söndag 13 september 2009

Covey Run Dry Riesling


Närproducerad mat är ju en populär trend fortfarande, och det finns faktiskt lite av den varan att tillgå här ute på Värmdö. Ett antal lokala gårdar har gott samman i ett marknadsföringskoncept som kallas Värmdö-kassen. Varannan fredag kan man inhandla lokalt producerade varor i ett litet stånd vid Grisslinge-badet. Ett sådant initiativ måste ju tveklöst stödjas, så nu finns diverse Värmdöprodukter hemma som kunde utnyttjas till kvällens matlagning.

Vi börjar förvisso med norsk lax som läggs på grillen. Sedan blandar jag nyslungad honung från Nora gård (utan tvekan den godaste honung jag någonsin smakat) med cassis-senap från Fallot i Beaune, och brer ett tjock lager att detta på laxen. Då köket fortfarande är en kaotisk byggarbetsplats får jag plocka fram spritköket för att kunna koka upp den färska mandelpotatisen från Säby gård. Måltiden får med beröm godkänt av övriga familjen.

Efter allt detta matsnack så undrar ni säkert när vi kommer till väsentligheterna, dvs vinet. Jo, det blev faktiskt en flaska idag också. Vi dricker 2007 Covey Run Dry Riesling, från Columbia Valley, Washington State. Det var ett spontanköp från nyhetshyllan för en tid sedan. Detta är en Riesling som definitivt drar åt det tropiska hållet. Man får ananas, kiwi och lite aprikoser i både doft och smak. Dessutom förnimmer man lite restsötma (10 gr/liter). Det är full fart mot saftvarning, men sedan kommer lite citrusbett i avslutningen, med behaglig grapefrukt-beska, som åtminstone delvis räddar föreställningen. Ingen ny favorit direkt, men väl värd sina 90 kronor.

Inga kommentarer: