söndag 12 april 2009

La Spinetta Ca' Di Pian


Idag är det noshörningspremiär. Jag har givetvis läst mycket om La Spinettas viner vid det här laget, men ännu inte smakat. Vid ett besök i Rom förra året fyndade jag en flaska 2005 La Spinetta Ca' Di Pian, och idag var det dags att smaka. Detta är en Barbera d'Asti från ganska unga vinstockar. Doften är intensiv med framför allt blåbär. I munnen är syran hög, och jag kommer att tänka på tranbärssylten till Thanksgiving Turkey. Det finns också lite kärnbitterhet i en ganska tuff avslutning. För mig en liten lätt besvikelse idag, men vi gjorde nog inte riktigt vinet full rättvisa. Först och främst så missade jag dekanteringen, och luft gör definitivt vinet gott. Dessutom är detta ett ännu ungt vin som utan tvivel kommer att utvecklas ytterligare. Jag vill dricka det igen om två år, till en vällagad måltid. Det är spännande redan nu, men då kommer det att bli det en betydligt större vinupplevelse än kvällssippandet idag.

2 kommentarer:

JOel sa...

Absolut en klar favorit! Riktigt bra vin. Kul att läsa om vinet från Georgia - har aldrig testat vin därifrån. Det får bli en resa framöver. Och trevlig blogg!

Putte sa...

Tack för det. Georgia är definitivt värt ett besök. Jag har själv bott fem år i Atlanta, och en timme norrut därifrån hittar man vacker natur, en charmig gammal guldgrävarstad, och dessutom några undangömda vinodlingar. Three Sisters Vineyards är bäst av dem.