onsdag 31 december 2008

Vintips - Luzon Verde


Även i USA kan man hitta annat än amerikanska viner, så det blev faktiskt spanskt idag. Jag stötte på 2006 Luzon Verde i den lokala vinbutiken. Det kommer från det mindre kända distriktet Jumilla, strax söder om Alicante, och är gjort av ekologiskt odlade druvor. Förra årgången av detta vin fanns faktiskt som en tillfällig nyhet på Systemet för något år sedan, men nu tror jag tyvärr att lagren är slut. Goda Spanska Viner importerade då, och det är bara att hoppas att det kommer tillbaka, för detta är ett riktigt trevligt vardagsvin. Ungt, fruktigt, smakrikt, lättillgängligt utan att bli mesigt, och med en härligt kryddig eftersmak.

Dagen har för övrigt spenderats på en dagsutflykt till Key West. En riktig party-stad, och full av turister som redan verkade ha startat nyårsfirandet. Jag vallfärdade till baren Sloppy Joe's, där en av mina husgudar, Ernest Hemingway, brukade hänga när det begav sig. Jag tror dock att "Papa" ägnade sig åt starkare drycker än vin på den tiden. Nu kan jag säga: Been there, done that, got the t-shirt! 

måndag 29 december 2008

Vintips - Lobster Cove Chardonnay



Det blev inget besök på Discount Package Store i Islamorada, utan jag hittade istället Martini's Fine Wine & Spirits. En ganska modest butik, men vinsortimentet var helt OK, inklusive lite champagne, så det blir nog ett återbesök inför nyårsafton. Den här gången var jag dock ute efter ett läskande vitt vin, passande i den för nordbor tropiska hettan. Det blev 2005 Lobster Cove Chardonnay av en enda anledning, etiketten. Om ni tittar närmare på bilden här intill så ser ni ett gäng glada skaldjur som har party på stranden, med undertexten: "Life's A Beach". Vem blir inte charmad av detta? Vinet kommer från Mendocino County i norra Kalifornien, och är producerat av Meeker Vineyards.  Vinet hör till den lättare stilen av amerikansk chardonnay, med mer krispig citrus och lite tropisk frukt, än smör och vanilj. Det är alltså frågan om ett vin som inte har haft någon kontakt med ek. Det fanns också en viss bitterhet i eftersmaken, som om en del av citronskalen kommit med i anrättningen. Vi drack det som en aptitretare före maten, och det var ganska angenämt, men vinet hade nog gjort sig ännu bättre tillsammans med skaldjuren på etiketten.

lördag 27 december 2008

Islamorada och öl


Nu har vi förflyttat oss till tropiska breddgrader. Vi befinner oss i Islamorada, på en ö i Florida Keys, ungefär halvvägs mellan Miami och Key West. Jag måste dock bekänna att vinkonsumtionen har gått ner något sedan vi kom hit. När man sitter vid poolen, solen strålar, palmerna vajar och det är 27 grader i skuggan, då passar helt enkelt en iskall öl bättre. C gjorde ett tappert vinförsök igår, då hon till lunchen beställde in ett glas Kendall Jackson Chardonnay. Efter fem minuter i solen så var vinet jolmigt, och hon tvingades späda ut de ädla dropparna med is för att få det drickbart igen. Då smakar en Red Stripe Lager från Jamaica bättre.
 
Jag har dock fyllt på förrådet av favoriten J. Lohr Seven Oaks, eftersom priset i den lokala livsmedelsbutiken här var 3 dollar billigare än på Manhattan. Det finns också en "discount package store" någon kilometer bort. Vi får väl utforska deras utbud inför nyår. Något annat än Budweiser har de säkert. 

torsdag 25 december 2008

Vintips - J. Lohr Seven Oaks


På plats här i USA fortsätter vi att återuppleva gamla favoriter. Igår var det dags för 2006 J. Lohr Seven Oaks. Detta är en Cabernet Sauvignon från Paso Robles. Jag drack faktiskt det här vinet första gången redan 1993. Jag hade då bjudit hem en kollega från USA på middag, till vår lilla tvåa i Göteborg. Han hade med sig en flaska J. Lohr som gåva. Det visade sig att Jerry Lohr, som grundade, och fortfarande driver denna ganska stora vinproducent, är min kollegas farbror. Nu 15 år senare är min gamle kollega en av mina bästa vänner, och Seven Oaks håller fortfarande måttet.

Vi dricker denna Cabernet Sauvignon till amerikansk hämtpizza. Vi orkar inte laga mat i den lilla lägenheten, med tre hungriga barn i hasorna. Dessutom måste vi ju kraftsamla inför julaftonens julbord. Vinet är dock ett utmärkt pizza-vin, med ett överflöd av smakrik frukt, här finns både körsbär och blåbär i mängder, plus en försvarlig dos vanilj. Detta balanseras av ganska seriösa tanniner, och det finns också en angenäm kärnbitterhet i eftersmaken. Är man ute efter en smakrik och publikfriande amerikansk Cab, så levererar alltid J. Lohr Seven Oaks. Jag måste nog få med mig några flaskor hem, om inte annat för gamla minnens skull.

tisdag 23 december 2008

Vintips - Jigsaw Pinot Noir


Ett av gårdagens inköp från Burgundy Wine Company har redan hunnit konsumeras. Vi korkade upp 2007 Jigsaw Pinot Noir från Oregon till några goda ostar. Det kändes lite grann som barnarov, och jag tror att den resterande flaskan får följa med hem till Sverige och vila sig lite i källaren innan den svarta plastkorken dras. Detta är en Pinot Noir i den lättare stilen, med mycket röd frukt, lite syra och ganska beskedliga tanniner. Jag associerar till väl utspädd hallonsaft. Inget kraftpaket alltså, men ett behagligt sommarvin i rätt sammanhang.

måndag 22 december 2008

Burgundy Wine Company


På väg till affären där vi handlar mat under besöket på Manhattan, så får jag syn på en skylt som får mig att stanna till: Burgundy Wine Company.  Det ligger helt enkelt en ganska exklusiv vinbutik på denna relativa bakgata mitt på Manhattan. Jag är ju givetvis tvungen att kliva in och stilla min nyfikenhet. Jag möts genast av en kunnig säljare som inleder med att bjuda på två Rhone-viner ur sortimentet. En bra start....

Det visar sig att denna anspråkslösa butik är utsedd till en av de femtio bästa vinaffärer i hela USA av ett stort vinmagasin. De har specialiserat sig helt och hållet på tre områden: Bourgogne, viner från Rhone-dalen och Pinot Noir från Oregon, och här är utbudet minst sagt imponerande. Jag tror aldrig att jag har sett så många Bourgogne Grand Cru på ett och samma ställe förut, möjligtvis undantaget Lavinia i Paris. Säljaren anförtror mig också att det som visas i butiken är bara ca. 15% av deras totala sortiment. Resten finns i källaren, men han kan lätt göra en sökning i datorn om jag letar efter något speciellt. Jag själv tycker att de 15% som jag ser runt omkring mig räcker ganska långt.

Eftersom just Bourgogne ligger mig särskilt varmt om hjärtat så blir det en härlig stund i butiken. Jag skulle lätt ha kunnat bränna hela semesterkassan på dyrgriparna, men det känns ju lite knäppt att åka till Manhattan för att köpa franska viner som sedan skall släpas tillbaka över Atlanten. Till slut blir det istället ett par Pinot Noir från Oregon: 2007 Jigsaw och 1997 St Innocent, men sedan kunde jag inte hålla mig ifrån bourgognerna helt och hållet. I en "lagerrensningslåda" hittar jag en 2004 Mazy-Chambertin Grand Cru till ett ganska överkomligt pris, från producenten Armelle & Jean-Michel Molin. Detta är en liten familjefirma i byn Fixin i norra Cote de Nuits. Det skall bli spännande att se hur de har klarat av det ganska svåra året 2004. Men vinerna från Gevry-Chambertin brukar må bra av några år i källaren, så jag får väl vänta ett tag först.

Om ni befinner er på Manhattan så är Burgundy Wine Company en väldigt trevlig upplevelse för en vinentusiast. Adressen är 143 West 26th Street, mellan 6:e och 7:e avenyn.

Statue of Liberty och Liberty School Cabernet Sauvignon


Idag blev det en utflykt till Statue of Liberty och Ellis Island. Klarblå himmel och många fina foton, men också årets kallaste dag med en bitande vind. Därför smakade den varma svenska glöggen oerhört gott när vi kom tillbaka.

Apropå Liberty, igår kväll korkade vi upp den nyligen inköpta 2006 Liberty School Cabernet Sauvignon till D:s fantastiskt goda lasagne. Detta vin drack vi ganska ofta då vi bodde i Atlanta, och det var alltid ett säkert kort. Det smakade förvisso bra nu också, men mina preferenser har kanske utvecklats något sedan jag drack det senast. Fortfarande inbjudande, lättdrucket, med mjuka tanniner och mycket röd frukt. Nu tyckte jag dock att syrorna var aningen för höga, och vinet lite tunnare i mitten. Gott, men ingen fullträff!

lördag 20 december 2008

Union Square Wines & Spirits


Att strosa omkring på Manhattan är alltid en upplevelse, och oftast en trevlig sådan, även om kylan bet lite i kinderna idag, -5 grader. Området kring Union Square erbjuder bra shopping, restauranger och en populär utomhusmarknad i parken. Efter en god och mycket amerikansk lunch på Heartland Brewery hamnade jag på Union Square Wines & Spirits. Adressen är 140 4th Avenue, ett kvarter söder om själva Union Square, vid korsningen med 13th Street.

De hade ett mycket imponerande utbud av internationella viner, bland det bästa jag sett i USA, men det amerikanska sortimentet var i gengäld lite mindre, men av mycket hög kvalitet. Förutom dyrbara klassiker som Silver Oak, Shafer, Ridge och Cakebread, fanns det ett intressant utbud från lite mindre producenter. Jag fastnade för följande flaskor:

2006 Joel Gott 815 Cabernet Sauvignon - California Blend
2006 Ridge Three Valleys - Zinfandel från Sonoma County
2007 Layer Cake Cabernet Sauvignon - 100% Cab från Napa Valley
2007 Montinore Estate Pinot Noir - från Willamette Valley i Oregon
2006 Liberty School Cabernet Sauvignon - gammal favorit från Paso Robles

Nu återstår att bestämma sig vad som skall drickas upp på plats, och vad som åker hem i frigolit-lådan.

Jul i New York, nyår i Florida


Nu befinner vi oss i USA, närmare bestämt mitt på Manhattan. Det blir julfirande här med svåger och svägerska, och sedan drar vi vidare till Florida Keys för lite sol och bad. Jag kommer med andra ord inte att befinna mig i närheten av några intressanta amerikanska vingårdar den här gången, men jag hoppas ändå kunna rapportera om lite amerikanska vinupplevelser, från restauranger och vinbutiker. Jag har med mig min kära frigolitlåda med plats för 12 flaskor. På vägen hit innehöll den bara en flaska äkta svensk glögg till svågern, men jag hoppas fylla den med lite spännande amerikanska flaskor under resan gång, att forsla hem till källarskrubben. Fortsättning följer......

Oljebaren och Jean-Luc Thunevin

För ett par dagar sedan var jag på Oljebaren på Torsgatan i Stockholm. Detta är en liten, gemytlig bistro, som också säljer egenimporterade olivoljor, därav namnet. Vi åt gott, men upptäckte också ett mycket trevligt vin. Vår servitör, som var både kunnig och entusiastisk, rekommenderade 2005 Cuvee Constance från Domaine Calvet-Thunevin, och vi är glada att vi lydde rådet. Fylligt, fruktigt med sötaktig strävhet. Jag får associationer till både körsbär och lite mörk choklad, uppbackat av mineraltoner. Mumsigt! Cuveen är en blandning av 45% Grenache, 45% Carignan och 10% Syrah, och vinet kommer från byn Maury i södra Frankrike, inte långt från spanska gränsen. 

En av herrarna bakom vinet är Jean-Luc Thunevin, som skapat St Emilions mest omtalade vin, Chateau Valandraud. Detta är också ett av de dyraste Bordeaux-vinerna, så jag lär inte få tillfälle att dricka det i första taget. Men Thunevin har också relativt nyligen lanserat sitt senaste projekt, 2005 Bad Boy, gjort på inköpta Bordeaux-druvor, mestadels Merlot. Servitören pratar engagerat även om detta vin, och visar stolt upp en flaska från hyllan. Den får vi prova vid nästa besök. Man kan också hitta Bad Boy i beställningssortimentet för 199 kr, om man inte har vägarna förbi Oljebaren. Vinovativa importerar alla Jean-Lucs viner.

lördag 13 december 2008

Vintips - La Vigne de Jade


Jag beslöt mig för ett snabbt smakprov ur veckans vinleverans från Australian Wineclub. Valet föll på 2005 La Vigne de Jade, ett Cotes du Rhone Villages, från byn Visan. Den ligger rakt norr om Gigondas och alltså öster om Rhone-floden. Vinet är biodynamiskt odlat, och lär vara uppkallat efter vinmakaren Remi Pouizins dotter, Jade. Druvblandningen är 50% Grenache och 50% Syrah. Egendomen heter Domaine la Fourmente, och har varit i familjen Pouizins ägo sedan 1922. Förutom vin odlar man även lavendel, och säljer sin egen lavendelolja.

Vinet då? Jo tack, det smakar mycket bra. Fruktigt med röda bär och svarta vinbär i doften. I munnen charmigt lättdrucket, men ändå fylligt med väl integrerade tanniner och en härligt lång och kryddig avslutning. Detta gav mersmak. Man kan beställa direkt från Australian Wineclub i lådor om 6 eller 12 flaskor. Priset ligger på 139 kr flaskan.

onsdag 10 december 2008

Australian Wineclub leverans #4


Ikväll så levererades den fjärde och sista vinlådan för året från Australian Wineclub. Ett ganska intressant innehåll den här gången, som såg ut som följer:

2005 Innocent Bystander Sangiovese Merlot - från Yarra Valley i Australien
2004 Best's Victoria Shiraz - Ytterligare en australiensare från Victoria
2005 La Vigne de Jade - Cotes du Rhone Villages
2006 Cru Monplaisir - Bordeaux Superieur
2005 Bodega Senoro de Ayles Merlot Tempranillo - Carinena, Spanien 
2004 Los 800 - Priorat, Spanien

En härligt mångfacetterad blandning från Australien, Frankrike och Spanien således. Jag ser framför allt fram emot att prova Innocent Bystander, Los 800 från Priorat och La Vigne de Jade. Med varje vin följer en liten upptryckt beskrivning , med ett matchande recept på baksidan. Här skriver man ofta ut att vinet bör lagras ett par år. Det gillar jag. Åtminstone Los 800 och La Vigne de Jade deklareras dock som drickmogna nu, så recensioner följer snart.

Mark Majzner, Australian Wineclubs grundare, har nyligen startat en blogg, kallad Vinfrihet, där han inte tvekar att puckla på Systembolaget, Posten och andra ärevördiga institutioner. Ganska läsvärt, och visst är det härligt med friska entreprenörer som vågar utmana.

 

lördag 6 december 2008

Julkalas med vin

För andra året i rad samlar vi vänner för ett knytkalas i julens tecken. Det blir ett riktigt bra julbord när många bidrar, det kan jag lova. Livat också, med 9 vuxna och 9 barn i huset. Till julbordet hör ju definitivt öl och snaps, och vi avvek på intet sätt från denna tradition. Det finns dock ett par tricks för att ändå klämma in lite vin i julkalasandet.

Vi börjar med en generös löjromstoast innan vi angriper det egentliga julbordet. Till detta serveras givetvis champagne. Idag blev det Jacquart Brut Mosaique och Juget Brunet Tradition. Jacquart är ett stort kooperativ i Reims. Deras standardchampagne går att få för en överkomlig peng på Systemet, 209 kr, och den levererar bra. Friskt chardonnay-dominerad druvsammansättning, med lite äpple och citrus i smaken. Juget Brunet, å andra sidan, är en liten producent i byn Ay, som gör fylliga champagner med ett stort inslag av pinot noir. Detta är en utmärkt måltidschampagne, och en av mina personliga favoriter, men till löjrommen passade nästan Jacquarts friskhet ännu bättre. Juget Brunet beställer man lättast i beställningssortimentet via importören, Spruce Up

Till desserten hoppade vi över den mäktiga Ris-a-la-Maltan, utan gick istället på ostarna. En mogen Stilton på pepparkaka förtjänar sannerligen portvin. Detta är en given kombination i jultider. Idag serverades dels pålitliga Graham's Late Bottled Vintage från 2001, dels Warre's Otima 10 Year Old Tawny. Bägge två goda, men jag föredrog nog den lite fylligare Late Bottled Vintage till den salta osten. God jul!  

Vintips - Ladairo Godello


Igår kväll så drack vi ett lite udda spanskt vitt vin. 2007 Ladairo Godello kommer från det lilla vindistriktet Monterrei i Galicien, nära gränsen mot Portugal. Godello är namnet på druvan, som åtminstone jag inte stött på tidigare. Det var dock en riktigt trevlig bekantskap. Härliga dofter av tropiska frukter och en helt torr men fyllig smak, med drag av päron och äpple. Detta är en tillfällig nyhet från november-släppet, men det finns flaskor kvar för 98 kr. Här kan ni läsa lite mer om vinet: Goda Spanska Viner.  

torsdag 4 december 2008

Georg Breuer igen



Så var det dags för ytterligare en Tysklandsresa i tjänsten, och på väg tillbaka till flygplatsen så svängde hyrbilen av någon konstig anledning av autobahn och styrde mot Georg Breuer i Rudesheim. Vad gör man inte för lite vin?

Vid det senaste besöket var det ganska utplockat på hyllorna eftersom 2007:orna inte släppts ännu. Den här gången var det lite bättre, även om jag fortfarande hade hoppats hitta några av Breuers olika "Berg". Dessa vingårdsbetecknade viner tar tydligen slut så fort de släpps, men de finns ju fortfarande på Systemet för en vacker slant. Istället fick jag nöja mig med 2007 Terra Montosa. Detta är en cuvee, dvs. ett blandvin, gjord på druvor från Breuers cru-vingårdar i Rudesheim och Rauenthal. Här får man ett härligt fylligt Riesling-vin, med mineraltoner och underbara aprikos och persikosmaker, och lite fint balanserad citrus som avslutning. 2007 anses vara ett mycket bra år i Rheingau, och det här vinet kommer att utvecklas väl i källaren.

Jag fastnade också för en smaskig Auslese. En halvflaska 2007 Georg Breuer Rheingau Rieseling Auslese för ynka 9 euro är ett riktigt fynd. Detta vin är perfekt som avslutning på en måltid, antingen till desserten eller på egen hand. Förvisso sött, men inte klibbigt, utan fin balans med syrorna.


PS. Detta råkar vara mitt hundrade inlägg på den här bloggen sedan starten i april. Det har varit roligt, lärorikt, och faktiskt riktigt avkopplande, så jag varnar er redan nu. Det finns stor risk för att det blir några hundra inlägg till.