Midsommarafton slutade med grillning av entrecôte i kvällssolen. Till detta plockades två mycket olika röda grillviner fram. Vi började med 2004 Barbaresco från det mycket välrenommerade kooperativet Produttori del Barbaresco. Vinet fick lufta sig i karaff någon timme innan det var dags att sticka näsan i glaset. Rosor och körsbär är de spontana doftassociationerna. I munnen ett härligt nyansrikt vin med syra och tanniner i fin balans. Körsbären finns kvar, och i den långa fina eftersmaken kommer toner av violpastill men också en viss kärvhet som påminner om druvkärnor. Jag gillar verkligen detta vin. Nu är min enda 2004:a uppdrucken, men jag har fortfarande en 2007:a i källaren. Hoppas att den blir lika bra om några år.
Därpå följde 2007 Turnbull Cabernet Sauvignon från Napa Valley. Det var nästan synd att prova detta vin efter Barbarescon. Det är en alldeles utmärkt amerikansk Cab, med trevlig frukt, och bra balans, men efter nebbiolons finess och elegans så kändes den helt enkelt klumpig. På egen hand utan denna besvärande jämförelse så hade det varit ett alldeles utmärkt grillvin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar