta är en liten, gemytlig bistro, som också säljer egenimporterade olivoljor, därav namnet. Vi åt gott, men upptäckte också ett mycket trevligt vin. Vår servitör, som var både kunnig och entusiastisk, rekommenderade 2005 Cuvee Constance från Domaine Calvet-Thunevin, och vi är glada att vi lydde rådet. Fylligt, fruktigt med sötaktig strävhet. Jag får associationer till både körsbär och lite mörk choklad, uppbackat av mineraltoner. Mumsigt! Cuveen är en blandning av 45% Grenache, 45% Carignan och 10% Syrah, och vinet kommer från byn Maury i södra Frankrike, inte långt från spanska gränsen. 

En av herrarna bakom vinet är Jean-Luc Thunevin, som skapat St Emilions mest omtalade vin, Chateau Valandraud. Detta är också ett av de dyraste Bordeaux-vinerna, så jag lär inte få tillfälle att dricka det i första taget. Men Thunevin har också relativt nyligen lanserat sitt senaste projekt, 2005 Bad Boy, gjort på inköpta Bordeaux-druvor, mestadels Merlot. Servitören pratar engagerat även om detta vin, och visar stolt upp en flaska från hyllan. Den får vi prova vid nästa besök. Man kan också hitta Bad Boy i beställningssortimentet för 199 kr, om man inte har vägarna förbi Oljebaren. Vinovativa importerar alla Jean-Lucs viner.

lördag 13 december 2008

Vintips - La Vigne de Jade


Jag beslöt mig för ett snabbt smakprov ur veckans vinleverans från Australian Wineclub. Valet föll på 2005 La Vigne de Jade, ett Cotes du Rhone Villages, från byn Visan. Den ligger rakt norr om Gigondas och alltså öster om Rhone-floden. Vinet är biodynamiskt odlat, och lär vara uppkallat efter vinmakaren Remi Pouizins dotter, Jade. Druvblandningen är 50% Grenache och 50% Syrah. Egendomen heter Domaine la Fourmente, och har varit i familjen Pouizins ägo sedan 1922. Förutom vin odlar man även lavendel, och säljer sin egen lavendelolja.

Vinet då? Jo tack, det smakar mycket bra. Fruktigt med röda bär och svarta vinbär i doften. I munnen charmigt lättdrucket, men ändå fylligt med väl integrerade tanniner och en härligt lång och kryddig avslutning. Detta gav mersmak. Man kan beställa direkt från Australian Wineclub i lådor om 6 eller 12 flaskor. Priset ligger på 139 kr flaskan.

onsdag 10 december 2008

Australian Wineclub leverans #4


Ikväll så levererades den fjärde och sista vinlådan för året från Australian Wineclub. Ett ganska intressant innehåll den här gången, som såg ut som följer:

2005 Innocent Bystander Sangiovese Merlot - från Yarra Valley i Australien
2004 Best's Victoria Shiraz - Ytterligare en australiensare från Victoria
2005 La Vigne de Jade - Cotes du Rhone Villages
2006 Cru Monplaisir - Bordeaux Superieur
2005 Bodega Senoro de Ayles Merlot Tempranillo - Carinena, Spanien 
2004 Los 800 - Priorat, Spanien

En härligt mångfacetterad blandning från Australien, Frankrike och Spanien således. Jag ser framför allt fram emot att prova Innocent Bystander, Los 800 från Priorat och La Vigne de Jade. Med varje vin följer en liten upptryckt beskrivning , med ett matchande recept på baksidan. Här skriver man ofta ut att vinet bör lagras ett par år. Det gillar jag. Åtminstone Los 800 och La Vigne de Jade deklareras dock som drickmogna nu, så recensioner följer snart.

Mark Majzner, Australian Wineclubs grundare, har nyligen startat en blogg, kallad Vinfrihet, där han inte tvekar att puckla på Systembolaget, Posten och andra ärevördiga institutioner. Ganska läsvärt, och visst är det härligt med friska entreprenörer som vågar utmana.

 

lördag 6 december 2008

Julkalas med vin

För andra året i rad samlar vi vänner för ett knytkalas i julens tecken. Det blir ett riktigt bra julbord när många bidrar, det kan jag lova. Livat också, med 9 vuxna och 9 barn i huset. Till julbordet hör ju definitivt öl och snaps, och vi avvek på intet sätt från denna tradition. Det finns dock ett par tricks för att ändå klämma in lite vin i julkalasandet.

Vi börjar med en generös löjromstoast innan vi angriper det egentliga julbordet. Till detta serveras givetvis champagne. Idag blev det Jacquart Brut Mosaique och Juget Brunet Tradition. Jacquart är ett stort kooperativ i Reims. Deras standardchampagne går att få för en överkomlig peng på Systemet, 209 kr, och den levererar bra. Friskt chardonnay-dominerad druvsammansättning, med lite äpple och citrus i smaken. Juget Brunet, å andra sidan, är en liten producent i byn Ay, som gör fylliga champagner med ett stort inslag av pinot noir. Detta är en utmärkt måltidschampagne, och en av mina personliga favoriter, men till löjrommen passade nästan Jacquarts friskhet ännu bättre. Juget Brunet beställer man lättast i beställningssortimentet via importören, Spruce Up

Till desserten hoppade vi över den mäktiga Ris-a-la-Maltan, utan gick istället på ostarna. En mogen Stilton på pepparkaka förtjänar sannerligen portvin. Detta är en given kombination i jultider. Idag serverades dels pålitliga Graham's Late Bottled Vintage från 2001, dels Warre's Otima 10 Year Old Tawny. Bägge två goda, men jag föredrog nog den lite fylligare Late Bottled Vintage till den salta osten. God jul!  

Vintips - Ladairo Godello


Igår kväll så drack vi ett lite udda spanskt vitt vin. 2007 Ladairo Godello kommer från det lilla vindistriktet Monterrei i Galicien, nära gränsen mot Portugal. Godello är namnet på druvan, som åtminstone jag inte stött på tidigare. Det var dock en riktigt trevlig bekantskap. Härliga dofter av tropiska frukter och en helt torr men fyllig smak, med drag av päron och äpple. Detta är en tillfällig nyhet från november-släppet, men det finns flaskor kvar för 98 kr. Här kan ni läsa lite mer om vinet: Goda Spanska Viner.  

torsdag 4 december 2008

Georg Breuer igen



Så var det dags för ytterligare en Tysklandsresa i tjänsten, och på väg tillbaka till flygplatsen så svängde hyrbilen av någon konstig anledning av autobahn och styrde mot Georg Breuer i Rudesheim. Vad gör man inte för lite vin?

Vid det senaste besöket var det ganska utplockat på hyllorna eftersom 2007:orna inte släppts ännu. Den här gången var det lite bättre, även om jag fortfarande hade hoppats hitta några av Breuers olika "Berg". Dessa vingårdsbetecknade viner tar tydligen slut så fort de släpps, men de finns ju fortfarande på Systemet för en vacker slant. Istället fick jag nöja mig med 2007 Terra Montosa. Detta är en cuvee, dvs. ett blandvin, gjord på druvor från Breuers cru-vingårdar i Rudesheim och Rauenthal. Här får man ett härligt fylligt Riesling-vin, med mineraltoner och underbara aprikos och persikosmaker, och lite fint balanserad citrus som avslutning. 2007 anses vara ett mycket bra år i Rheingau, och det här vinet kommer att utvecklas väl i källaren.

Jag fastnade också för en smaskig Auslese. En halvflaska 2007 Georg Breuer Rheingau Rieseling Auslese för ynka 9 euro är ett riktigt fynd. Detta vin är perfekt som avslutning på en måltid, antingen till desserten eller på egen hand. Förvisso sött, men inte klibbigt, utan fin balans med syrorna.


PS. Detta råkar vara mitt hundrade inlägg på den här bloggen sedan starten i april. Det har varit roligt, lärorikt, och faktiskt riktigt avkopplande, så jag varnar er redan nu. Det finns stor risk för att det blir några hundra inlägg till.

söndag 30 november 2008

Vintips - Banyuls


I ett bortglömt hörn av Frankrike, visserligen vid Medelhavet, men vid foten av Pyreneerna, nära spanska gränsen, ligger den sömniga lilla byn Banyuls-sur-Mer. Jag var på besök här under en tågluff genom Frankrike för cirka 20 år sedan. Det är en sällsynt vacker plats, med en liten badstrand mitt i byn. När man ligger där och plaskar i vattnet ser man sandstrand, palmer och sedan bergen som tornar upp sig där byn slutar.

Kring den här byn görs också det söta röda starkvinet Banyuls. Jag fick faktiskt med mig en flaska som souvenir från tågluffen, som så småningom konsumerades med välbehag, men jag har inte druckit det sedan dess. De behagliga minnena från byn levde dock kvar, så jag nappade direkt då Systembolaget i våras släppte 2002 Berta-Maillol Banyuls som en tillfällig nyhet, på halvlitersflaska. Vinet görs huvudsakligen av Grenache-druvan, och det har en lite bränd, oxiderad ton. Annars dominerar plommon och nötter. Ett mycket smakrikt och lite annorlunda dessertvin som jag varmt kan rekommendera. Ett återbesök i Banyuls-sur-Mer skulle inte vara fel det heller.

lördag 29 november 2008

Amerikansk kryddighet


Den här helgen firar våra vänner i USA Thanksgiving. Själva "Turkey Day" infaller den sista torsdagen i november, men hela långhelgen brukar tillbringas med släkt och vänner. För många amerikaner är Thanksgiving t.o.m. en viktigare helg än självaste julen. Så här års, i det svenska november-mörkret, brukar vi längta lite extra till vår andra hemstad, Atlanta, så det kändes helt rätt med lite amerikansk kryddighet från södern idag.

Jag lagar till en het Jambalaya med chorizo, kyckling, räkor, råris och grönsaker. Det blir riktigt gott. Grannarna kommer över, och vi korkar upp ett likaledes kryddigt kultvin från Kalifornien, nämligen Cosentinos 2005 Cigar Zin. Detta är en maffig Zinfandel, gjord på druvor från gamla vinrankor i Lodi-distriktet. Mycket röd frukt, körsbär och kanske lite cederträ från cigarrlådan, därav namnet. 2005:an är inte lika bra som den 2003:a vi drack då vi senast var i Atlanta, men fortfarande mycket gott. De flaskor jag har kvar skall dock få vila lite till.

lördag 22 november 2008

En lördagseftermiddag på Grappe

Grappe är en vinkällare på Grevgatan i Stockholm, ett stenkast från Strandvägen i fashionabla Östermalm. Denna institution grundades av Carl-Jan Granqvist redan 1986, och här förvarar vinintresserade utan egna källarutrymmen sina dyrgripar. Det finns bra lokaler för vinprovningar, och ett klubbrum, där man kan njuta av en ostbuffe och smaka av sina viner från de närbelägna hyllorna. Jag är inte själv medlem, men som tur är har jag goda vänner som är det. Detta är nämligen en synnerligen trevlig miljö att bli inbjuden till, som denna lördagseftermiddag.

Vi är sex vänner som samlas i klubbrummet, och under värdparets ledning tar vi för oss av ostarna och börjar sedan sniffa på det första vinet. Det är 1988 Chateau Giscours, en 3:e Cru från Margaux. Detta vin har alltså 20 år på nacken. 1988 var lite av ett mellanår för röd Bordeaux, men denna flaska har klarat åldrandet väl. Doften ger en ordentlig dos läder. I munnen är vinet slankt, förvånansvärt syrligt med ganska dammiga tanniner och torkad frukt. En fin upplevelse, men inget fantastiskt vin. Det växer dock i kombination med osten, och när temperaturen höjts något i glaset.

Det andra vinet kommer från andra sidan Atlanten, och är en personlig favorit. Vi talar om 1997 Stag's Leap Wine Cellars Napa Valley Cabernet Sauvignon. Jag har själv besökt vingården för många år sedan, då vi tillbringade en dag i Sonoma och Napa. Vi försökte hinna med så mycket som möjligt, och Stag's Leap råkade bli det sista besöket för dagen. Det hade redan mörknat när jag rusade in i provningsrummet, strax innan stängning. Kära hustrun hade redan tröttnat på vinprovning och sov i bilen. När jag kom ut en stund senare hade jag bl.a. fått avnjuta deras single vineyard Cabernet Sauvignon, Fay, och jag var fast. Det vin vi dricker idag är trots sina 11 år (eller kanske just därför) förvånansvärt vitalt med rejäla tanniner, och mörk frukt, toppat med lite kryddighet och ett uns kaffe. Passar min smak utmärkt. Mums!

Ett stort tack till C & C för värdskapet och de fina dryckerna. När gör vi detta igen?

Vintips - Lat 42


I oktober-släppet kom en Rioja Gran Reserva som genast klassades som fynd av många vinskribenter. 2001 Lat 42 kommer från producenten Torre de Ona och kostar bara 79 kr. En Grand Reserva brukar annars gå för det dubbla priset. Jag blev givetvis nyfiken, men hyllorna har gapat tillfälligt tomma på flera Systembolag när jag försökt lägga vantarna på några flaskor. Nu har jag dock äntligen provsmakat, och jag förstår varför vinet tar slut. Här får man väldigt mycket för pengarna. Mjukt, lättdrucket utan att bli mesigt. Som alla Gran Reservor en tydlig fatkaraktär efter två år på ekfat. Lite kryddighet och nötter får man på köpet. Detta är ett vin man kan bunkra. Det har även fallit den kräsne frankofilen i smaken.


fredag 21 november 2008

Bordeaux-kväll

Härom kvällen åt vi en god middag hos min Bordeaux-älskande vän M med hustru. Det var en riktigt högkvalitativ frankofil tillställning med årgångschampagne, boeuf bourguignon, goda franska ostar, och givetvis Bordeaux. M gör nämligen just nu stora ansträngningar för att reducera sin omfångsrika vinsamling till mer hanterliga kvantiteter, och vi hjälper mer än gärna till.

Till den mustiga köttgrytan serverades en Pomerol, 2001 Chateau La Fleur Petrus. Många tror att detta är det berömda Chateau Petrus andra-vin, men så är inte fallet. Egendomen ligger i själva verket tvärs över vägen från Chateau Petrus. Vinstockarna är ganska unga, och jordmånen inte fullt så lerig som på andra ställen i Pomerol. Detta resulterar i ett ganska lätt, men sofistikerat vin, som mognar redan efter 5-8 år. Doften var fruktig, med lite plommon och en antydan till läder. I munnen är vinet slankt och silkigt mjukt, med en härlig balans. Perfekt att dricka nu.

När vi tog avsked efter denna goda middag fick vi ytterligare en Bordeaux-flaska i gåva. Det var 2002 Chateau Prieure-Lichine från Margaux. Som namnet antyder var detta slott från början ett kloster. Det är klassificerat som en 4:e Cru, med ett renomme som väl motsvarar klassningen. Vinerna skall lagras minst 10-12 år så den här flaskan landar tryggt i källaren. 
Visst är det härligt med så generösa och vinälskande vänner!

fredag 14 november 2008

Vintips - Amerika igen


I veckan blev det jobb-byte, och lite uppståndelse kring det, så tyvärr alldeles för lite tid till vindrickande och vinbloggande. Jag hoppas ta igen det under helgen. Vi börjar med lite amerikanskt. Efter att ha bott flera år "over there" så har jag lärt mig att uppskatta den amerikanska stilen, men fruktiga, publikfriande, pang-på-rödbetan viner. Kanske inte alltid så sofistikerade och nyanserade, men härligt lättillgängliga och perfekta en fredagkväll, när man bara vill slappa framför Idol med barnen. Här kommer två bra exempel:

2005 Sin Zin från Alexander Valley Vineyards motsvarar alla krav på en bra Zinfandel. Härligt fruktig doft, utan att bli syltig. Smaken full av röda bär, med lite avslutande pepprighet. Hög alkoholhalt, men den är väl maskerad av all frukt. Precis vad vi behövde en fredagkväll. Flaskan är inköpt i Detroit för knappa 20 dollar.

Den andra amerikanska favoriten som vi nyligen druckit är 2005 Gordon Brothers Merlot. Nu har vi lämnat Kalifornien, och befinner oss längre norrut, i Columbia Valley, Washington State. Också detta ett mycket lättillgängligt och trevligt vin, men här stöter man på lite plommon och blåbär i doft och smak. Bra balans och tanniner som ger en stabil ryggrad åt vinet. Även detta är inköpt i USA för runt 20 dollar. Jag önskar att jag hade fler flaskor i källaren.




söndag 9 november 2008

Vintips - Solanes

Idag provade vi en spanjor från oktober-släppet. Det var 2004 Solanes från Priorat. Mörkt röd färg, fruktig doft med lite plommon och örter. Smaken var fyllig, fruktig, med viss eldighet, och en angenäm kärnbitterhet som avslutning. Jag gillar det skarpt. Det matchade en mustig fläskfilegryta med kantareller och lök på ett utmärkt sätt. Det kommer att bli fler flaskor. 169 kr på Systemet. 

Vintips - Hattenheimer Schutzenhaus


En snustorr, friskt syrlig tysk Riesling från Rheingau för 75 kr. Låter det för bra för att vara sant? Nu har jag smakat den flaska jag köpte för någon vecka sedan i samband med november-släppet, och den infriar alla förväntningarna. Håll i er nu: 2007 Weingut Karl Joh. Molitor Hattenheimer Schutzenhaus Riesling Kabinett Trocken är det fullständiga namnet på vinet, som definitivt är värt att lägga på minnet. Doft av gröna äpplen, och sedan en härligt frisk smak med citrus och mineraler. Det smakade mycket bra till pasta med kräftstjärtssås. Detta är som sagt en tillfällig nyhet från november, men det finns gott om flaskor på Systembolag i hela landet. Jag skall handla några fler. 

onsdag 5 november 2008

Skål för Obamas seger


Efter att ha bott sju år i USA, och med två barn som är födda där, och som därmed också är amerikanska medborgare, så känner man lite extra för detta land. Därför har också den amerikanska valrörelsen följts noga från både TV-soffan och datorskärmen. Vi orkade inte med att valvaka hela natten, men väckarklockorna ställdes istället tidigt, så att vi kunde vakna lagom till Obamas segertal. Nu blir det lite lättare att vara USA-vän igen, som Jan Björklund så träffande uttryckte det.

I kväll kändes det därför relevant att fira lite, och då måste ju ett vin korkas upp. Tyvärr hade jag inget amerikanskt som var rätt tempererat, så vi dök först på australiensiska 2004 Yalumba Shiraz Viogner. Tyvärr var flaskan ordentligt korkskadad och fullständigt odrickbar. Man blir alltid lika besviken när detta händer. Jag har ytterligare en flaska i källaren, så vi får hoppas på bättre tur nästa gång.

Nästa alternativ, med rätt temperatur var italienskt, 2000 La Braccesca. Detta är en Vino Nobile di Montepulciano från den välkända producenten Antinori. Mörkt, ganska strävt, med fattoner av vanilj, och mycket mörk frukt. Ett mycket gott rödvin, men det hade gjort sig ännu bättre till en mustig höstgryta. Ett par år till i källaren hade heller inte skadat. Men nu är det uppkorkat, så skål för Barack Hussein Obama. 

PS. Årgång 2004 av La Braccesca finns i Systembolagets beställningssortiment för 169 kr.

måndag 3 november 2008

Trevligheter i november-släppet

Idag var det dags igen för nyheter på Systemet. Jag hade hittat lite intressant i listan så det kändes befogat att smita iväg till en välsorterad butik under lunchen. Detta blev bytet:

Rött
2006 Georges Duboeuf Julienas, 100 kr - Cru Beaujolais är aldrig fel
2007 Prunotto Barbera d'Alba, 119 kr - Bra producent i Piemonte
2006 Alain Graillot Crozes Hermitage, 188 kr - Pålitlig Syrah från norra Rhone-dalen

Vitt
2007 Ladairo Godello, 98 kr - Spännande från litet spanskt distrikt nära portugisiska gränsen
2007 Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett, 129 kr - Halvtorr mosel från doktorn själv
2007 Hattenheimer Schutzenhaus Riesling Kabinett Trocken, 75 kr - Fynd-riesling från Rheingau

Jag återkommer när det har provsmakats.

söndag 2 november 2008

Vintips - Nederburg Noble Late Harvest

Jag tycker att en måltids avslutning är mycket viktig, dvs desserten. Jag sticker inte under stol med att jag är något av en gottegris, och det innebär också att bra dessertviner står högt i kurs hos mig. Härom dagen var vi bortbjudna till goda vänner, och fick en utsökt måltid, men höjdpunkten kom sist. En fruktpaj med bl.a. mango, täckt av ett knaprigt knäcklager, mums! Till detta serverades ett mycket passande dessertvin från Sydafrika, 2007 Nederburg Noble Late Harvest.  Rejält sött men också med uppfriskande fruktsyra, och smak av aprikoser och honung. Vinet är gjort huvudsakligen på chenic blanc-druvan, med en liten inblandning av riesling. Det är nästan fyndstämpel på detta, för 69 kr halvflaskan på Systemet. Jens Dolk har även skrivit väl om vinet i Svenska Dagbladet ganska nyligen. Nästa gång ni planerar att servera en god fruktdessert, spring och köp.

Kvarterskrog i Paris - Au Petit Theatre

Sista kvällen i Paris ville jag hitta en riktig fransk kvarterskrog med en bra vinlista. Jag behövde inte gå långt. Exakt ett kvarter från hotellet, i hörnet mot Marche St. Honore, ligger den lilla restaurangen "Au Petit Theatre". Sonen och jag stiger in kl. 19, och vi är då de första gästerna, men lokalen fylls snabbt på. Både dekoration och meny går i grisens tecken, och paradrätten är grisfötter tillagade på traditionellt vis. 

Dessa undvek jag dock, och måltiden inleddes istället med chevre-ost och färska fikon, inbakad i filodeg och smaksatt med honung. Detta ljuvliga paket låg på en bädd av blandat grönt och rostade pinjenötter. Verkligen en start helt i min smak. Huvudrätten blev kyckling i härligt krämig murkelsås. Även detta var en riktig fullträff. Det är svårt med seriös vinprovning i en 8-årings sällskap, men jag hittade en trevlig halvflaska Cru Beaujolais. Det var 2006 Domaine de Thulon Regnie från familjen Jambon. Serverad lite lätt kyld lyckades den hjälpligt tämja både chevre och kyckling. Röd frukt i fin balans, i en lätt och okomplicerad stil, utan att bli mesigt. Seriös Beaujolais är underskattad, och vällagad fransk mat är svårt att slå. Även sonen blev nöjd när en stor skål glass dök upp till efterrätten. 

fredag 31 oktober 2008

Lavinia - Europas största vinbutik

Trots flera tidigare Paris-besök så har jag aldrig satt min fot innanför dörrarna på Lavinia förrän idag. Detta är ett riktigt vinpalats i tre våningar, med 6 500 alkoholhaltiga drycker i sortimentet. En trappa ner finner man ett fantastiskt utbud av franska viner, och det är lätt att botanisera här i flera timmar. Den lyxen hade jag inte riktigt idag, men det blev i alla fall fyra olika flaskor från fyra klassiska distrikt:

Bordeaux: 2005 Chateau Lafon-Rochet, Saint-Estephe
Bourgogne: 2006 Domaine Pavelot Pernand-Vergelesses
Beaujolais: 2007 Chermette, Les Trois Roches, Moulin a Vent 
Rhone: 2006 Domaine Cheze, Ro-Ree, Saint-Joseph

Lavinia är verkligen värt ett besök för alla vin-entusiaster, men förvänta er inga fyndpriser. Då är det bättre att gå till närmaste Nicolas-butik, eller ännu hellre bege sig ut och besöka de franska vinbönderna på plats.

Belgien och Alsace....i Paris

Nu under höstlovet så gör jag och mellan-sonen en liten helgutflykt till Paris. Det är underbart att resa med en 8-åring, för han är så nyfiken på allt, och det väntar nya äventyr runt varje gathörn. Eiffel-tornet stod högst upp på önskelistan, så vi sprang upp och ner i regn och blåst. Sedan var aptiten stor, så det gällde att snabbt hitta en restaurang som var gångbar. Valet föll på "Leon de Bruxelles", som specialiserat sig på den belgiska nationalrätten moules frites. Originalrestaurangen "Chez Leon" ligger ett par kvarter från Grande Place i Brussel. Franchise-restaurangerna utspridda över Paris erbjuder inte riktigt samma charm, men musslorna är alltid utmärkta, och pommes frites har aldrig någon 8-åring tackat nej till.

Jag sköljer ner musslorna med en halv flaska god Alsace-riesling från producenten Willy Gisselbrecht, årgång 2007. Friska syror som lätt tacklar grädden och löken i musselspadet. Gröna äpplen och grapefrukt på köpet. Mums!  

söndag 26 oktober 2008

Vintips - Inniskillin


Under våren 2005 gjorde vi en helgutflykt från Detroit till Niagara-fallen för att beundra detta fantastiska naturfenomen. I sann nordamerikansk anda är det ju massor av tingel-tangel runt omkring, med kasinon, restauranger och souvenirbutiker, men själva vattenfallet är alltid lika imponerande och sevärt. Efter att ha sett oss mätta på de fallande vattenmassorna körde vi lite norrut, utefter floden på den kanadensiska sidan. Man följer en slingrande väg med bedövande vackra utsiktsplatser. När man så närmar sig den pittoreska lilla staden Niagara-on-the-Lake, så dyker hänvisningsskyltarna upp för vinproducenter och vinprovningar till både höger och vänster. Niagara-halvön, med sitt för kanadensiska förhållanden milda klimat är nämligen centrum för en liten men välmående vinindustri.

Den mest kända kanadensiska producenten är utan tvivel Inniskillin, så när det namnet dök upp på en skylt så var det bara att svänga av, trots vissa protester från ungarna i baksätet. Inniskillin bygger sitt rykte framför allt på utmärkta icewines, dvs söta dessertviner, där druvorna skördas först när temperaturen nått under -8 grader, vilket oftast är mitt i vintern. Deras anläggning var en välbesökt turistattraktion med provningar i olika prisklasser, och både vin- och souvenirförsäljning. Jag tog tillfället i akt att prova både rött och vitt, torrt och sött, sedan ungarna hittat en lekplats utanför.

Deras röda viner var generellt ganska tunna, och inte särskilt imponerande. Det enda jag fastnade för var en 2002 Inniskillin Meritage, som var gjord på de klassiska Bordeaux-druvorna. Fortfarande ungt och lite obalanserat när jag provade det, men där fanns lite ryggrad och lovande strävhet, så jag tänkte att det var värt att spara några år i källaren. Igår var det dags att korka upp denna raritet. Hur många kanadensiska rödviner hittar ni på Systembolaget? Vinet hade utvecklats en del, och kändes lite mer harmoniskt, men tanninerna var fortfarande påtagliga, och frukten räckte inte riktigt till för att maskera dem. Mörk frukt och lite örter, men ganska tunn kropp. Nej, Inniskillins paradnummer är fortfarande icewine.

Jag provade även deras Inniskillin Vidal Icewine på plats, och jag har druckit det flera gånger efter det. I mitt tycke är detta ett av de bästa dessertvinerna, alla kategorier, med en härligt smakfyrverkeri av tropiska frukter. Alltid gott, men tyvärr aldrig billigt. Det finns inte på Systemet, men håll ögonen öppna när ni är ute och reser. Det dyker ibland upp i taxfree-butiker, om ni inte råkar ha vägarna förbi Niagara förstås. 

fredag 24 oktober 2008

Ravenswood Zinfandel Teldeschi


This time I am writing in English, so that our good friends in Atlanta, Bill and Lisa can read it. Today we enjoyed a very good bottle that was a gift from them back in the summer of 2006, when they visited us in Värmdö, so they definitely deserve to read the verdict. 

Thinly sliced beef, potato wedges and Mexican ratatouille with corn, tomatoes, red onions, avocado, chilies, garlic and tabasco was the Friday evening meal, and we needed a good red to match it. Up came 2002 Ravenswood Zinfandel Teldeschi. Ravenswood in Sonoma has really specialized in Zinfandels and they are of course well known for their volume wines in the Vintner's Blend series. Teldeschi, however, is a single vineyard wine from Dry Creek Valley, and only 2 400 cases were produced, so this is definitely more boutique than mass-market.

We opened up the bottle the night before, so plenty of air helped to open it up. A dark dense wine, with an abundance of forward fruit, mainly plums and a little cherry. There is also a slight hint of chocolat in the flavor. The alcohol content is high (14,9%), but it is well masked by all the nice fruit. We both thought this was a delicious Zin, probably the best we have had since CigarZin.

The Ravenwood credo is "No Wimpy Wines", and this time they definitely lived up to it.



Vintips - Meinklang Gruner Veltliner


I oktober-släppet kom 2007 Meinklang Gruner Veltliner från Österrike. Nu har vi provsmakat detta till lite musslor i vitt vin, och det var en mycket trevlig kombination. Friskt, syrligt, lite lime och grapefrukt, snustorrt, men med en angenäm kryddighet från vitpeppar. Ett riktigt bra vitt matvin, och ett absolut fynd för 79 kr. Dessutom biodynamiskt odlat, med en trevlig kossa på etiketten. Spring och köp!

måndag 20 oktober 2008

Vintips - Mont Gras Reserva Merlot

I helgen var vi på en synnerligen trevlig 40-årsfest i Göteborg. Redan i onsdags så ringde dock värden för att förhöra sig om lämpliga vintips. Det skulle serveras lamm med en äkta fransk ratatouille, så jag föreslog genast något från södra Rhonedalen. Chateauneuf-du-Pape, Gigondas eller Vacqueyras skulle nog göra jobbet. Tyvärr så hade Systembolaget ingenting att tillgå i rätt prisklass, så valet föll istället på 2006 Mont Gras Reserva Merlot från Colchagua i Chile.

Det visade sig vara ett lyckat val. Ett mycket fruktigt vin, med smak av plommon, och mjuka tanniner. En viss eldighet i eftersmaken, men på det hela taget mycket lättdrucket, vilket konsumtionen på festen med all tydlighet också visade. Ett bra party-vin helt enkelt!

torsdag 16 oktober 2008

Bordeaux-släppet, nej tack!

Igår var det många vinnördar runt om i landet som köade i hopp om att få tag på några åtråvärda flaskor av den fantastiska Bordeaux-årgången 2005. Kl. 10 skulle man lydigt inställa sig vid valfritt Systembolag, för att kunna vara med i ett lotteri om flaskorna. Absurdt! Kl. 10 på en vardag så jobbar jag, och många med mig, så det blev inget vinköande. Anders på Nettare e gioia har dock mycket målande beskrivit upplevelsen. Om två veckor flyr jag monopol-Sverige för en helg i Paris, så det får väl bli att leta Bordeaux 2005:or där istället, på en fri vinmarknad.  

lördag 11 oktober 2008

Allt om Mats stora Vinprovning

I veckan damp senaste numret av Allt om Mat ner i brevlådan.  Denna gång är det ett specialnummer ägnat åt vin, och innehållet består bl.a. av den årliga provningen av hela Systembolagets bassortiment. De har provat inte mindre än 1174 olika viner, och redovisar resultatet på ett ganska detaljerat sätt i tidningen. Ett mycket imponerande jobb, men jag avundas dem inte. Tänk så många goda droppar de har varit tvingade att spotta ut. 

Så vad kommer Allt om Mats vinprovare fram till? Jo, de utnämner Portugal till årets rödvinsland, och det är bara att instämma. Jag har druckit ett flertal riktigt trevliga portugiser under det senaste året. På fyndlistan hittar man bl.a. Periquita Reserva och Vila Santa. Bland de franska vinerna så har Chateau Courac Laudun kvalat in som fynd, likaså Chateau Bouscasse, som ger mycket vin för pengarna, runt hundralappen. Italien har många viner på fyndlistan. Värda att nämna baserat på egna goda erfarenheter är La Tense Sassella, Rocca Guicciarda Riserva och La Grola. Sedan glädjer det mig att vinprovarna har uppmärksammat en av mina amerikanska favoriter, nämligen Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel. En perfekt standard-Zin till den grillade hamburgaren.  Man har även utsett årets bästa rödvin i standardsortimentet, och valet föll på 2004 Chateau Mont-Redon från Chateauneuf-du-Pape för 215 kr. Jag har inte druckit detta ännu, men nu blir man ju nyfiken.

På den vita sidan så är Österrike vinnare, med friska Gruner Veltliner och fina Riesling-viner. Spanien med sin albarino-druva nämns också. Några exempel från den vita fyndlistan är: Leth Gruner Veltliner, Gobelsburg Gruner Veltliner och Orballo Albarino. Man har även med standard-bourgognen Couvent des Jacobins som alltid är ett säkert val. Dessutom är hela fyra Chablis-viner listade som fynd. Ett av mina favoritdessertviner kvalar också in, nämligen St Stephan's Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos från Ungern. Bassortimentets bästa vin är tydligen 2001 Chateau d'Yquem, men än så länge klarar åtminstone inte jag prislappen på 6499 kr flaskan.

Äras de som äras bör. De som har gjort detta hästjobb i vinprovarsvängen är Mischa Billing, Jan Holmström, Gunilla Hultgren Karell och Magnus Waern. Det bästa av allt är ju att denna kunniga vinprovargruppen också vågar lista en lång rad ej prisvärda viner som man skall undvika. Tack Allt om Mat för vederhäftig konsumentupplysning.

Vintips - Vacqueyras

Idag korkade jag upp en flaska 2005 Alain Jaume Vacqueyras Grand Garrigue till wienerschnitzel med kantarellsås. Det var faktiskt ingen dum kombination. Vacqueyras ligger i södra Rhone-dalen mellan de mer kända appellationerna Chateauneuf-du-Pape och Gigondas. Kommunen fick en egen AOC först 1988, tidigare var man del av Cotes du Rhone Villages. De dominerande druvorna är Grenache och Syrah.

Alain Jaumes tolkning av Vacqueyras har smak av kryddiga plommon, en viss strävhet, och en ordentlig eldighet i avslutningen. Alkoholhalten är hela 14,5%. Helhetsintrycket är mycket positivt, ett vin jag gärna dricker igen. Flaskan är inhandlad på Systemet för 120 kr, men det var en tillfällig nyhet i slutet på 2007, så lagret är nog tyvärr tömt nu. 

fredag 10 oktober 2008

Lindemans sponsringsfadäs

Under den här veckan har jag tillbringat ett par kvällar i Kungliga Tennishallen och njutit av fin tennis i Stockholm Open. En av sponsorerna på plats är den inte helt obekanta australiensiska vinproducenten Lindemans. De hade byggt upp flera snygga vinbarer på området, och staplat vinflaskor i imponerande pyramider. Deras vinlista var också ganska innehållsrik, och allt gick att få per glas. Sedan tog dock det roliga slut. Vinerna serverades nämligen i plastglas, storlek mindre, utan tillstymmelse till utrymme för någon större vinupplevelse. Som marknadsförare kan jag inte låta bli att undra hur man har tänkt här. Att gå in som sponsor kostar säkert en vacker slant, och att bygga upp tillfälliga barer, anställa personal, trycka upp vinlistor etc. utgör en rejäl marknadsföringsinvestering. Varför då spara in på vinglasen?? Kanske litar man inte på att tennispubliken kan hantera så farliga instrument...  

Doktorn kommer på besök.....

Om ni är i Stockholmstrakten i nästa vecka och är sugna på tyska kvalitetsviner så kan ett besök på Eriks Vinbar vara befogat. Onsdagen den 15 oktober mellan kl. 17:30 - 19:00 kommer nämligen Ernst Loosen från Dr Loosen i Moseldalen och hälsar på. Han kvalar in som en av vinvärldens riktiga kändisar, och det beror ju på att hans viner inte går av för hackor. Listan på viner som kan  provas ser ganska imponerande ut. Kanske vi ses där.

måndag 6 oktober 2008

Oktober-släppet

Ja, jag vet, jag är hopplöst sen den här gången. 1 oktober var ju ett tag sedan nu. Men det som är bra med oktober-släppet är att man inte behöver ha så bråttom. I oktober släpper nämligen Systembolaget de viner som man vill testa inför ett eventuellt inlämmande i det ordinarie sortimentet. Det som säljer bra får helt enkelt en chans att kvala in. Det innebär också att de viner som introduceras i oktober måste klara av att leverera ganska stora volymer, så flaskorna skall inte ta slut i första taget.

Här är några intressanta viner som jag har fastnat för efter att ha läst diverse recensioner. 

Meinklang Gruner Veltliner, 79 kr - prisvärt och biodynamiskt odlat vitt från Österrike
Vins de Vienne Saint-Joseph, 149 kr - 100% Syrah från norra Rhone 
Comtes d'Isenbourg Riesling Schoenenbourg, 149 kr - en Alsace Grand Cru med lite restsötma
Lat 42, 79 kr - mycket Rioja för pengarna, flaskorna tog faktiskt tillfälligt slut hos mitt lokala Systembolag
Solanes, 169 kr - Smakrik spanjor från distriktet Priorat, att lagra
Salvareggi, 119 kr - otraditionell druvblandning från Toscana

De tre översta av dessa viner har redan provats av Finare Vinare, och resultatet är som alltid mycket läsvärt.

söndag 5 oktober 2008

Vintips - Barbera d'Alba

Igår blev det italienskt då vi drack 2006 Luigi Voghera Barbera d'Alba till lite wokad kyckling. Detta röda vardagsvin från Piemonte var en riktigt trevlig bekantskap. Fruktigt, med inslag av körsbär och lite örter, men inte mycket tanniner utan lätt och friskt. Mycket prisvärt är det också, för 89 kr på Systemet. Dessutom föll det även hustrun i smaken, så det blir definitivt återköp!

Vintips - Peter Lehman The Barossa Shiraz

I helgen drack vi 2003 Peter Lehman The Barossa Shiraz till en saftig pepparbiff. Det var ett tag sedan jag drack något från Australien, och en Shiraz brukar aldrig vara fel när höstmörkret börjar lägga sig. Vinet har djup, blåröd färg och doftar mörk frukt, lite björnbär kanske. Smaken är också fruktig, men jag förnimmer även ett inslag av rått kött. Avslutningen har en lite bitter ton, som riktigt mörk choklad. Det är absolut inget fel på The Barossa, men stilen passar inte riktigt mig, så den kommer inte upp på någon favoritlista. Detta vin finns på Systemet i ordinarie sortiment för 119 kr för den som vill prova. 

torsdag 2 oktober 2008

Viner från Schweiz

Härom dagen var jag strandsatt på Zurichs flygplats efter att ha missat anslutningsflyget till Stockholm. Med ytterligare tre timmar att slå ihjäl, så blev det givetvis ett besök i taxfree-butiken. Det innebar också ett tillfälle att botanisera lite bland schweiziska viner, som man annars inte stöter på till vardags. Till min glädje hade de flera hyllor, med både röda och vita lokala viner, för Schweiz har faktiskt en liten men välmående vinproduktion.

Jag fick med mig två flaskor hem, ett rött och ett vitt. Det röda, 2007 Balavaud Pinot Noir Grand Cru, kommer från distriktet Valais, som breder ut sig utmed Rhone-floden på sin väg ner mot Frankrike. Det vita, 2007 Aigle Les Murailles, kommer från Vaud-distriktet vid Geneve-sjöns strand, och är gjord på den tämligen okända druvan Chasselas. Den lär dock producera rena, fruktiga, blommiga viner, så jag ser fram emot att prova snart.

onsdag 24 september 2008

Vintips från det Stora Landet i Väster

På senaste tiden har det varit för mycket jobb och för lite vin. Inte bra, det gäller ju att hålla balansen i livet. Nåväl, några droppar har ändå passerat läpparna, så här kommer två intryck från det stora vinlandet i väster, och jag menar inte Kanada.

Härom kvällen drack vi Bonny Doons 2004 Cardinal Zin till en ostbricka.  I frågan om Zinfandel är jag lite tudelad. Ibland kan de vara riktigt trevliga bekantskaper, med härlig lättillgänglig frukt. Andra gånger blir det helt enkelt för mycket av det goda, med för höga alkoholhalter och mera sylt än vin. Cardinal Zin hamnar i det lättillgängliga, fruktiga facket, men jag hade rätt så höga förväntningar, och jag tyckte inte riktigt den helt levde upp till dessa. Den magnifika etiketten, designad av konstnären Ralph Steadman, var helt enkelt häftigare än vinet. Lite för tunn kropp och kort eftersmak. Den krävde också ordentlig luftning innan den var drickbar. Flera timmar i karaff rekommenderas. 

Det andra amerikanska vinet var 2003 Domaine Chandon Pinot Meunier. Domaine Chandon är den franska lyx-koncernen Moet-Hennessys utpost i Napa. De är mest kända för sina mousserande viner, "amerikansk champagne", men här har man istället gjort rött vin på en av de tre berömda champagne-druvorna. Röda bär, lite jordiga toner, viss syrlighet, men mycket mjuka tanniner och lätt i munnen. En intressant bekantskap, men lite för tunn för min smak. Pinot Noirs lillebror, måhända?

Bägge dessa viner är inhandlade i USA, och ni kommer inte att hitta dem på vårt kära Systembolag. Kolla in respektive producents hemsidor istället. Större kontrast i framtoning får man leta efter. Visst är marknadsföring fascinerande...


fredag 19 september 2008

Vintips - Chablis

Jag fortsätter att utforska de vita vinerna från Bourgogne, och idag var det dags för en riktig klassiker, nämligen Chablis. Chablis-distriktet ligger lite avskilt från övriga Bourgogne, åt nordväst, nästan halvvägs till Champagne. Här dominerar mycket kalkrika jordar, och det går definitivt igen i smaken. Idag drack vi 2006 Louis Latour Chablis La Chanfleure till en rödtunga med kantarellrisotto och sockerärtor. Den kombinationen var inte alls dum. Förutom de tydliga mineraltonerna hittar man också angenäm citrus och lite melon i det friska men välbalanserade vinet, som jag absolut kan rekommendera.

söndag 14 september 2008

Vintips - Meursault

Meursault brukar höra till mina favoriter bland de vita bourgognerna. Det är dessutom en mysig by att besöka, lite sydväst om Beaune. Där ligger också Chateau de Meursault, både ett ståtligt slott och en högkvalitativ vinproducent. Tyvärr vet de sitt värde som turistattraktion, och vinpriserna ligger därför också lite högt.

I helgen drack vi dock vin från en annan producent, nämligen 2004 Jean-Luc Aegerter Meursault Reserve Personnelle. Förvisso ett gott friskt vitt vin med rejäla syror och mineraltoner, men det levde inte riktigt upp till mina högt ställda förväntningar. Meursault är en relativt stor appellation för att vara i Bourgogne, och kvaliteten kan variera. Nästa gång skall jag nog välja en annan producent, men Meursault överger jag inte i första taget.


Vinresväska

Jag har ju tidigare skrivit om utmaningen att transportera hem sitt vin efter utflykter till världens vinregioner, eftersom man kanske ofta flyger. Nu har jag hittat en synnerligen smart, om än något kostsam lösning, nämligen en specialdesignad vinresväska. Den tillverkas dessutom här i stan av Stockholms  Etui och Koffertfabrik. De tar helt enkelt skalet från en hård Samsonite-väska och fyller den med skumplast, med utskurna fack för vinflaskorna. Det finns två storlekar, för 12 eller 14 flaskor. Definitivt något för den seriösa vinresenären.

lördag 13 september 2008

Vega-Sicilia Unico

Jag har en vinintresserad god vän som nyligen har kommit till insikten att han har för mycket vin. Han hinner helt enkelt inte konsumera i den takt som vinerna mognar. Detta är ju verkligen ett i-landsproblem, men även sådana skall lösas. Därför skickar den handlingskraftige M ut en vinlista till bekantskapskretsen och undrar om intresse finns för att förvärva några flaskor till vänskapspris, för att hjälpa till att minska hans börda. Listan var intressant läsning, med många fina Bordeaux-viner, men jag fastnade direkt för en 1985 Vega-Sicilia Unico. Detta är ett vin som  jag länge varit nyfiken på men aldrig druckit. Unico brukar ju allmänt anses vara det främsta spanska rödvinet, så detta var en chans som inte fick försittas. I fredags fick jag hem flaskan, och den vilar nu säkert i källarskrubben i väntan på ett lämpligt tillfälle.....  

fredag 12 september 2008

Vintips - Beronia Tempranillo

Efter en lång och tröttsam arbetsvecka blev det lite god pasta och en Rioja för att varva ner på fredagkvällen. Vi korkade upp 2005 Beronia Tempranillo, och den passade perfekt. Mjuk, bärig, med lite vaniljtoner och mycket lättdrucken utan att vara mesig. Detta vin släpptes som en tillfällig nyhet innan sommaren, och kostar bara 79 kr. En snabb koll på Systembolagets hemsida avslöjar att 110 butiker runt om i landet fortfarande har flaskor i lager, så skynda er att köpa. Mycket prisvärt!

måndag 8 september 2008

Vintips - Gevry Chambertin

Normalt brukar det inte konsumeras så mycket vin i vårt hushåll en vanlig måndagskväll, men idag kom en kär vän från Göteborg, som vi inte sett på flera år på besök. Detta festliga tillfälle krävde givetvis lite ädlare drycker än lättmjölk. Vi inledde med en kantarell-toast. Till detta drack vi en 2005 Tizzonero från Umbrien i södra Italien, som ingick i förra veckans leverans från Australian Wine Club. Ett ganska strävt vin med med smak av mörk frukt. En trevlig bekantskap, men som nog hade gjort sig ännu bättre till lite kraftigare mat såsom en mustig höstgryta.    

Varmrätten var en mild wokgryta på kyckling och grönsaker med kokosmjölkssås. Till detta korkade vi upp en 2001 Domaine Lucien Jacob Gevry Chambertin. Detta vin visade redan upp vissa ålderstecken, med en tydlig rödbrun färg. Toner av mörk frukt och lite läder med bra balans och härligt fyllig lång eftersmak. Ett perfekt moget vin som väl motsvarade förväntningarna. Det kommer att bli fler besök hos den trevliga familjen Jacob i byn Echevronne. 

söndag 7 september 2008

Vintips - Errazuriz Estate Pinot Noir

Idag var det premiär i svampskogen. Vi vandrade lite på måfå i skogarna på norra Värmdö, och hade väl ingen fantastisk svampfinnarlycka, men det blev i alla fall några fina karljohan och lite blek taggsvamp. Jag stekte upp det vi hittat i smör, tillsammans med lite vitlök, salt och peppar. Det smakade ljuvligt, och krävde definitivt ett glas vin till. Vi skruvade upp en flaska 2007 Errazuriz Estate Pinot Noir från Casablanca Valley i Chile, som låg redo i köket för omedelbar konsumtion. Detta var definitivt en Pinot Noir i den lättare klassen. Ljus färg, markant frukt med inslag jordgubbar, och inte mycket till strävhet eller fyllighet. Ett charmigt, lättdrucket sommarvin, men nu står hösten för dörren, och man börjar längta efter lite mer tuggmotstånd. Detta ligger lite för nära jordgubbssaft för min smak. Det finns på Systemet för 89 kr om ni vill drömma er kvar i sommar-bersån. 

lördag 6 september 2008

Serra da Estrela igen!

Ikväll provar vi 2007 Serra da Estrela från Rias Baixas i Spanien, gjord på albarino-druvan, för andra gången. Nu fick vi till en mycket lyckad mat-vin kombination. Vinets krispiga friskhet var klockren till vitlöks- och chilimarinerade tigerräkor med pasta. Mums!

Vintips - Beaujolais

Gräsänkling en fredagskväll, och jag orkar inte ställa mig vid spisen, så det blir hämtpizza till mig och barnen. Vad skall man då dricka till detta? Jag vill ha något rött, opretentiöst men gott, och valet faller på en Chiroubles från Beaujolais. 2005 Domaine du Petit Puits, har en lätt parfymerad doft och fruktig smak med en viss kärvhet i eftersmaken. Det fungerar alldeles utmärkt till mat, dvs i det här fallet pizza. Flaskan är inköpt på ett snabbköp i 
Paris sommaren 2006 för en ringa summa, och den har definitivt utvecklats väl under de två åren i källaren. 

Beaujolais ligger söder om Bourgogne, och räknas ibland in den berömda regionen, men oftast behandlar man det som ett helt eget distrikt. Inom Beaujolais finns det 12 olika appellationer. De två enklaste, Beaujolais och Beaujolais Villages kommer främst från den södra delen av distriktet. I norr ligger 10 Cru Beaujolais av lite högre kvalitet. De är, från norr till söder: Saint Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Cotes de Brouilly och Brouilly. 

Beaujolais-vinerna görs på Gamay-druvan, och kännetecknas av hög fruktighet. Normalt skall de drickas ganska unga, även om en bra Cru Beaujolais lätt klarar 2-4 års lagring. Förutom Chiroubles har jag själv mycket goda erfarenheter av Fleurie och Juliénas. I Systembolagets ordinarie sortiment finns flera Beaujolais och Beaujolais Villages. Dessutom hittar man en Morgon för 87 kr, och Moulin-a-Vent för 115 kr. I beställningssortimentet finns flera Cru Beaujolais, och man kan t.o.m. beställa en hel låda från kungen av Beaujolais, Georges Duboeuf, och då får man en flaska från varje appellation. Det finns med andra ord mycket mer att upptäcka i Beaujolais än det knappt drickbara Beaujolais Nouveau. 

fredag 5 september 2008

Leverans #3 från Australian Wine Club

Medan jag satt på flyget tillbaka från Tyskland, levererades vinprenumerationslåda nummer 3 från Australian Wine Club hem till dörren. Så här såg innehållet ut den här gången:

2005 Chateau Lenormand, Premieres Cotes de Bordeaux, Frankrike
2005 Cuvee Henri Durieu, Plan de Dieu, Cotes du Rhone Villages, Frankrike
2003 Stellekaya Merlot, Stellenbosch, Sydafrika
2006 Stellekaya Hercules, Stellenbosch, Sydafrika
2006 Olivares Altos de la Hoya, Jumilla, Spanien
2005 Tizzonero IGT Umbria Rosso, Umbrien, Italien

Spontant så känns sydafrikanerna och kanske Cuvee Henri Durieu mest spännande. Jag återkommer så snart vinerna har provats.

Rheingau på två timmar

Den här veckan var det åter dags för ett kort visit, å tjänstens vägnar, till Frankfurt-området. Jag hade hyrbil för att kunna transportera mig från den avlägsna flygplatsen Hahn, som nyttjas av Ryan Air. Jag hade räknat ut att om mitt möte slutade på utsatt tid så hade jag ungefär två timmars marginal innan det var dags att bege sig tillbaka till flygplatsen. Det borde alltså finnas tid för en snabb vinexkursion till närbelägna Rheingau.

Jag råkade nämna mina planer att besöka Rudesheim för mina tyska kollegor. De avrådde mig genast, då Rudesheim i deras ögon bara var en dyr turistfälla. Jag hade dock målet inställt på Georg Breuers Vinoteque, mitt i byn, så deras råd avskräckte mig inte. Väl framme i Rudesheim måste jag dock ge dem delvis rätt. Det är en mycket pittoresk by, men det var länge sedan jag såg så många kitschiga souvenirbutiker på ett och samma ställe. 

På Grabenstasse 8 fann jag dock Georg Breuer, och då var genast souvenirbutikerna bortglömda. Jag steg in i en trevlig liten vinbutik med en disk för provsmakning. Förutom Georg Breuers egen produktion så säljs också ett urval viner från andra producenter. Tyvärr var tidpunkten för mitt besök inte optimal. Denna helg har Georg Breuer öppet hus för att presentera nya årgången, ett evenemang som jag missade med bara tre dagar. Detta innebar också att hyllorna i butiken gapade ganska tomma. Samtliga vingårdsbetecknade viner och Terra Montosa var tyvärr slutsålda. Eftersom det var torr riesling som stod på programmet, så innebar detta att jag var hänvisad till de s.k. Estate-vinerna från Rudesheim och Rauenthal. Det är en kvalitetsnivå ett snäpp högre än den Riesling Sauvage som saluförs på Systemet.

Jag började med att prova 2007 Rudesheim Estate Riesling. Kraftiga syror förstås, mineraltoner, men också fin frukt med lite persika. Ett mycket ungt vin som säkert blir ännu bättre efter ett par år i källaren. Sedan var det dags för 2007 Rauenthal Estate Riesling. Här var syrorna ännu mer framträdande, och ett tydligt inslag av citrus ovanpå det. Det kändes nästan som att bita i en mogen citron, inte oangenämt förvisso, men ganska överväldigande. Detta är definitivt ett vin som behöver lugna ner sig i källaren några år. Vi avslutade med en 2006 Rudesheim Riesling trocken. Detta var faktiskt min favorit av de tre. Det extra året på flaska hade definitivt skänkt lite mer harmoni till vinet. Jag gick därifrån med fyra flaskor, mer fick tyvärr inte plats i resväskan, men det kändes som bra köp. Dessa viner kostar inte mer än 10 euro flaskan, så högst överkomliga souvenirer från Rheingau.

söndag 31 augusti 2008

Favoritvinstaden Beaune

Jag har haft förmånen att besöka ett antal av världens intressantaste vinregioner. Jag har varit så långt borta som Yarra Valley i Australien, och Maipo Valley i Chile. Då vi bodde i USA blev det givetvis en tur till Sonoma och Napa i Kalifornien. Sedan är ju Frankrike ett favoritland. Redan som 20-åring tågluffade jag till Bordeaux, och kom hem med 18 flaskor i ryggsäcken. Den var tung, men det var det värt, för detta blev faktiskt den första grundplåten i mitt vinsamlande. På senare år har vi besökt Champagne flera gånger, det har blivit en tur genom Rhone-dalen, och i Italien har jag njutit av både Veneto och Toscana.

I min värld är dock Bourgogne, och därmed också den charmiga medeltida vinstaden Beaune, den region som ligger mig varmast om hjärtat. Jag har varit i Beaune tre gånger hittills, och jag hoppas kunna återvända dit många gånger till. För er som inte har varit där ännu, tänk er en liten fransk småstad, med smala kullerstensgator, omgärdad av en nästan helt intakt medeltida ringmur. Här kan man njuta av ypperlig fransk bistro-mat med sådana lokala specialiteter som les Escargots (sniglar), och givetvis Boeuf Bourguignon. Det lokala vinutbudet går som ni vet inte av för hackor heller.

Vid senaste besöket bodde vi på ett utmärkt hotell, Le Cedre, visserligen just på utsidan av ringmuren, men bara en kort 5-10 minuters promenad från centrum. De hade bra rum, en trevlig restaurang och en mysig trädgård att pusta ut i efter det dagliga vinprovandet. 

Förutom att njuta av Bourgognes ädla drycker, så är ett besök på Hospices de Beaune, vid torget mitt i staden ett måste. Den imponerande byggnaden, kallad l'Hotel-Dieu, har fungerat som sjukhus från 1400-talet och ända in på 1900-talet. Idag är det ett fascinerande museum över läkekonstens historia. Verksamheten bekostades till stor del av intäkterna från vinförsäljning, då rika ortsbor genom åren testamenterat vinodlingsareal till förmån för sjukhuset. Hospices de Beaune genomför i november varje år världens mest kända välgörenhetsauktion för vin, då produkterna från sjukhusets egendomar säljs för höga summor.

Mitt emot l'Hotel-Dieu ligger en utmärkt vinaffär, som inte bara saluför flaskor, utan också vinlitteratur, vin-tillbehör och andra souvenirer med lokal anknytning. Tvärs över gatan ligger också Marche aux vins, där man för en ringa summa får en tastevin i handen, och sedan beger man sig ner i källaren för provsmakning av ett 40-tal viner. Det är lätt att förta sig, och då snurrar det i huvudet när man kommer upp i solljuset igen. Jag talar av egen erfarenhet.....
 
  

fredag 29 augusti 2008

CellarTracker

Jag har ända sedan min lilla vinsamling började överstiga 20 flaskor, försökt hålla koll på dyrgriparna i ett Excel-ark. Där noterar jag alla inköp och också alla uttag, i form av uppkorkade flaskor. Med tiden blir det här en ganska intressant liten databas. Mina vänner som har sett mig pyssla med detta skrattar bara och tycker att jag är världens nörd, men det är väl inte märkligare än att vilja hålla koll på sin frimärkssamling eller myntsamling, med det viktiga undantaget att man kan njuta av konsumtionen också, när det är vinflaskor man samlar.

Tack vare mina vinbloggarkollegor har jag nu äntligen fått upp ögonen för en fantastisk tjänst på webben som heter CellarTracker. Här kan man göra allt det som jag tidigare gjort med Excel, men också så ofantligt mycket mer. Man kan titta på noteringar från andras provsmakningar, man kan få oberoende värderingar av sina viner (i USD), och givetvis sortera allting kors och tvärs. Efter att ha lekt i några timmar på webb-sidan är jag helt såld. Varför har jag inte utnyttjat denna underbara resurs tidigare?? Tack Finare Vinare och andra kunniga bloggare som äntligen pekade mig i rätt riktning. Nu kan jag fullt ut vara vin-nörd, och interagera med likasinnade över hela världen, utan att behöva använda Excel-arket längre.

Servicen på CellarTracker erbjuds som s.k. shareware, dvs man anmodas betala en liten summa per år (USD 30), men det går också att helt gratis komma in och utnyttja tjänsten, så surfa in och prova, speciellt om ni har några flaskor i samlingen att hålla reda på.   

söndag 24 augusti 2008

Vin till kräftskivan?


Firandet av fyrtioåringen fortsatte i helgen med en kräftskiva i goda vänners lag. När det gäller kräftor är jag traditionalist, och föredrar pilsner och nubbe. Det finns dock alla möjligheter att smyga in några viner ändå under en lång och trevlig sittning.

Vi började med alla festers bästa startmotor, champagne. Jag serverade 1998 Palmer & Co Brut Millesime som en liten aperitif ute på terrassen.  Denna flaska hade jag inhandlat efter rekommendation som den mest prisvärda årgångschampagnen på Systemet. Nu efter att ha smakat kan jag bara instämma. En mycket trevlig, fyllig champagne med toner av både bröd och smör, som nog också passar utmärkt till mat. Jag misstänker ett starkt inslag av Pinot Noir i druvblandningen. Den lagerhålls på många systembolag och kostar modesta 249 kr.

Det blev det som sagt pilsner och nubbe till själva kräftorna, men sedan var det dags att klämma in ett vin igen, till den klassiska fruktdesserten Gino. Nu plockade jag fram min nya dessertvinsfavorit, Moscato från Piemonte. Den här gången blev det Nivole, som finns i halvflaska på de flesta systembolag för 61 kr. Utmärkt att ha hemma i kylskåpet då man längtar efter smak av piggelin-glass och päron. Sött, lätt mousserande, låg alkoholhalt och mycket charmigt. 

Två gånger Libanon

Min tidigare erfarenhet av libanesiska viner inskränkte sig till ett katastrofalt möte med Chateau Musar. Jag hade köpt en flaska på Systemet, för vad jag då ansåg vara ganska dyra pengar. Efter ett par år i källare så var det dags att avnjuta vinet till en god middag, med gäster. Då visade det sig att just min flaska var gravt korkskadad, och vinet totalt odrickbart. Inte roligt, men då är det tur att det finns några andra flaskor att tillgå i källarskrubben.

I veckan var det så dags för min andra libanesiska vinupplevelse. Jag spontanköpte två flaskor på det välsorterade bolaget i Sickla, då det alltid är kul att botanisera bland nya viner. Det blev en flaska 2006 Massaya Classic, och en flaska 2006 Chateau Ksara Reserve de Couvent. Vi började med Massaya Classic, till lite fläskfie i pepparsås. Tyvärr var upplevelsen nästan lika dålig som det tidigare nämnda korkskadade Chateau Musar. Stickigt, obalanserat, lite bittert, med en oangenäm besk eftersmak. Efter ett halvt glas förpassades flaskan till såsvin, i bästa fall. Det blir inga återköp där. Istället övergick vi snabbt till Reserve de Couvent, från Chateau Ksara. Det var genast mycket bättre. Här var smakerna i mer balans och harmoni. Ekfatstoner, lite björnbär och också här en lite kärv eftersmak, men betydligt mera angenäm än hos grannen Massaya. Reserve de Couvent kostar 86 kr, 6 kr mer än Massaya, men det är väl investerade 6 kr.

fredag 22 augusti 2008

Viner till 40-årsmiddagen



Man skall normalt inte tala om en kvinnas ålder, men i veckan fyllde min kära hustru 40 år, och då var ju en god middag med tillhörande viner påkallad. Vi började med en rejäl löjromstoast. Till detta drack vi en 1998 Pommery Grand Cru Brut. Denna flaska hade inhandlats på plats i Reims, efter ett besök i Pommerys imponerande kritstenskällare. Pommerys främsta "claim to fame" är ju introduktionen av en helt torr champagne, under 1800-talets slut då nästan all champagne som producerades var söt. Bakom den nymodigheten stod Louise Pommery, en i raden av berömda champagne-änkor. Pommerys årgångschampagne görs normalt av 50% chardonnay och 50% pinot noir. Stilen är snustorr, och smaken stram med starka mineraltoner, och en nästan metallisk klang. Gott, men inte helt lättillgängligt. Precis det här vinet finns i beställningssortimentet för 459 kr. Jag betalade 32 euro hos Pommery i Reims, så det känns ju som en ganska god affär. 

www.pommery.com

Till varmrätten, kalvfile i marsalasås med rostade rotfrukter, drack vi 2001 Clos du Val Cabernet Sauvignon från Napa Valley i Kalifornien. Denna flaska införskaffades efter en Clos du Val provning med vinmakaren själv, som ordnades av Hinton Wine Store i Atlanta i mars 2005. Clos du Val grundades faktiskt av en fransman, Bernard Portet, under det tidiga 70-talet. De har två egendomar, en i Napas Stag's Leap District, och en i Carneros. I det lite kyligare Carneros odlas Chardonnay och Pinot Noir, medan det är Cabernet Sauvignon som dominerar i Napa. Clos du Val-stilen är nog så nära Frankrike man kan komma i Kalifornien, och vinerna klarar normalt lång lagring. Den Cabernet Sauvignon vi drack är mörk, kompakt och kraftfull. Man förnimmer mycket mörk frukt, såsom plommon och svartvinbär. Det finns gott om tanniner kvar i 2001:an, så det känns lite som ett barnarov. Jag har ytterligare en flaska kvar i källare, och den kan tryggt stanna där i ett antal år till, men det är helt klart ett imponerande vin redan nu. Årgång 2003 av Clos du Val Cabernet Sauvignon finns i beställningssortimentet för mastiga 479 kr. Jag betalade mer humana 27 dollar för mina flaskor i Atlanta. 


Nåväl, både födelsedagsbarnet och gästerna verkade nöjda både med mat och vinval, så då är också jag mycket nöjd med kvällen.

söndag 17 augusti 2008

Vintips - Patriarche Chambolle Musigny

Så var det dags att njuta av en riktigt god Bourgogne igen. Den här flaskan, 2001 Patriarche Chambolle Musigny, köpte jag på plats i Beaune den heta sommaren 2003, för 21 euro. Efter fem år i källaren kändes det lagom att korka upp nu.

Byn Chambolle Musigny ligger mitt i Cote de Nuits, mitt emellan Dijon och Beaune. Detta vin, från den stora producenten i Beaune, Patriarche Pere & Fils, har enbart by-beteckning. Det hade varit ännu finare med en vingårdsbeteckning, t.ex. Grand Cru-läget les Musigny, men då hade också priset gått upp avsevärt.

Doften är komplex med bär, lite hallon, men mera björnbär, lite viol och sedan förnimmer man också lite läder. Smaken är rund, fyllig, väl balanserad, med en lång mjuk eftersmak. Mums! Den är utmärkt att dricka nu, men det hade gått lika bra att vänta ytterligare några år. Vi avnjöt den till en grillad ryggbiff med pepparsås och rostade rotfrukter. Inte så dumt en fredagkväll, när man behöver pusta ut efter den första riktiga arbetsveckan.

onsdag 13 augusti 2008

Klokt sagt om vin

I den lilla vin-applikationen WineSnob som jag just skrev om fanns det också en sektion med kul vin-citat. Det är några jag gärna delar med mig av. Allt är på engelska, men det klarar ni nog. Håll tillgodo:

"If God forbade drinking, would He have made wine so good?" Cardinal Richelieu

"Wine offers a greater range for enjoyment and appreciation than possibly any other purely sensory thing which may be purchased." Ernest Hemingway

"Champagne, if you are seeking the truth, is better than a lie detector. It encourages a man to be expansive, even reckless, while lie detectors are only a challenge to tell lies successfully."
Graham Greene

"Wine is made to be drunk as women are made to be loved. Profit by the freshness of youth, or the splendor of maturity, but do not await decreptitude." Theophile Malvezin

"Let us have wine and women, mirth and laughter. Sermons and soda water the day after." Lord Byron

"Beer is made by men, wine by God." Martin Luther

"Penicillin cures, but wine makes people happy." Alexander Fleming

"Wine improves with age. The older I get, the more I like it." Anonym

"Wine is bottled poetry." Robert Louis Stevenson

"Quickly, bring me a beaker of wine, so that I may wet my mind, and say something clever." Aristophanes

"The discovery of a wine is of a greater moment than the discovery of a constellation. The universe is too full of stars." Benjamin Franklin 

Slutligen lägger jag till en personlig svensk favorit:

"Livet är för kort för att dricka dåliga viner." Pehr G Gyllenhammar