måndag 3 augusti 2009

Kräftpremiär med tyska viner


Den första helgen i augusti brukar betyda kräftpremiär, och så även i år. På väg hem från Småland stannar vi i Väderstad för att inhandla nykokta Vättern-kräftor i den lilla ICA-butiken i byn. Det är en fem minuters avstickare från E4:an, mellan Ödeshög och Mjölby, som är väl värd att ta. Riktigt bra smak, billigare och definitivt färskare än Vättern-kräftorna i en vanlig ICA-affär. Väl hemma är det bara att duka upp och njuta.

Vi är dock inte sugna på de traditionella kräftdryckerna öl och snaps, så det får bli ett vitt vin istället. Två flaskor plockas från den tyska hyllan. Vi inleder med 2008 A Christmann Riesling från Pfaltz, som inhandlas från Systembolaget för 115 kr. Både doft och smak ger tropiska frukter som melon och ananas, med lite honung på toppen. Ett gott vin, men lite för mesigt till de salta skaldjuren. Jag tror att Breuers Riesling Sauvage för samma pengar hade varit ett bättre val till kräftorna, med mer krispig mineralitet.

Efter kräftorna kommer grannarna över för lite semesterskvaller. Då åker vin nummer två fram. Det är 1997 Schloss Johannisberg Riesling Spätlese Trocken från Rheingau. Detta vin har faktiskt samlat damm i 10 år nu. Jag köpte det 1999 på Frankfurts flygplats, och på den tiden betalade man 24 D-mark. Vi skär upp kuber av parmesan och en god lagrad prästost, och de blir ett riktigt bra sällskap till vinet. Återigen får man en påminnelse hur väl riesling-druvan åldras. Detta vin känns fortfarande ungt och fräscht, med en härlig frukt. Den domineras av smekande melon och aprikoser, men det finns lite krispig citrus i bakgrunden också, och givetvis en dos av petroleum. En riktigt härlig mogen Riesling helt enkelt!

2 kommentarer:

Eva i Väderstad sa...

Roligt att du handlade kräftorna i Väderstads lilla ICA. Vi som bor i byn uppskattar förstås att det blir lite extra kunder där under kräftsäsongen!

Putte sa...

Jag stannar alltid i Väderstad om jag har vägarna förbi under kräftsäsongen. Riktigt bra kräftor!