söndag 31 augusti 2008

Favoritvinstaden Beaune

Jag har haft förmånen att besöka ett antal av världens intressantaste vinregioner. Jag har varit så långt borta som Yarra Valley i Australien, och Maipo Valley i Chile. Då vi bodde i USA blev det givetvis en tur till Sonoma och Napa i Kalifornien. Sedan är ju Frankrike ett favoritland. Redan som 20-åring tågluffade jag till Bordeaux, och kom hem med 18 flaskor i ryggsäcken. Den var tung, men det var det värt, för detta blev faktiskt den första grundplåten i mitt vinsamlande. På senare år har vi besökt Champagne flera gånger, det har blivit en tur genom Rhone-dalen, och i Italien har jag njutit av både Veneto och Toscana.

I min värld är dock Bourgogne, och därmed också den charmiga medeltida vinstaden Beaune, den region som ligger mig varmast om hjärtat. Jag har varit i Beaune tre gånger hittills, och jag hoppas kunna återvända dit många gånger till. För er som inte har varit där ännu, tänk er en liten fransk småstad, med smala kullerstensgator, omgärdad av en nästan helt intakt medeltida ringmur. Här kan man njuta av ypperlig fransk bistro-mat med sådana lokala specialiteter som les Escargots (sniglar), och givetvis Boeuf Bourguignon. Det lokala vinutbudet går som ni vet inte av för hackor heller.

Vid senaste besöket bodde vi på ett utmärkt hotell, Le Cedre, visserligen just på utsidan av ringmuren, men bara en kort 5-10 minuters promenad från centrum. De hade bra rum, en trevlig restaurang och en mysig trädgård att pusta ut i efter det dagliga vinprovandet. 

Förutom att njuta av Bourgognes ädla drycker, så är ett besök på Hospices de Beaune, vid torget mitt i staden ett måste. Den imponerande byggnaden, kallad l'Hotel-Dieu, har fungerat som sjukhus från 1400-talet och ända in på 1900-talet. Idag är det ett fascinerande museum över läkekonstens historia. Verksamheten bekostades till stor del av intäkterna från vinförsäljning, då rika ortsbor genom åren testamenterat vinodlingsareal till förmån för sjukhuset. Hospices de Beaune genomför i november varje år världens mest kända välgörenhetsauktion för vin, då produkterna från sjukhusets egendomar säljs för höga summor.

Mitt emot l'Hotel-Dieu ligger en utmärkt vinaffär, som inte bara saluför flaskor, utan också vinlitteratur, vin-tillbehör och andra souvenirer med lokal anknytning. Tvärs över gatan ligger också Marche aux vins, där man för en ringa summa får en tastevin i handen, och sedan beger man sig ner i källaren för provsmakning av ett 40-tal viner. Det är lätt att förta sig, och då snurrar det i huvudet när man kommer upp i solljuset igen. Jag talar av egen erfarenhet.....
 
  

fredag 29 augusti 2008

CellarTracker

Jag har ända sedan min lilla vinsamling började överstiga 20 flaskor, försökt hålla koll på dyrgriparna i ett Excel-ark. Där noterar jag alla inköp och också alla uttag, i form av uppkorkade flaskor. Med tiden blir det här en ganska intressant liten databas. Mina vänner som har sett mig pyssla med detta skrattar bara och tycker att jag är världens nörd, men det är väl inte märkligare än att vilja hålla koll på sin frimärkssamling eller myntsamling, med det viktiga undantaget att man kan njuta av konsumtionen också, när det är vinflaskor man samlar.

Tack vare mina vinbloggarkollegor har jag nu äntligen fått upp ögonen för en fantastisk tjänst på webben som heter CellarTracker. Här kan man göra allt det som jag tidigare gjort med Excel, men också så ofantligt mycket mer. Man kan titta på noteringar från andras provsmakningar, man kan få oberoende värderingar av sina viner (i USD), och givetvis sortera allting kors och tvärs. Efter att ha lekt i några timmar på webb-sidan är jag helt såld. Varför har jag inte utnyttjat denna underbara resurs tidigare?? Tack Finare Vinare och andra kunniga bloggare som äntligen pekade mig i rätt riktning. Nu kan jag fullt ut vara vin-nörd, och interagera med likasinnade över hela världen, utan att behöva använda Excel-arket längre.

Servicen på CellarTracker erbjuds som s.k. shareware, dvs man anmodas betala en liten summa per år (USD 30), men det går också att helt gratis komma in och utnyttja tjänsten, så surfa in och prova, speciellt om ni har några flaskor i samlingen att hålla reda på.   

söndag 24 augusti 2008

Vin till kräftskivan?


Firandet av fyrtioåringen fortsatte i helgen med en kräftskiva i goda vänners lag. När det gäller kräftor är jag traditionalist, och föredrar pilsner och nubbe. Det finns dock alla möjligheter att smyga in några viner ändå under en lång och trevlig sittning.

Vi började med alla festers bästa startmotor, champagne. Jag serverade 1998 Palmer & Co Brut Millesime som en liten aperitif ute på terrassen.  Denna flaska hade jag inhandlat efter rekommendation som den mest prisvärda årgångschampagnen på Systemet. Nu efter att ha smakat kan jag bara instämma. En mycket trevlig, fyllig champagne med toner av både bröd och smör, som nog också passar utmärkt till mat. Jag misstänker ett starkt inslag av Pinot Noir i druvblandningen. Den lagerhålls på många systembolag och kostar modesta 249 kr.

Det blev det som sagt pilsner och nubbe till själva kräftorna, men sedan var det dags att klämma in ett vin igen, till den klassiska fruktdesserten Gino. Nu plockade jag fram min nya dessertvinsfavorit, Moscato från Piemonte. Den här gången blev det Nivole, som finns i halvflaska på de flesta systembolag för 61 kr. Utmärkt att ha hemma i kylskåpet då man längtar efter smak av piggelin-glass och päron. Sött, lätt mousserande, låg alkoholhalt och mycket charmigt. 

Två gånger Libanon

Min tidigare erfarenhet av libanesiska viner inskränkte sig till ett katastrofalt möte med Chateau Musar. Jag hade köpt en flaska på Systemet, för vad jag då ansåg vara ganska dyra pengar. Efter ett par år i källare så var det dags att avnjuta vinet till en god middag, med gäster. Då visade det sig att just min flaska var gravt korkskadad, och vinet totalt odrickbart. Inte roligt, men då är det tur att det finns några andra flaskor att tillgå i källarskrubben.

I veckan var det så dags för min andra libanesiska vinupplevelse. Jag spontanköpte två flaskor på det välsorterade bolaget i Sickla, då det alltid är kul att botanisera bland nya viner. Det blev en flaska 2006 Massaya Classic, och en flaska 2006 Chateau Ksara Reserve de Couvent. Vi började med Massaya Classic, till lite fläskfie i pepparsås. Tyvärr var upplevelsen nästan lika dålig som det tidigare nämnda korkskadade Chateau Musar. Stickigt, obalanserat, lite bittert, med en oangenäm besk eftersmak. Efter ett halvt glas förpassades flaskan till såsvin, i bästa fall. Det blir inga återköp där. Istället övergick vi snabbt till Reserve de Couvent, från Chateau Ksara. Det var genast mycket bättre. Här var smakerna i mer balans och harmoni. Ekfatstoner, lite björnbär och också här en lite kärv eftersmak, men betydligt mera angenäm än hos grannen Massaya. Reserve de Couvent kostar 86 kr, 6 kr mer än Massaya, men det är väl investerade 6 kr.

fredag 22 augusti 2008

Viner till 40-årsmiddagen



Man skall normalt inte tala om en kvinnas ålder, men i veckan fyllde min kära hustru 40 år, och då var ju en god middag med tillhörande viner påkallad. Vi började med en rejäl löjromstoast. Till detta drack vi en 1998 Pommery Grand Cru Brut. Denna flaska hade inhandlats på plats i Reims, efter ett besök i Pommerys imponerande kritstenskällare. Pommerys främsta "claim to fame" är ju introduktionen av en helt torr champagne, under 1800-talets slut då nästan all champagne som producerades var söt. Bakom den nymodigheten stod Louise Pommery, en i raden av berömda champagne-änkor. Pommerys årgångschampagne görs normalt av 50% chardonnay och 50% pinot noir. Stilen är snustorr, och smaken stram med starka mineraltoner, och en nästan metallisk klang. Gott, men inte helt lättillgängligt. Precis det här vinet finns i beställningssortimentet för 459 kr. Jag betalade 32 euro hos Pommery i Reims, så det känns ju som en ganska god affär. 

www.pommery.com

Till varmrätten, kalvfile i marsalasås med rostade rotfrukter, drack vi 2001 Clos du Val Cabernet Sauvignon från Napa Valley i Kalifornien. Denna flaska införskaffades efter en Clos du Val provning med vinmakaren själv, som ordnades av Hinton Wine Store i Atlanta i mars 2005. Clos du Val grundades faktiskt av en fransman, Bernard Portet, under det tidiga 70-talet. De har två egendomar, en i Napas Stag's Leap District, och en i Carneros. I det lite kyligare Carneros odlas Chardonnay och Pinot Noir, medan det är Cabernet Sauvignon som dominerar i Napa. Clos du Val-stilen är nog så nära Frankrike man kan komma i Kalifornien, och vinerna klarar normalt lång lagring. Den Cabernet Sauvignon vi drack är mörk, kompakt och kraftfull. Man förnimmer mycket mörk frukt, såsom plommon och svartvinbär. Det finns gott om tanniner kvar i 2001:an, så det känns lite som ett barnarov. Jag har ytterligare en flaska kvar i källare, och den kan tryggt stanna där i ett antal år till, men det är helt klart ett imponerande vin redan nu. Årgång 2003 av Clos du Val Cabernet Sauvignon finns i beställningssortimentet för mastiga 479 kr. Jag betalade mer humana 27 dollar för mina flaskor i Atlanta. 


Nåväl, både födelsedagsbarnet och gästerna verkade nöjda både med mat och vinval, så då är också jag mycket nöjd med kvällen.

söndag 17 augusti 2008

Vintips - Patriarche Chambolle Musigny

Så var det dags att njuta av en riktigt god Bourgogne igen. Den här flaskan, 2001 Patriarche Chambolle Musigny, köpte jag på plats i Beaune den heta sommaren 2003, för 21 euro. Efter fem år i källaren kändes det lagom att korka upp nu.

Byn Chambolle Musigny ligger mitt i Cote de Nuits, mitt emellan Dijon och Beaune. Detta vin, från den stora producenten i Beaune, Patriarche Pere & Fils, har enbart by-beteckning. Det hade varit ännu finare med en vingårdsbeteckning, t.ex. Grand Cru-läget les Musigny, men då hade också priset gått upp avsevärt.

Doften är komplex med bär, lite hallon, men mera björnbär, lite viol och sedan förnimmer man också lite läder. Smaken är rund, fyllig, väl balanserad, med en lång mjuk eftersmak. Mums! Den är utmärkt att dricka nu, men det hade gått lika bra att vänta ytterligare några år. Vi avnjöt den till en grillad ryggbiff med pepparsås och rostade rotfrukter. Inte så dumt en fredagkväll, när man behöver pusta ut efter den första riktiga arbetsveckan.

onsdag 13 augusti 2008

Klokt sagt om vin

I den lilla vin-applikationen WineSnob som jag just skrev om fanns det också en sektion med kul vin-citat. Det är några jag gärna delar med mig av. Allt är på engelska, men det klarar ni nog. Håll tillgodo:

"If God forbade drinking, would He have made wine so good?" Cardinal Richelieu

"Wine offers a greater range for enjoyment and appreciation than possibly any other purely sensory thing which may be purchased." Ernest Hemingway

"Champagne, if you are seeking the truth, is better than a lie detector. It encourages a man to be expansive, even reckless, while lie detectors are only a challenge to tell lies successfully."
Graham Greene

"Wine is made to be drunk as women are made to be loved. Profit by the freshness of youth, or the splendor of maturity, but do not await decreptitude." Theophile Malvezin

"Let us have wine and women, mirth and laughter. Sermons and soda water the day after." Lord Byron

"Beer is made by men, wine by God." Martin Luther

"Penicillin cures, but wine makes people happy." Alexander Fleming

"Wine improves with age. The older I get, the more I like it." Anonym

"Wine is bottled poetry." Robert Louis Stevenson

"Quickly, bring me a beaker of wine, so that I may wet my mind, and say something clever." Aristophanes

"The discovery of a wine is of a greater moment than the discovery of a constellation. The universe is too full of stars." Benjamin Franklin 

Slutligen lägger jag till en personlig svensk favorit:

"Livet är för kort för att dricka dåliga viner." Pehr G Gyllenhammar

WineSnob - mjukvara till iPhone

Jag har alltid gillat Apples produkter, och det finns redan både Mac-datorer och iPods här hemma. Det innebär att jag också lustat efter en iPhone alltsedan den släpptes i USA. Därför är det väl ingen större överraskning att jag var en av de första entusiastiska köparna när Telia äntligen kunde erbjuda denna godbit på svensk marknad.

Nu har jag hunnit leka med den nya maskinen i några dagar, och hittills har den väl motsvarat mina höga förväntningar. I lekandet ingår också att botanisera bland de special-applikationer som går att inhandla via iTunes. Igår stötte jag på en liten mjukvara som kallas WineSnob, som för den modesta summan 22 kr omgående laddades ner.

WineSnob tillhandahåller en enkel databas för att lagra vininformation, och framförallt tillhörande provsmakningsnoteringar. Den är lätt att arbeta med, och det finns ganska heltäckande drop-down menyer för t.ex. vinländer och druvsorter. Förutom databasen finns det även lite allmän, matnyttig information om druvor, mat och vin kombinationer och lite vinterminology. Allt är på engelska, och väldigt amerikanskt. T.ex. listas alla vinpriser man lägger in automatiskt med ett stort dollartecken framför. Om man har överseende med dessa detaljer så verkar det faktiskt vara en ganska kul och praktiskt liten applikation för den vinintresserade iPhone-användaren, en kundkategori som jag definitivt räknar mig till. 

 

torsdag 7 augusti 2008

Vintips - Tignanello

För ett par år sedan var jag på en konferens i Toscana. Vi inkvarterades i familjen Antinoris turistanläggning Fonte de Medici, med en ljuvlig utsikt över den vingård där druvorna som senare förvandlas till Tignanello växer. Det var ett ypperligt val av härbärge som jag varmt kan rekommendera om ni vill bo i hjärtat av Toscana, på ett litet hotell, nästan med bed & breakfast-känsla.

Men åter till Tignanello! Detta vin, tillsammans med Sassicaia, är ju ursprunget till hela den kategori viner som numera brukar kallas Super-Tuscans. Tignanello har producerats av firman Antinori sedan 1971. Sangiovese-druvan som normalt förknippas med viner från Toscana, har här förstärkts med en kraftinjektion av Cabernet Sauvignon. Det ger ett mycket lagringsdugligt vin med både fruktighet och strävhet. Det innebär också att vinet formellt klassas som ett enkelt Vino da Tavola, eftersom inblandningen av Cabernet Sauvignon inte är tillåten i Toscana för de högre kvalitetsklassificeringarna DOC och DOCG.

Jag drack ett glas Tignanello till middagen som serverades på Fonte de Medici för ett par år sedan, och det gav verkligen mersmak. Tyvärr hade de inga flaskor till försäljning där och då, vilket var bra för plånboken, men inte för kvaliteten på vinkällaren där hemma. När jag så besökte Rom för ett par månader sedan så stod en flaska Tignanello i taxfree-butiken och väntade på mig. Jag blev nästan 60 euro fattigare, vilket är mycket pengar för Vino da Tavola, men eftersom jag faktiskt sett platsen där druvorna växer, så kunde jag inte motstå denna investering. Min Tignanello är av årgång 2005, så den skall vila tryggt i källarskrubben i många år ännu, innan det är dags att dra ur korken.

www.antinori.it

onsdag 6 augusti 2008

Vintips - Tommasi Ca' Florian Amarone

Igår skulle en liten bemärkelsedag firas, så därför blev det en riktig festmåltid mitt i veckan. Jag hade hittat ett trevligt recept på oxfile, med lite asiatisk touch, så köttbiten avnjöts med en ingefärs- och rödvinssås samt jasminris smaksatt med kokos. Många intressanta smak-kombinationer, och mycket gott, men det gjorde onekligen vinvalet lite knepigt. Till slut fastnade jag för en 1997 Tommasi Ca' Florian Amarone. Tommasi har ett mycket gott rykte som Amarone-producent, och Ca' Florian är namnet på deras prestigevingård. Dessutom var 1997 en utmärkt årgång i Veneto-området, så jag hade höga förväntningar på innehållet i denna flaska. 

Vinet dekanterades ett par timmar innan måltiden. Färgen var fortfarande mörkt röd trots åldern på flaskan, och en intensiv doft av plommon och körsbär slog emot en då näsan närmade sig karaffen. När det sedan var dags att smaka så var frukten fortfarande mycket intensiv, men utan att bli syltig, med mjuka tanniner som support, för att balansera den höga alkoholhalten på 15%. Ett riktigt praktexemplar till Amarone, jag tror faktiskt den bästa jag druckit hittills!

Tommasi Ca' Florian finns i beställningssortimentet för 355 kr. Just nu saluförs årgång 2001. Min flaska hade några fler år på nacken, och inhandlades faktiskt på megavaruhuset Costco i USA för $45, då vi bodde i Detroit. Om man tycker att 355 kr är lite mycket pengar, så kan man också satsa på Tommasis standard-Amarone, som finns att få i Systembolagets ordinarie sortiment för 259 kr, dessutom på halvflaska för 138 kr.

fredag 1 augusti 2008

Vintips - Georg Breuer Riesling Sauvage

Georg Breuer är en av de mest respekterade producenterna i Rheingau, med prestigefulla vingårdar som Nonnenberg, Berg Roseneck och Berg Schlossberg. Dessa viner säljs för 300 - 450 kr flaskan, och trots prisnivån blir det ändå kö då de släpps som tillfälliga nyheter på Systemet. Men Georg Breuer gör också en standard-Riesling från Rheingau utan vingårdsbeteckning, som går under namnet Riesling Sauvage, och betingar det mer humana priset av 109 kr.

Efter en solig dag på stranden, njöt vi härom dagen detta vin som aperitif. Det är en utmärkt torr tysk riesling, med ursprungstypiska drag såsom hög frisk fruktsyra, smak av gröna äpplen, och tydliga mineraltoner i en trevlig kombination. Ett vin som varmt kan rekommenderas.