fredag 31 juli 2009

Pizzavinprovning


Sista kvällen i småländska stugan orkade vi inte med någon matlagning. Då beger man sig till Chaplins Pizzeria i närbelägna Värnamo. Pizzabagaren där, Tanja Tomic, blev Europamästare i pizzabakning 2004, så det är verklig kvalitet vi talar om. Tjocka släkten samlas sedan kring åtta väldoftande pizzakartonger, och jag tar tillfället i akt att iscensätta en pizzavinprovning. Vilket vin passar bäst till pizza? Viner i startfältet väljs enväldigt av mig efter tre kriterier:

1. De måste vara från Italien.
2. De måste rymmas inom en pizzabudget, dvs en flaska får inte kosta mer än två pizzor.
3. De måste finnas för omedelbar leverans på Systembolaget i Värnamo

Dessa kriterier resulterade i följande viner:

2007 A Mano Primitivo från Puglia i södra Italien (79 kr)
2007 Terreno Chianti Classico från svenskägd vingård i vackra Toscana (89 kr)
2006 Masi Campofiorin från Veronese (105 kr)
2005 Salvareggi, ett IGT-vin från Toscana (119 kr)

Jag måste bekänna att såväl första pizzan som första vinet slank ner väldigt fort, för vi var hungriga, men lite seriös konsumentupplysning skall ni ändå få er till livs. Samtliga viner fick godkänt av testpanelen. De är mjuka, lättdruckna utan alltför påträngande tanniner. Det finns dock viktiga gradskillnader.

2007 A Mano Primitivo känns mycket ungt. Djup blåröd färg, mörka bär och ganska höga syror. Helt Ok till pizza, men hamnar nog ändå längst ner i kvällens ranking.

2007 Terreno Chianto Classico känns som minst en kvalitetsklass upp, även om det bara skiljer en tia i pris. Det är mörka bär här också, men med en ökad kryddighet, tydligare fatkaraktär och lite stramare tanniner. Svärfar hävdar bestämt att detta är kvällens vinnare.

2006 Masi Campofiorin gillas av svärmor. Sötvarm smak med plommon och rejäl fyllighet. Gott, men lite "overkill" till pizzan. Kanske funkar om man har oxfilé och bea på.

2005 Salvareggi har den klart mest intressanta doften. Här får man både bigarråer och choklad. I munnen fin fruktighet med lite kryddighet på toppen. Detta blir kära hustruns favorit.

I slutändan nästan dött lopp mellan chiantin och Salvareggi, så det är helt klart Toscana som gäller till pizza. Jag ger dock en knapp seger till Terreno i den ädla kamp.

6 kommentarer:

esping sa...

Hej Putte ! Jag har allt oftare börjat dricka vitt till pizza. Gärna Soave, t ex Ca Rugates Montefiorentine, Tocai Friulano eller något vitt från Kampanien. Nebbiolo är inte heller så dumt.

Putte sa...

Tack för tipset! Nu har jag ju genast underlag för ytterligare en pizzavinprovning på temat italienskt vitt.

Niklas Jörgensen sa...

Och jag uppskattar gamla viner till pizza :-)

Pizzans ofta mjuka smaker gör sig ypperligt till viner med 30-40 år på nacken!

Åtminstone de portugiser och spanjorer som testats till capriciosa :-)

MVH

Niklas J

Putte sa...

Underbart! Det tål att provas. Då får det kanske bli en dammig Gran Reserva nästa gång.

Björn sa...

Om det är lite drag i osten är La Grola oslagbart. Priset på 149 kr ger då givetvis att det är s.k. lyxpizzor som konsumeras till. Min favorit är med oxfilé och gorgonzola.

Putte sa...

Björn! La Grola är en av mina favoriter också. I Värnamo kostar t.o.m. lyxpizzorna inte mer än 60 kr, så den hamnade ohjälpligt utanför budget, men med Stockholms-priser hade den nog kunnat kvala in.