måndag 22 juni 2009

Penfolds Bin 389 vertikalprovning


Sommarens första semesterdag ägnas delvis åt vinprovning, och det är ju alltid trevligt. Penfolds har bjudit in till en global provning av Bin 389. Denna genomförs samtidigt i 12 länder via live webcast under ledning av vinmakaren själv, Peter Gago, direkt från Vinexpo i Bordeaux. Ett ganska ambitiöst upplägg med andra ord. Det är egentligen en provning för pressen, men en och annan bloggare verkar också ha halkat med, så där sitter jag förväntansfull i ett konferensrum på Hotell Clarion Sign en måndag förmiddag, tillsammans med gräddan av Sveriges vinskribenter. 

Framför oss har vi sex glas av Penfolds Bin 389, av årgångarna 1976, 1985, 1991, 1998, 2002 0ch 2006. Peter Gago framträder på storbildsskärm och har även med sig en panel av fyra vinexperter som bisittare, bl.a. Mats Hanzon från Allt om Vin. Vinerna sörplas, spottas och kommenteras från bildskärmen i en ganska rask takt, men det är både kunnigt och underhållande. Dessutom har man ju själv möjlighet att sörpla, spotta eller svälja samma viner i samma takt.

Bin 389 är ett blandvin med ungefär 50/50 Cabernet Sauvignon och Shiraz, även om andelen Cab kan nå upp över 60% i vissa årgångar. Druvorna tas från ett flertal olika vingårdar och regioner runt om i Australien, för att uppnå en viss konsekvent stil, oavsett odlingsförhållanden och väder. Peter Gago pratar om "making the wine to a style" och jämför sin vinmakarfilosofi med de olika producenterna i Champagne som oftast har en "house style" som de försöker leverera år efter år.

Här är mina egna intryck av de sex årgångarna:

1976: Tegelrödbrun färg. Intensiv doft av läder, tobak, fikon och choklad. I munnen är syrorna ganska höga och frukten lite uttorkad. Fortfarande mycket gott men smaken matchar inte riktigt den helt fantastiska doften.

1985: Pete Gago erkänner själv att detta var ett besvärligt år för dem, med mycket våta förhållanden. Jag förnimmer lite gräsiga toner, mjuka tanniner och en klart tunnare kropp än de andra åren. Fortfarande gott men det svagaste året i provningen.

1991: Doften ger mig mest associationer till Cabernet Sauvignon, med lite gräsighet och blyertspenna bland all den mörka frukten. I munnen mycket harmoniskt med mörk frukt, choklad, kaffe och tydlig ekfatskaraktär. Tanninerna är väl integrerade. Detta vill jag definitivt dricka till en rejäl köttbit. Mycket gott! 

1998: Detta är verkligen ett vin med punch. Det har mycket av allt. Mörk frukt, choklad, kaffe, lite läder, lite lakrits och en härlig fyllighet och strävhet. Jag gillar det skarpt, men det kräver mat till för att kunna njutas på rätt sätt. Det känns fortfarande ungt så några års extra lagring skadar nog inte heller. 

2002: Doften är inte lika framträdande som de andra årgångarna. Istället för kraftig frukt får man lite mint-toner. I munnen är det väl balanserat, men definitivt nedtonat jämfört med kraftpaketet från 1998. 

2006: Knappt drickbart nu, för tanninerna är för dominanta, men det har säkert fantastisk lagringspotential. Fin frukt finns där som kan matcha strävheten när tidens tand har fått göra sitt. Göm och glöm i minst 10 år. 

Detta var på det hela taget en mycket intressant provning. Doften från 1976 Bin 389 kommer jag att minnas länge, och 1991 och 1998 var också fantastiskt goda. Förutom dessa utmärkta viner så gav också webcast-upplägget mersmak. Tekniken fungerade i stort sett felfritt med både bra bild- och ljudåtergivning.  Peter Gago med gäster gav provningen en helt ny dimension. Varför har inte fler vinproducenter runt världen kommit på detta marknadsföringsknep? Bra jobbat Penfolds. 

PS. Årgång 2004 av Bin 389 finns nu i beställningssortimentet för 299 kr.

Inga kommentarer: