söndag 22 april 2012

Rhône-favorit i repris

Härom sommaren så var 2007 Cuvée Du Vatican Côtes du Rhône Villages en verklig succé vid grillning och umgänge på terrassen. Nu finns årgång 2010 till försäljning via beställningssortimentet. En liten låda om sex flaskor kostar 654 kr, så vi tyckte det var lämpligt att kontrollera om denna gamla favorit fortfarande höll måttet.

Doften ger röda bär, och i munnen en fyllig bärighet. Frukten är kanske inte riktigt lika slösande generös som 2007:an, men här finns mycket godsaker ändå. Kombinationen av bärfrukt, lite pepprighet och en härlig lakrits-avslutning får åtminstone mig att gå igång. Detta är fortfarande väldigt mycket vin för pengarna. Det kommer nog att bli en favorit vid grillen även denna sommar, om den behagar komma någon gång.

Pinor Noir-helg

Det har väl inte undgått någon läsare av denna blogg att min favorit-druva är pinot noir, och gärna då från Bourgogne. Under den gångna helgen var det dock dags att prova lite pinot även från Nya Världen. På fredagkvällen inledde vi med en argentinare minsann. Det var 2009 Salentein Reserve Pinot Noir från Uco Valley i Mendoza-distriktet. Vingården ägs av en framgångsrik holländsk entreprenörsfamilj, och flaskan är inhandlad under resa i Nederländerna. Detta är en smakrik, nästan kryddig pinot noir med viss röd frukt, men utan den höga syra som man hittar i de flesta europeiska viner från denna druva. Jag tyckte det smakade riktigt bra, om än inte lika nyanserat som en elegant Bourgogne.

Nya Världen-temat fortsatte sedan även under lördagen. Då var det dags för Nya Zeeland att bidra med god pinot noir. Vi korkade upp 2008 Craggy Range Zebra Vineyard Pinot Noir från Bendigo i Central Otago. Denna ganska exklusiva nya zeeländare (279 kr då den släpptes på Bolaget) erbjuder plommon av det lite syrligare slaget, och även toner av kaffe och choklad i avslutningen. Inte dumt alls!

På söndagkvällen avslutades denna pinot noir-helg med en halvflaska av Berry Bros and Rudds härtappade 2009 Extra Ordinary Red Burgundy. Leverantör av detta vin är Maison Roche de Bellene, Nicolas Potels negociant-business i Beaune. Det är en specialblandad cuvée som verkligen är härligt ursprungstypisk. Här får man både syrliga hallon och jordgubbar med en frisk och lätt touch. Hade jag bott i London, på lagom avstånd från BBR, så hade detta varit mitt hus-vin. Vive Bourgogne!

Alkohol-rekord!

Med ovanstående rubrik så tror kanske den uppmärksamme läsaren att jag nu har supit till ordentligt, men så farligt är det inte. Däremot har jag just druckit ett vanligt rödvin med den rekordhöga alkoholhalten 15,9%. Min kära hustru är mycket förtjust i Zinfandel-viner, och även jag kan tycka det är gott ibland. Efter senaste USA-semestern så hemförde vi en del flaskor, och nu skulle 2007 Gamba Zinfandel från Russian River Valley korkas upp.

Doften är full av söta mörka bär, främst björnbär. I munnen en fortsatt yppig björnbärssmak, med viss stadga från tanniner och en smått pepprig avslutning. Det är tveklöst en fruktbomb, med extra av allt, men frukten lyckas faktiskt med konststycket att dölja alkoholhalten ganska väl. Detta är en riktigt trevlig Zinfandel, trots alkoholstyrkan får vi väl säga.