onsdag 22 juli 2009

Vintips - Villa Antinori


Mellangrabben fyller nio år, vilket firas med hela släkten nere i Åhus, några meter från stranden. Det blir lunchbuffé med efterföljande jordgubbstårta. Till kvällen är vi något färre, och då får födelsedagsbarnet bestämma menyn. Av storebror har han lärt sig att det dyraste och finaste köttet heter oxfilé, så självklart är det detta som skall förtäras. Det blir en dyr utflykt till ICA:s köttdisk, men så får ju också föräldrarna en festmåltid.

Vad skall vi då dricka till detta? Utan tillgång till källarskrubben, och med ett påvert utbud hos det lokala Systembolaget så är alternativen lite mer begränsade än vanligt. Till slut inhandlas några flaskor 2005 Villa Antinori à 139 kr. Det har jag druckit förr och gillat, men det var ganska länge sedan sist.

Detta toskanska vin har en intressant druvblandning som består av 60% sangiovese, 20% cabernet sauvignon, 15% merlot och slutligen 5% syrah. Färgen är mörkt blåröd, och doften ger mörka körsbär och kanske lite cigarrlåda. I munnen fylligt med markerade men ganska mjuka tanniner. Eftersmaken har en lite kärvhet och beska som brukar fungera bra med mat, och det gör det verkligen också. Oxfilén fick gott sällskap, och såväl födelsedagsbarn som föräldrar var nöjda. 

Inga kommentarer: