söndag 12 juli 2009

Middag i Göteborg II

Den andra kvällen i Göteborg så blev matlagningen lite mera avancerad. M plockade fram en stor, härlig rådjursstek ur frysen. Den putsades, och vi bankade in rikligt med viltkrydda i köttet. Sedan skjutsade vi in den i ugnen, tillsammans med lite potatis och andra rotfrukter. Till sist vispade vi ihop en mustig sås på stekskyn från rådjuret, lite grädde och rödvin. En rejäl klick vinbärsgelé ovanpå det, så var festmåltiden klar.

Vilt kräver ju lite kraftigare doningar i dryckesväg, och jag hade medfört en Amarone som jag trodde skulle passa. Det var 2000 "A" Alpha Zeta Amarone, inhandlad på Systembolaget för ett antal år sedan. Nu saluförs årgång 2006 av detta vin för 199 kr.

Doften är intensiv med torkad frukt, russin och lite kaffe. I munnen en rejäl dos sötfruktighet men också en besvärande eldighet. Den höga alkoholhalten på 15% slår igenom på ett lite klumpigt sätt, och man tror sig nästan dricka ett starkvin. Nästa gång det blir Amarone så lägger jag hellre femtio kronor till och uppgraderar till Masi Costasera eller Tommasi Amarone, som brukar vara bättre balanserade.

Inga kommentarer: