lördag 31 januari 2009

Vintips - Domaine Durieu


Vi hinner med ytterligare ett vin levererat av Australian Wine Club denna helg, men nu är vi ganska långt ifrån Australien. Vi dricker 2005 Domaine Durieu, från Plan de Dieu, en av de byar som har rätt till appellationen Cotes du Rhone Villages. 

Druvblandningen är 80% Grenache och 20% Syrah. Doften ger peppar och mörka bär. I munnen är det mera frukt, bra balanserade tanniner och ektoner. Detta gillar jag. Vinet skulle säkert vinna något på ytterligare lagring, men är mycket njutbart redan idag. Ett perfekt matvin till en god köttbit. Vinet köps från Australian Wine Club i lådor om 6 eller 12 flaskor. Beställ på nätet så levererar de till dörren, eller så hämtar man ut det på närmaste Systembolag. Priset per flaska ligger på 127 kr.

Vintips - Sileni Pinot Noir


Många av vinerna som levererats av Australien Wine Club under förra året har åkt rakt ner i källaren, men nu börjar det bli dags att smaka av en del flaskor. Vi börjar med 2007 Sileni Cellar Selection Pinot Noir. Detta vin kommer från Hawke's Bay i Nya Zeeland, ett område på Nordön, kanske mer känt för Cabernet Sauvignon och Chardonnay.

Doften ger mycket typiska hallontoner. I munnen kommer mera hallon, lite örter och mycket frisk syra. Detta är ett ungt vin som mår bra av en rejäl luftning. Direkt från flaskan är det ganska bångstyrigt, men det blir klart njutbart efter några timmar i karaffen. Vinet kan beställas på nätet från Australian Wine Club, i lådor om 6 eller 12 flaskor. De levererar till dörren, så där ligger Systembolaget i lä. Priset per flaska är 148 kr, men lägger man på leveransavgiften på 190 kr per låda så blir det genast lite svårare att räkna hem.

tisdag 27 januari 2009

Viner från Konstnärsbaren

Idag hade jag återigen nöjet att få göra ett krogbesök å tjänstens vägnar. Vi hamnade på Konstnärsbaren, eller kort och gott KB, en väl insutten institution som funnits på Smålandsgatan mellan Birger Jarlsgatan och Norrmalmstorg sedan 1931. De håller dock fortfarande stilen med bra klassisk mat, och en lugn miljö, där det faktiskt går att föra en affärskonversation i normal samtalston.

Vinlistan är inte enorm, men svenskt lagom, med väl utvalda viner och trevliga små beskrivningar. Det är en viss frankofil slagsida, men inte mig emot! Jag håller mig alltså till Frankrike ikväll och det blir inledningsvis en Crozes Hermitage, 2006 La Petite Ruche från M. Chapoutier. Detta 100% Syrah, kryddig peppar, mörk frukt, smakrikt och välgjort, men inget som kommer att fastna i mitt minne länge.

Till varmrätten väljer vi fisk. Jag får in en delikat grillad röding, och till detta passar 2007 Domaine Vacheron utmärkt. Detta är en mycket ren och krispig vit Sancerre med både äpple och citrustoner. Jag tyckte den var riktigt bra, men så har jag också sedan länge varit svag för Sancerre och dess grannar i den övre Loire-dalen. Det är alltid kul att komma tillbaka till gamla favoriter, och se att de håller än, både vad gäller restauranger och viner.

lördag 24 januari 2009

Vintips - St Innocent Pinot Noir


Vi fortsätter att botanisera bland de äldre flaskorna i källaren. Om vi nu skall minska på lagret så är det väl lämpligast att börja bakifrån, eller hur. Idag föll valet på 1997 St Innocent Seven Springs Vineyard Pinot Noir. Detta Oregon-vin från Willamette Valley är faktiskt ett inköp från den nyligen avslutade USA-resan. Jag hade nog inte själv kommit på att spara en Oregon Pinot Noir i 12 år, men säljaren på The Burgundy Wine Company på Manhattan övertygade mig om att detta var ett bra köp. Han hade rätt!

Färgen är förvånadsvärt djup och mörk, men med lite tegeltoner i kanten. Doften ger först lite unket stall, med det försvinner helt efter en tid i karaffen. Istället framträder mörka bär och kryddor. I munnen ganska hög syra, härliga björnbär, och bra bett i tanninerna. Detta är riktigt bra, och perfekt drickbart nu, efter 12 år. Jag borde ha köpt fler flaskor, men transporten över Atlanten avskräckte. Nu kommer jag definitivt att hålla ögonen öppna efter St Innocent igen.

fredag 23 januari 2009

Duktig marknadsförare som Systembolags-VD

Idag utsågs Magdalena Gerger från Arla till ny Systembolags-VD. Jag känner Magdalena lite grand, då vi satt tillsammans i juryn för en reklamtävling för en tid sedan. Mitt intryck är att hon är en synnerligen kompetent person, och en proffsig marknadsförare, så det skall bli riktigt intressant att se vad hon kan åstadkomma på det statliga monopolet. Intelligent marknadsföring och en ännu bättre kundservice är väl precis vad som krävs för att kunna fortsätta motivera detta otidsenliga försäljningsmonopol. Kul att man vågar satsa på en person med gedigen näringslivserfarenhet istället för ytterligare en statstjänsteman med politikerbakgrund.

Vintips - Schoenenbourg Riesling

På Systembolaget släpptes för några månader sedan en Alsace Grand Cru Riesling för en rimlig peng. Ikväll är det dags att smaka. Vi talar alltså om 2005 Comtes D'Isenbourg Schoenenbourg Riesling. Doften talar direkt om gröna äpplen. I smaken tillkommer en fin honungston. Det är ett torrt vin, men det finns en liten sötma kvar i bakgrunden (14 g socker per liter). Mat-matchningen idag består av pinfärska räkor från Smögen, och det går alldeles utmärkt. Denna Alsace Grand Cru får man på Systemet för 149 kr.

söndag 18 januari 2009

Vintips - Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr


En av de mest kända och beundrade producenterna i Mosel-dalen, Dr Loosen, fick bidra till kvällens måltidsdryck. Vi dricker 2007 Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett. Doften ger sötmogna persikor och jag förnimmer också lite ananas. I munnen blandas den tropiska söta frukten med rejäla citrussyror, i en mycket fin balans. Alkoholhalten är bara 7,5% och det är ett halvtorrt vin med ganska mycket restsötma kvar. Helt enkelt ett underbart vin för sommarbersån, men till kvällens mustiga fisksoppa kunde jag ha gjort ett betydligt bättre (och torrare) val. Nyfikenheten bedrog visheten. Om ni ändå vill bunkra upp inför sommarens aperitifer så finns vinet nu som tillfällig nyhet på Systemet för 129 kr.

lördag 17 januari 2009

Vintips - Domaine de Rochepertuis


Nu när vi är inne i 2009 känns det relevant att göra en liten inventering av de 90-talsflaskor som ligger i källaren, för att se vad som kan tänkas vara drickmoget nu. Jag hittar då 1997 Domaine de Rochepertuis från Cornas in norra Rhone-dalen. Vinerna från denna AOC brukar vara riktigt lagringsdugliga, men det kan ändå vara dags för ett smakprov efter 12 år. Den här flaskan är inhandlad på Heathrows flygplats för ett antal år sedan, då den klassiska vinhandlaren Berry Bros & Rudd ännu hade en trevlig liten filial på Terminal 3. Jag tror tyvärr inte att den finns kvar, utan idag får man åka in till St James i London och handla i den ursprungliga butiken istället.

Cornas är en ganska liten, och ibland bortglömd appellation som ligger på den västra Rhone-stranden, söder om St Joseph. De är kända för att göra lite egensinniga, rustika viner som kräver tålamod. Jag kommer väl ihåg när jag först stötte på Cornas. Det var i en vinbutik i Helsingör. Jag var väl bara drygt 20 år gammal och mina jämnåriga kamrater bar ut flak med elefant-öl, medan jag botaniserade bland vinerna. En flaska Cornas fångade mitt intresse, och jag tog den till kassan för att betala. Vinhandlaren spände då blicken i mig och frågade: "Vet du vad du köper? Det här vinet går inte att dricka nu. Det kräver minst 10 års lagring." Det låter bra svarade jag, och betalade glatt. Sedan räckte väl tålamodet bara i fem år tror jag, men det var början på vinsamlandet.

Domaine de Rochepertuis görs av firman Jean Lionnet, och det är deras prestige-cuvee. Trots åren i flaska är färgen fortfarande djupt röd. Doften ger lite tobak och tjära. I munnen kommer intensiv men torr frukt, främst svarta vinbär, uppbackat av en pepprig kryddighet och rejäla tanniner. Jag hade aldrig kunnat gissa att detta var ett 12 år gammalt vin. Förvisso gott idag men jag behöver inte ha någon brådska att dricka upp den kvarvarande flaskan. Till detta åt vi en härligt mör hjortfile, med rotfruktspytt, gräddstuvade kantareller och en rödvinssås spetsad med svartvinbärsgele. Det blev riktigt gott, och vinmatchningen fungerade utmärkt.

Bulkinköp av champagne

Idag knallade jag in på Systembolaget och köpte 15 flaskor champagne. Det kändes ganska dekadent, men tyvärr är det inte för privat bruk. I veckan som kommer så skall vi belöna ett antal återförsäljare som har gjort ett extra bra jobb under 2008, och då krävs några flaskor bra bubbel, eller smällkorkavin som mina släktingar i Skåne skulle ha sagt.

Valet föll på 2002 Palmer & Co Brut Millesime, bolagets mest prisvärda årgångschampagne, och en personlig favorit. Årgången har just bytts ut, för senast jag handlade så var det år 2000 som gällde. Priset har också gått upp med 5 kr, men 254 kr för en bra årgångschampagne är fortfarande inte avskräckande. Jag hoppas att de duktiga bilhandlarna uppskattar det också. 

fredag 16 januari 2009

Vin-applikationer till iPhone

Förutom epitetet vinentusiast, kan jag nog utan tvekan kalla mig Apple-vän också. Musiken strömmar från en iPod och detta skrivs på min kära Mac iBook. Dessutom följer min svarta iPhone med mig överallt. En av fördelarna med iPhone är utan tvivel de tusentals applikationer som går att ladda ner via iTunes, lika enkelt som man laddar ner musik. I detta utbud finns givetvis även programvara som relaterar till vin. Utan att riskera att detta blir en tech-blogg, så tänkte jag berätta om det jag har laddat ner hittills. 

WineSnob - Förutom namnet, som jag opponerar mig lite emot, så är det här en enkel men användbar applikation där man lagrar sina provningsnoteringar. 

Cor.kz - Detta är helt enkelt den underbara applikationen CellarTracker för mobilt bruk. Det innebär att hela katalogen av viner i källarskrubben följer med överallt, tillsammans med många andra av CellarTrackers funktioner. Använder man redan Cellartracker så är det här en given expansion av brukandet.

VinVin - Detta är min nya favorit. Tänk er hela Systembolagets ordinarie sortiment direkt sökbart i mobilen, komplett med Allt om Mats vinprovarpanels kommentarer och ranking. Utifrån detta kan man sedan skapa en egen lista med favoritviner. Dessutom får man den senaste månadens nyhetssläpp. Det finns t.o.m. en funktion som utnyttjar GPS-teknologin i iPhone och hjälper törstiga stackare att hitta till närmaste Systembolag. Riktigt bra!

Vintips - Duorum


Portugal har levererat ganska många trevliga och prisvärda överraskningar bland de röda viner på Systembolaget under de senaste åren. Flera har dessutom kommit från firman Joao Portugal Ramos, såsom Vila Santa och Ramos Reserva.  Ikväll provar vi en nyhet från Portugal där nämnde Ramos är inblandad igen, denna gång i par med önologen Jose Maria Soares Franco. Projektet Duorum startade så sent som i januari 2007, så vi dricker första årgången någonsin. 

2007 Duorum Colheita kommer från Duoro-dalen, och är gjord på de klassiska portvinsdruvorna Touriga Nacional, Touriga Franca och Tinta Roriz. Färgen är djupt blålila. Doften ger mycket mörka bär, uppbackat av vanilj. I munnnen, mer av samma sak, och en viss kryddighet, men allt samlat i en ganska stram stil. Ett utmärkt vardagsvin till en köttbit, för 99 kr på Systemet. 

tisdag 13 januari 2009

Vintips - Monti Garbi Ripasso

Ripasso kallas ibland lite vårdslöst för mini-Amarone, inte minst i marknadsföringssyfte. Men det finns faktiskt klara kopplingar. Vinerna görs av samma druvsorter från Valpolicella-regionen, dvs Corvina, Rondinella och Molinara. En Amarone framställs dock från torkade druvor, som får jäsa ut helt till ett starkt, fylligt vin. Vid framställningen av Ripasso utgår man istället från ett vanligt Valpolicella-vin, som får genomgå en andra jäsning tillsammans med skalrester från Amarone-produktionen, för att få ett fylligare vin, till en billigare peng. Denna metod uppfanns ursprungligen av producenten Masi på 60-talet, och har sedan förfinats ytterligare, och idag finns det många producenter i Valpolicella som gör ripasso-viner. Ur-ripasson är dock Masi Campofiorin, en Systembolagsfavorit för 105 kr.

Vid ett restaurangbesök i veckan så stötte jag på ett gott alternativ till Masis storsäljare, nämligen 2006 Monti Garbi Ripasso. En kryddig doft med fatkaraktär, som i munnen utvecklas till torkad frukt, fikon och bigaråer. En liten sylt-varning, men i rätt sammanhang, en trevlig bekantskap, för modesta 99 kr.

lördag 10 januari 2009

Prisvärt bubbel - Jaume Giro i Giro


Champagne-hyllan i källarskrubben gapar ganska tom efter helgerna, men bubblor vill vi ha, så vi plockar fram en spansk cava istället. Det blir Jaume Giro i Giro Elaboracio Artisana, från en liten familjefirma utanför Barcelona. Syrligt, friskt, snustorrt, med doft och smak av gröna äpplen. Ett utmärkt val till aperitifen, men det smakar gott till kvällens räkmacka också. Vinet finns på välsorterade systembolag för 98 kr. Ett synnerligen prisvärt alternativ till champagne, och det håller definitivt måttet i alla sammanhang som kräver bubbel.

fredag 9 januari 2009

Vintips - Chateau Tour de Marbuzet


Ikväll korkar vi upp en lite dammig Bordeaux som kontrast till alla amerikanska fruktbomber vi druckit på sistone. Det blir 2000 Chateau Tour de Marbuzet från Saint-Estephe. Detta är en Cru Bourgeois från en liten egendom på 7 hektar, som är planterad med 40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot och 20% Cabernet Franc. Doften ger stall och läder. I smaken tillkommer lite svarta vinbär, blyerts och fint balanserade tanniner. En klassisk Bordeaux från ett bra år, som börjar bli klart drickbar nu. Tyvärr finns den inte på Systemet. Jag hittade min flaska på en resa för några år sedan för 23 euro. Mycket Bordeaux-upplevelse för pengarna.

tisdag 6 januari 2009

Att gå på rött


Som ni ser lämnade vi New York i stil. Det visade sig att en stretch limo var ett betydligt billigare sätt att transportera fem personer och mycket packning till flygplatsen, än att klämma in sig i två vanliga taxibilar. Efterfrågan på dessa fordon en måndag eftermiddag är nog inte så stor, så det var lätt att förhandla sig till ett bra pris. Jag behöver väl inte påpeka att ungarna älskade det.

Till slut fick jag med mig 10 flaskor vin från USA, och som laglydig medborgare innebär detta att jag skall gå på rött i tullen. Med två vuxna i sällskapet så var vi ändå 3,5 liter över ransonen. Sagt och gjort, på Arlanda stegade jag fram till en synnerligen förvånad tulltjänsteman och bad artigt att få betala tull för 3,5 liter vin. Han plockade fram penna och papper för att kalkylera kostnaden, men när han fick klart för sig att vi enbart hade vin, och ingen starksprit, så tyckte han inte längre att det var värt mödan, utan vinkade oss vidare utan åtgärd. 

Det är långt ifrån första gången detta händer. Eftersom det numera i princip är fri införsel av vin från EU-länderna, är det kanske naturligt att det inte är så stort fokus på att driva in några kronor på de få flaskor som kommer från icke EU-länder. Laglydig var jag i alla fall, och idag kostade det inget att vara det heller.

Med 10 nya flaskor så börjar nu utrymmet i källarskrubben att kännas lite trångt. Jag börjar närma mig 200 flaskor, vilket är en rekordnotering. Det finns tre potentiella lösningar på detta problem:

  1. Montera upp ytterligare hyllplan
  2. Öka konsumtionen
  3. Skär ner på inköpen (åtminstone tillfälligt). 

Ökad konsumtion kan innebära vissa hälsorisker, och är inte fullt förenligt med nyårslöftet, så det får nog bli en kombination av alternativ 1 och 3. Fortsättning följer.....

måndag 5 januari 2009

Vintips - Sebastiani Merlot


Detta är sista kvällen i Florida. Jag kan inte säga att vi direkt längtar hem till minusgrader och snö. Speciellt inte efter morgonens löprunda på stranden i Vero Beach, dopp i Atlanten, och efterföljande slappande vid poolen. Life is good!

Nu bor vi i Miami, vid flygplatsen, för att hinna med ett tidigt morgonflyg. Vi hinner också med en sista flaska vin innan hemfärd. Det blir 2004 Sebastiani Sonoma County Merlot. Sebastiani är ett familjeägt företag som varit igång i vinbranschen sedan 1904. Deras anläggning ligger i själva staden Sonoma, och vi var där på besök för drygt 10 år sedan. Jag kommer ihåg att de hade en mycket pedagogisk visning av vinproduktionen från druva till flaska, och en trevlig provning efteråt.

Sonoma Merlot är en blandning av druvor från sex olika vingårdar i Sonoma County. Färgen är djupt röd, och doften avslöjar plommon och körsbär. Frukten går igen i smaken. Det finns lite tanniner också, men de är väl maskerade av eklagringen. "Very smooth" som en amerikan hade uttryckt det. Det är gott och lättdrucket, och får mycket höga betyg av C. Jag gillar det också, men det är pang på rödbetan, utan mycket komplexitet. Gott men inte särskilt spännande.
 

fredag 2 januari 2009

Vintips - J. Lohr Riverstone Chardonnay


En dryg kilometer från vår semester-stuga ligger Islamorada Fish Company. Det är både en utmärkt fiskrestaurang, där man sitter utomhus, direkt på bryggan och äter, och en fiskmarknad. Idag köpte jag en påse färska jätteräkor där. Det finns tydligen en särskild sort som fiskas runt Florida Keys, som är rosa till skillnad från den vanliga gråa varianten. Nåväl, dessa pinfärska räkor skalades och frästes upp i rikligt med smör, finhackade vitlök och lite het habanero-sås. Till detta serverades en avocado-sallad. Det var gudomligt gott, om kocken får säga det själv.

Men vad drack vi då till detta. Jo, vi lutade oss mot pålitliga Jerry Lohr igen. Denna gång blev det 2007 J. Lohr Riverstone Chardonnay, från Arroyo Seco i Monterey. Mycket grapefrukt, både i doft och smak. Sedan kommer smekande vaniljtoner från eken. Publikfriande gott, och en bra matchning både till den feta avocadon, och de heta räkorna. En passande avslutning på vår vistelse i Islamorada. Imorgon drar vi vidare lite norrut i Florida, till Vero Beach på Atlant-kusten.

torsdag 1 januari 2009

Nyårsbubbel


Martini's Fine Wine & Spirits i Islamorada hade exakt tre olika champagner i sortimentet: Moet & Chandon, Gula Änkan och Duval-Leroy Brut. De två första var löjligt högt prissatta, och den sista hade jag aldrig provat förut, så valet var enkelt.

Duval-Leroy Brut har först en markant doft av jäst, och sedan kommer lite citrus fram. I munnen, fina små bubblor, mera citrus och mineraler. Druvblandningen är 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay, men jag hade gissat på mera Chardonnay. Ett urval champagner från Duval-Leroy finns i Systemets beställningssortiment. Ett bra nyårsvin, men det bästa med det här nyåret är palmerna, den vackra stjärnklara natten och den fantastiska temperaturen. Dags att gå ut och skåla på bryggan, i shorts. Gott nytt år!