fredag 19 juni 2009

Midsommarviner


Sill och en liten nubbe klarades av redan till midsommarlunchen, så att kvällen kunde ägnas åt mer väsentliga saker, såsom grillning och viner. Vi kör lite knytkalas med närmaste grannarna, och svåger och svägerska ansluter också. Bubbel är alltid en bra inledning. Idag blir det NV Palmer & Co Brut. Det är en frisk och härligt champagne med ganska mycket citrus, som passar utmärkt som aperitif. Den kvalar dessutom in i budgetklassen på Systembolaget för 219 kr.

Kvällen fortsätter med lite saftig entrecôte på grillen. Till köttbiten dricker vi inledningsvis 2003 Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz. Den har luftats i karaffen några timmar och bjuder på en ganska yppig fruktdoft, främst av plommon. I munnen blir det mera plommon, men balanserat av rostade fat, och angenämt pepprig avslutning. Det smakade utmärkt, och går att köpa på närmaste Systembolag för 159 kr.

Bin 28 blev dock enkelt brädat av nästa vin, som min kära granne bidrog med. Han hade med sig 2007 Xavier Chateauneuf du Pape, som jag provade på Grappe för en tid sedan, och tyckte om redan då. Det matchade det vitlöksmarinerade köttet perfekt, och är trots sin ungdom mycket njutbart redan nu.

Avslutningen på måltiden blev en klassisk kombination, färska jordgubbar och 2008 Prunotto Moscato d'Asti. Vinets låga alkoholhalt, diskret pärlande bubblor, lagom sötma för att matcha de syrliga jordgubbarna och en härlig päronton i smaken, ger allt man kan begära av ett dessertvin. Detta är ett fynd för 99 kr på helflaska. Glad midsommar!

Inga kommentarer: