söndag 16 januari 2011

Fernand Engel Pinot Gris

Veckan avslutas med wokade grönsaker och räkor i en ganska het röd curry-sås. Recept och ingredienser kommer från den utmärkta matservicen, Linas Matkasse. Det blev riktigt gott, och jag lyckades dessutom med konststycket att matcha med ett bra vin. Jag plockade fram 2009 Domaine Fernand Engel Pinot Gris Reserve, som inköptes för inte så länge sedan på Kiel-färjan. Druvorna till detta vin har odlats organiskt sedan 2001, och kommer från den lilla, men svårstavade, byn Rorschwihr.

Alsace-vinernas karaktär med blommighet, exotiska frukter och ibland en gnutta restsötma brukar stå sig väl i kombination med kryddstark asiatisk mat, och det fungerade riktigt bra här också. Engels Pinot Gris levererar ananas, grapefrukt och det där lilla unset restsötma som gör susen när man skall matcha kryddorna. En bra avslutning på veckan helt enkelt!

Inga kommentarer: