lördag 15 januari 2011

Le Loup du Pic

Pic Saint Loup är en taggig bergssiluett som tornar upp sig ett par mil rakt norr om Montpellier. På bergssluttningarna och fälten runt berget odlas vin, så det är också namnet på ett av Languedocs många utmärkta vindistrikt. Tyvärr kom vi aldrig hit under vår Frankrike-semester, men det står högt på min lista för nästa Languedoc-besök.

Idag dricker vi 2007 Loup de Pic, från just det här distriktet. Mannen bakom vinet heter Gérard Bru. Han var från början en duktig industrialist, som under sent 80-tal sadlade om helt och började ägna sig åt vin. Han har byggt upp egendomen Château Puech-Haut från grunden. Den ligger i byn Saint Drézéry några kilometer söder om Pic Saint Loup. Resurser saknades inte, och självaste Michel Rolland engagerades som rådgivare. Sedan har det också gått mycket bra, och idag produceras ca. 160 000 flaskor årligen. En kul detalj är konstsamlingen på egendomen, som består av målade vintunnor. Gérard Bru har engagerat både unga och etablerade konstnärer, som får fria händer med en vintunna. Betalningen lär bestå av motsvarande mängd vin.

Hur smakade då 2007 Loup de Pic? Jo tack, bara bra? Härliga mogna röda bär, mjuka tanniner och en lite eldig avslutning. Vi drack det till en kryddstark gryta, och vinet stod emot riktigt bra. Jag önskar att jag hade några fler flaskor liggande i källaren.

Inga kommentarer: