torsdag 30 juni 2011

Amerikanska höjdare

Hela årets sommarsemester tillbringas i USA. Nu har vi fyra härliga veckor framför oss "over here", så det kan nog bli lite nya vinupplevelser att skriva om också. Vi återvänder först till våra gamla hemtrakter norr om Atlanta för att hälsa på goda vänner. Vår värd, Bill, är vinintresserad, och hade plockat fram några riktiga godbitar åt oss. Vi börjar med en pinot noir från Willamette Valley i Oregon. Det är 2008 Scott Paul La Paulée. Scott Paul driver ett litet vinmakeri i den lilla staden Carlton. Han är också en stor Bourgogne-fantast och importerar kvalitetsviner från Frankrike. Hans eget vin skäms inte heller för sig. Syrligt fruktigt i medelfyllig stil, men det påminner mer om solmogna blåbär än jordgubbar och hallon.

Nästa vin är en klassisk cabernet Sauvignon från Napa Valley, nämligen 2006 Vinifera Vineyards Vitis. Mjukt, fylligt och fruktigt, utan att bli det minsta mesigt eller syltigt. Härliga svarta vinbär och mogna körsbär. Detta var kvällen klara favorit, trots den starka inledningen. Nu måste jag försöka få tag på några flaskor att ta med hem, men enligt hemsidan är det tyvärr redan slutsålt.

Kvällen avslutas långt utanför USA:s gränser, nämligen i Bordeaux. Bill plockar fram en ljuvlig Sauternes, 2007 Chateau Doisy-Védrines. Här får vi hela spektrat av honung, persika och en gnutta grapefrukt. Det blev en perfekt avslutning på en fantastisk välkomstmiddag. God bless America (även med lite hjälp från Bordeaux)!

Inga kommentarer: