måndag 9 juni 2008

Favorit i Bourgogne - Domaine Lucien Jacob

Domaine Lucien Jacob är en vinproducent i den lilla byn Echevronne, i en dalgång en bit bortom de berömda Corton-sluttningarna. Många svenskar har redan stiftat bekantskap med familjen Jacob via Dina Vingårdar, konceptet där man kan "hyra" en vinrad. Domaine Lucien Jacob är en av deras populäraste vingårdar, och det var också så jag först kom i kontakt med dem. Efter att ha betalt årshyran, och dessutom förskottsbetalat för tre lådor vin, så var det dags att hämta hem dyrgriparna. Jag packade in hela familjen i bilen, med ett dyrt och heligt löfte om hotell med pool, och sedan bar det av söderut, den heta sommaren 2003. 

Väl nere i Bourgogne så insåg jag att med två små barn i släptåg så fick man maximera vingårdsbesöken till högst ett om dagen, men detta skulle då göras grundligt. På Domaine Lucien Jacob fick vi först beskåda de berömda vinraderna vi hyrt, sedan bar det av tillbaka till familjens fastighet mitt i byn, vid torget och kyrkan. Där i källaren produceras utmärkt vin, och vi lät oss också väl smaka i deras provningsrum. Jag föredrar deras röda viner, och där är det svårt att gå fel.

Det finns en utmärkt Hautes Cotes de Beaune, ett bra sommarvin i den lättare stilen, som gärna kan serveras en smula kylt. Sedan gör de också en mycket trevlig Savigny Les Beaune. Vi avnjöt årgång 2004 på terassen under helgen. Dessa viner är mycket överkomliga prismässigt, och man köper dem gärna lådvis. I en något högre prisklass finns en Gevry Chambertin och en Beaune Premier Cru från läget Les Cents Vignes. Dessa flaskor har också letat sig ner i min källare.

När man är på besök så inser man att Domaine Lucien Jacob även attraherar de lokala byborna. De kommer i en strid ström, inte i första hand för vinerna, utan för att köpa den högkvalitativa Creme de Cassis som också tillverkas här. Det finns även Creme de Mur (blåbär), och min personliga favorit, Creme de Framboise (hallon). Med några dylika flaskor med sig hem i bagaget, är det sedan lätt att muntra upp sig i det svenska vintermörkret genom att blanda en sagolik Kir.

Vi blev så förtjusta i Domaine Lucien Jacob att vi gjorde ett återbesök sommaren 2006, men denna gång utan någon dyr vinradshyra. Bemötandet var dock minst lika vänligt, provningen lika generös, vinerna lika goda, och sist men inte minst, priserna lika bra. Åk dit, och ni behöver inte ta omvägen via Dina Vingårdar!  

Inga kommentarer: