fredag 1 oktober 2010

Schuhbecks Wein


Alfons Schuhbeck är en av Tysklands mer kända TV-kockar. När han inte uppträder i TV-rutan så huserar han i centrala München. På och omkring Münchner Platzl finns hans imperium, som hittills består av restaurang, bar, cateringfirma, kryddbutik, chokladbutik, glasscafé, kockskola, och sedan i februari också en vinbutik.

Det är en ganska liten lokal, men med ett intressant och varierat sortiment. Förutom de obligatoriska tyska viner så fanns det bland annat en hel del intressanta amerikanska produkter på hyllorna. Föreståndaren var mycket kunnig, och det gick dessutom utmärkt att provsmaka många av vinerna. En butik som liknar den här skulle jag gärna vilja öppna i Sverige när ett visst monopol upphör. Kommer ni och handlar då?

Jag bad om en rekommendation på en krispig torr Rheingau, och svaret blev en krispig torr Mosel. Efter provsmakning förstod jag varför. 2009 Weingut Heribert Kerpen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett Trocken smakade precis så som en god tysk riesling skall smaka, och dessutom för ynka 9 €. Herr Schuhbeck väljer även ut en del vinproducenter som sedan får förmånen att marknadsföras under den berömde kockens namn. Schuhbecks Riesling Classic kommer från Martin Kerpen i Mosel, medan Schuhbecks Spätburgunder tillverkas av Weingut Neuberger i Franken. Bägge levererar god kvalitet till en högst rimlig peng. Det är bara synd att resväskan fylls så fort när man är ute och flyger.

Om er tyska är bättre än min så kan ni läsa mera om Herr Schuhbeck här: www.schuhbeck.de

4 kommentarer:

svenssonsmakaren sa...

Hej Putte, har drucket denna lättsamma tysk (Weingut Kerpen) vid flertal tillfällen och aldrig blivit besviken. Förvånandsvärt bra kvalutta i jämförelse till pris.

Kan dessutom rekomendera nätköp:

http://www.der-wein-weber.de/site/pages_de_de/katalog/katalog/katalog.php?mux=mux4ca6af7873120&step=2&cat1=Wein&cat2=all&land=Deutschland&region=Mosel

2009:orna borde ramla in snart..

Mvh David

Putte sa...

Tack för tipset. Jag kommer att vara i Tyskland i november igen, men då bilburen, så då skall jag definitivt försöka få tag på fler flaskor. Annars är nätköp alltid ett alternativ.

Anonym sa...

Patrik, åter till rött och Bordeaux. Drack din "badboy 2005 bordeaux i helgen. Strålande bra till en sensommargryta och nya "Säkert" plattan i högtalarna. Kristian

Putte sa...

Tack Kigge! Kul att du gillade den. Bad Boy är ett litet fynd som jag trodde skulle passa dig perfekt.

Tack för musik-tipset. Nu får jag ladda ner Säkert-plattan också. P